Hyppää sisältöön

Rajavartiolaitoksen uudet ulkovartiolaivat rakennetaan Turussa – alukset valmistuvat lähivuosina

Kahdella aluksella korvataan kolme käytöstä poistuvaa vartiolaivaa. Ensimmäinen laiva valmistuu vuoden 2025 lopulla ja toinen syksyllä vuonna 2026.

Meyer Turun telakan iso sininen pukkinosturi puoilipivistä taivasta vasten.
Rajavartiolaitoksen uudet alukset rakennetaan Turussa. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle
Johanna Lehtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Meyer Turku rakentaa Rajavartiolaitokselle kaksi uutta monitoimialusta.

Rajavartiolaitos ja Meyer Turku allekirjoittivat keskiviikkona aamupäivällä Vartiolaiva 2025 -hankkeen sopimuksen. Aiesopimus laivojen rakentamisesta tehtiin viime vuoden elokuussa.

Meyer Turku kertoo tiedotteessaan,että laivojen perussuunnittelu alkaa välittömästi. Ensimmäinen laiva valmistuu vuoden 2025 lopulla ja toinen syksyllä vuonna 2026. Rajavartiolaitoksen tilaus tuottaa Turun telakalle työtä noin tuhat henkilötyövuotta. Turun telakan tilauskanta ulottuu vuoteen 2026 asti.

– Alukset jatkavat jonkin verran kiinteän tilauskannan pituutta. Alukset tuovat vakautta tilauskantaamme ja ovat samalla hyvä tilaisuus hyödyntää telakan ja verkoston monipuolista osaamista viranomaisalusten rakentamisessa. Laivaprojektit tulevat olemaan mielenkiintoinen tehtävä telakalle ja koko laivanrakennusverkostolle, Meyer Turun varatoimitusjohtaja Tapani Pulli sanoi aamupäivällä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Aluksiin haetaan EU-rahaa

Rajavartiolaitos totesi tiedotustilaisuudessa alusten olevan suorituskyvyltään ja ominaisuuksiltaan merkittävästi vanhoja aluksia parempia. Lisäksi rajavartiolaitoksen päällikkö Pasi Kostamovaara totesi tiedotustilaisuudessa alusten vastaavan muuttuneeseen turvallisuusympäristöön merialueilla. Tässä rajavartiolaitos viittasi ilmeisesti Venäjään.

– Alusten valvonta- ja vaikuttamiskykyä kehitetään muuttuneen tilanteen vaatimukset huomioiden. Tilannetietojen vaihto Puolustusvoimien kanssa on saumatonta. Ihmisten massaevakuoinnin kyky kasvaa. Vakavien ympäristöonnettomuuksien hallinnan valmius on kaikilla aluksilla välitön, ja keräyskapasiteetti noin kaksinkertaistuu nykyisestä. Laivoista suunnitellaan vähäpäästöisiä ja energiatehokkaita. Koneratkaisu on moderni dualfuelhybridi, kuvaillaan Meyer Turun ja Rajavartiolaitoksen tiedotteessa laivoja.

Eduskunta on myöntänyt laivojen hankintaan 448 miljoonan euron tilausvaltuuden. Hankintaan tullaan hakemaan rahoitusta myös EU:n rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitusinstrumentista.

Suosittelemme