Hyppää sisältöön

Salamointi sai aikaan kolme tulipaloa Etelä-Pohjanmaalla – Voimakkaat ukkosrintamat näkyvät pelastuslaitoksen tehtävämäärissä

Kuortaneen laajaa maastopaloa sammutettiin useita tunteja tiistaina. Ukkonen sytytti paloja myös Teuvalla ja Alavudella.

Paloautoja tallissa Seinäjoen paloasemalla.
Salamasta alkunsa saanutta Kuortaneen maastopaloa oli sammuttamassa toistakymmentä sammutusyksikköä. Kuva: Birgitta Vuorela / Yle
Lotta Sillanmäki

Tiistain ukkoset sytyttivät Etelä-Pohjanmaalla 3 tulipaloa. Kuortaneella salama sytytti suuren metsäpalon Sarvinevantien alueella puoli viiden aikaan iltapäivällä. Palo levisi puolentoista hehtaarin alueelle.

Sammutustyötä hankaloitti se, että lähin tie sijaitsi kilometrin päässä palopaikasta, joten sammutusautot eivät päässeet lähelle ja paikalle piti vetää pitkät letkulinjat. Korkeat hellelukemat toivat lisähaastetta pelastustoimelle.

– Se on kova homma kuumuudessa, kun pitää kävellä painavien letkujen kanssa, selventää päivystävä palomestari Henri Pajander Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

Paikalla oli enimmillään 14 yksikköä sammuttamassa. Sammutustyöt kestivät yhteensä kahdeksan tuntia hälytyksestä kaluston poistumiseen.

Myös Alavudella paloi iltapäivällä salamaniskun seurauksena 300 neliömetriä maastoa Rantatöysäntiellä. Lähistöllä on rakennuksia, mutta pelastuslaitoksen mukaan rakennuksille ei aihutunut välitöntä vaaraa.

Kolmas palo roihusi puoli kymmenen aikaan illalla Teuvalla Norintiellä, jossa salamasta alkanut palo tuhosi 10 neliön heinäladon keskellä peltoa sekä vähän maastoa sen ympäriltä. Sateen ansiosta palo ei päässyt leviämään enempää.

Raju ukkonen näkyy pelastuslaitoksen tehtävämäärissä

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palopäällikkö Petri Järvensivu kertoo, että tulipalot eivät ole poikkeuksellisia ukkosella.

– Kun on voimakas ukkosrintama, kuten eilen oli, niin se näkyy heti tehtävien määrässä.

Myös tälle päivälle on luvattu ukkosta ja metsäpalovaroitus on voimassa. Järvensivu arvioi, että tehtäviä saattaa hyvin todennäköisesti tulla tänäänkin, mikäli ukkosrintamat ovat tiistain kaltaisia.

Suosittelemme sinulle