Hyppää sisältöön

Tutkija: Suomalaisten kesämökkien ostaminen kiinnostaa yhä venäläisiä, vaikka se on nyt hankalaa pakotteiden vuoksi

Lähivuodet näyttävät miten venäläisomistuksessa Suomessa olevien vapaa-ajan kiinteistöjen markkinat muuttuvat. Venäläiset ovat pitäneet Suomea hyvänä ja turvallisena lomakohteena.

Lämmin kesäsää ja juhannus 2022. Laiturilla pöytä ja suuri pihlaja varjostaa rantaa.
Laituri järven rannalla. Kuvituskuva. Kuva: Isto Matias Janhunen / Yle
Jukka Eskanen

Venäläisten kiinteistöomistuksia Suomessa tutkinut Itä-Suomen yliopiston tohtori Olga Hannonen seuraa kiinnostuneena kiinteistökaupan muutoksia muuttuneessa maailman tilanteessa.

Hannosen mukaan venäläisten mahdollisuus ostaa nyt kiinteistöjä Suomesta on hankala, sillä Ukrainan sotaan liittyvien pakotteiden takia Venäjältä ei voi viedä rahaa Suomeen.

Venäläiset ovat hankkineet vapaa-ajan kiinteistöjä etenkin Itä- ja Kaakkois-Suomesta.

Tutkijatohtori Olga Hannonen arvioi, että venäläisiä kuitenkin kiinnostaa edelleen hankkia vapaa-ajan kiinteistöjä Suomesta.

– Venäjän puolelta kiinnostus ostaa kiinteistöjä ei ole laskenut. En pysty sanomaan, miten venäläisten halu myydä Suomessa olevia kiinteistöjään on mahdollisesti muuttunut Ukrainan tilanteen takia.

Yhteiskuntatieteiden maisteri Olga Hannonen on tehnyt väitöstutkimuksen Suomessa kesämökin omistavista venäläisistä.
Tutkijatohtori Olga Hannonen on tehnyt väitöstutkimuksen Suomessa kesämökin omistavista venäläisistä vuonna 2016. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Venäläiset arvostavat turvallisuutta Suomessa

Venäläisillä on ollut positiivinen ja hyvä kuva Suomesta. He arvostavat myös turvallisuutta ja sitä, että kiinteistö säilyy kunnossa, vaikka se olisi välillä tyhjillään.

Tutkijatohtori Olga Hannonen väitteli Itä-Suomen yliopistossa vuonna 2016 venäläisten kiinteistöomistuksista Suomessa.

Hannosella työn alla ollut tutkimus venäläisten suhtautumisesta suomalaisten vesistöjen virkistyskäyttöön on nyt täysin pysähdyksissä. Itä-Suomen yliopisto ei tee tällä hetkellä mitään yhteistyötä venäläisten yliopistojen kanssa.

– Venäläiset ovat mielellään ostaneet vapaa-ajan kiinteistön Suomesta vesistön ääreltä. Tutkimuksessa on tarkoitus selvittää venäläisomistajien suhtautumista vesistöön ja kalastukseen. En voi sanoa kiinteistönomistajien puolesta, onko heillä yleinen kuva Suomesta tai Euroopasta muuttunut Ukrainan tilanteen takia, miettii Olga Hannonen.

Lue lisää:

Yli vuoden kiinni ollut itärajan raja-asema avautuu jälleen – Venäjältä pääsee Suomeen turisteja entiseen malliin

Sienet saattavat itärajalla jäädä matkailijoilta poimimatta – venäläiset turistit tahtoisivat tulla Suomeen, mutta se on liian hankalaa

Ukrainan sota ei pysäyttänyt venäläisten asuntokauppoja Suomessa – ostolupia haetaan etenkin rajamaakunta Etelä-Karjalasta

Venäläisten Suomesta ostamien kiinteistöjen määrä on kasvanut rajusti viime aikoina – katso, paljonko kotikunnastasi on myyty itänaapuriin

Viranomaiset haluavat lisää keinoja puuttua ulkomaalaisten hämäriin kiinteistökauppoihin – Ukrainan sota kiristi suhtautumista ostoihin jo nyt

Suosittelemme sinulle