Hyppää sisältöön

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus: kobolttia ja kultaa voi etsiä Oulangan kansallispuiston lähistöltä

Malmia Kuusamossa sijaitsevalta Hangasalampi 1 -alueelta on etsimässä Latitude 66 Cobalt Oy. Lähistöllä on yhtiön Juomasuo-kaivospiiri, joka on ollut myös vastustusta herättävä hanke.

Koekaivauksia Juomasuon alueella Kuusamossa
Latitude 66 Cobaltin kaivospiiri Pohjois-Kuusamossa Juomasuolla on herättänyt muun muassa paikallisessa matkailuväessä vastustusta. Arkistokuva. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle
Hanna Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt valitukset Oulangan kansallispuiston ja Kitkajoen lähellä sijaitsevan alueen malminetsintäluvasta.

Hangaslampi 1 -alue sijaitsee Pohjois-Kuusamossa, ja malmia siitä on etsimässä Latitude 66 Cobalt Oy. Yhtiöllä on jo lähistöllä Juomasuo-niminen kaivospiiri.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto myönsi malminetsintäluvan kaivosyhtiölle elokuussa 2020, jonka jälkeen Pro Kuusamo ja Kitkan viisaat valittivat luvasta. Hallinto-oikeus antoi päätöksensä 16. kesäkuuta.

Malminetsintä Hangaslampi 1 -alueella voi koboltin ja kullan osalta alkaa vasta, kun lupa saa lainvoiman. Latitude 66 Cobaltin edustaja on aiemmin todennut, että alue tutkitaan ensin, ennen kuin mahdollisesta kaivoksesta voi sanoa mitään.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme