Hyppää sisältöön

Näin lähdet kesälomareissuun sähköautolla – kokosimme kuusi vinkkiä

Sähköautoilijan kannattaa tarkistaa reittisuunnittelussa latauspaikat ja miettiä etukäteen, mitä tehdä lataustauoilla.

Katso sähköautoilijan vinkit kesäloman ajomatkalle
Katso sähköautoilijan vinkit kesäloman ajomatkalle
Katri Tihilä

Kiinnostus sähköautoihin on kasvanut roimasti viimeisen vuoden aikana muun muassa kallistuneen polttoaineen vuoksi. Tänä kesänä entistä useampi autoilija on lähtenyt ensimmäistä kertaa lomareissulle sähköautolla.

Kokosimme tähän juttuun tärkeimmät vinkit tien päälle.

1. Ota huomioon latauspaikat reittisuunnittelussa

Sähköautolla voi ajaa yhdellä latauksella noin 300–500 kilometriä riippuen autosta, kertoo K-Latauksesta vastaava johtaja Tom von Bonsdorff. Hänen mukaansa 300 kilometrin ajopätkä kerrallaan on yleensä hyvä lähtökohta.

Sähköautoilijat ry:n ja Latauskartta.fi-palvelun ylläpitäjä Antti Toivonen neuvoo, ettei aloittelijan kannata jättää latausta aivan viimeisille hetkille vaan auton akussa olisi hyvä olla virtaa vielä noin 20–30 prosenttia. Tämä siksi, että latauspisteen laturi voikin olla esimerkiksi rikki tai jonossa voi olla paljon muita autoja.

Toivosen mukaan hyvä työkalut reittisuunnitteluun ovat esimerkiksi Latauskartta.fi (siirryt toiseen palveluun), joka on Sähköautoilijat ry:n vapaaehtoisten ylläpitämä palvelu. Muita reittisuunnittelussa auttavia karttapalveluita ja sovelluksia ovat PlugShare (siirryt toiseen palveluun) ja ruotsalainen A Better Route Planner (siirryt toiseen palveluun).

2. Tarkista etukäteen latauspisteiden laturimallit ja lataustehot

Latauksen kesto riippuu autosta ja siitä, millaisella teholla latauksen tekee. Kotona ihmisillä on usein hitaampi laturi, joka vaatii auton lataamista esimerkiksi yön yli. Matkalla taas kannattaa suosia pikalatureita.

Jos haluaa tehdä mahdollisimman lyhyen latauspysähdyksen, kannattaa valita suurteholataus. K-Latauksen Tom von Bonsdorff kertoo, että suurteholatauksella voi autosta riippuen saada jo vartin aikana 200–250 kilometriä lisää ajomatkaa.

Sähköautoilijat ry:n Toivonen vinkkaa, että suurimmassa osassa karttapalveluita ja sovelluksia on myös suodattimet, joilla voi rajata näkymään erilaiset laturit.

3. Ajoita lataushetkelle vaikkapa lenkki tai jäätelötauko

Mieti reittiä suunnitellessa, kuinka kauan aiot viipyä missäkin kohteessa ja yhdistä niihin myös auton lataushetki.

Arvioi esimerkiksi, missä teet mahdolliset mökkiostokset, missä haluat jaloitella ja katsella paikallisia nähtävyyksiä ja missä riittää pelkkä kahvitauko.

Latauksen kesto riippuu autosta, mutta keskimäärin pikalaturilla lataushetkeen menee vartista 45 minuuttiin.

– Nykyisillä sähköautoilla hyvin harvoin joutuu autoa odottamaan. Kahvin tai ruuan kanssa menee sen verran aikaa, että autokin alkaisi olla jo lähtövalmis, toteaa Toivonen.

K -Latauspisteen kännykkä sovellus
Sovellukset toimivat maksuvälineinä ja apuna reittisuunnittelussa. Kuva: Antti Kolppo / Yle

4. Lataa etukäteen tarvittavat sovellukset

Kukaan ei halua käyttää turhaa aikaa erilaisten mobiilisovellusten asentamiseen ja niihin rekisteröitymiseen tien päällä. Rekisteröidy ja lisää maksutiedot sovelluksiin etukäteen.

Erityisesti ulkomaille lähtiessä kannattaa tarkistaa mobiilisovellukset etukäteen, sillä kaikissa latauspaikoissa ne eivät Toivosen mukaan käy maksuvälineinä.

Eri operaattoreiden sovelluksista voi myös etukäteen tarkastaa latauspisteiden hintoja. Toivonen arvioi karkeasti, että pikaladatulla sähköautolla ajaa suurin piirtein 100 kilometrin matkan noin kuudella eurolla.

5. Autoa ei kannata ladata täyteen pikalatauksella

Toivonen neuvoo, että sähköauto kannattaa ladata vain 70–80 prosenttiin asti.

Toivosen mukaan pikalaturin latausteho hidastuu mitä täydempi akku on. Sen vuoksi viimeisen 10 prosentin lataaminen kestää melkein yhtä kauan kuin ensimmäisen 90 prosentin lataaminen.

Näin pääsee lähtemään nopeammin latauspaikalta ja vapauttaa latauspaikan seuraavalle käyttäjälle.

6. Aja hiljempaa, jos haluat säästää sähköä

Hitaampi vauhti kuluttaa vähemmän sähköä, joten kannattaa ajaa maltilla.

– Suuret nopeudet kuluttavat sähköä kaikista eniten ilmanvastuksen lisääntymisestä johtuen, kertoo von Bonsdorff.

Toivosen mukaan kannattaa myös varautua isompaan sähkönkulutukseen, mikäli autossa on kiinni peräkärry.

Kesällä helteet vaikuttavat sähkön kulutukseen ja auton jäähdytys vie hieman enemmän sähköä. Toivonen huomauttaa, että jäähdytyksen vaikutus ei kuitenkaan ole niin suuri, että kannattaisi autossa hikoilla.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 2.7. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Autokaupassa sähköautot viedään lähes käsistä – vähän käytetty sähköauto maksaa jopa enemmän kuin uusi

Bensan hinta kohosi uuteen ennätykseen – polttoaineen säästämisen Suomen mestari kertoo voittavat vinkkinsä, joilla jokainen voi säästää

Suosittelemme sinulle