Hyppää sisältöön

Valkoisen talon virkailijoilta rajuja paljastuksia Trumpista: Yritti väkisin mukaan kongressivaltaukseen, heitti suuttuneena ruokaa seinälle

Valkoisen talon pitkäaikaisten työntekijöiden kertomukset antavat Trumpin toiminnasta uuden, huomattavasti vakavamman kuvan.

Cassidy Hutchinson todistaa oikeussalissa.
Cassidy Hutchinson todisti eilen oikeudessa Washingtonissa. Kuva: Chine Nouvelle / AOP
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Yhdysvaltain kongressitalon valtauksen tutkiminen sai eilen tiistaina uuden, aiempaa kiihkeämmän käänteen, kun kuultavaksi tuli presidentti Donald Trumpin esikuntapäällikön Mark Meadowsin johtava avustaja Cassidy Hutchinson.

Hutchinsonilta kyseltiin kongressin edustajainhuoneessa mellakkapäivän, tammikuun 6. päivän 2021 tapahtumista.

Hutchinsonin mukaan Valkoisessa talossa oli jo ennakkoon tieto siitä, että mellakka oli tulossa. Presidentti Trumpin avustajat olivat huolissaan ja yrittivät estää tapahtuman siinä kuitenkin onnistumatta.

Samana aamuna Valkoisen talon neuvonantaja Pat Cipollone yritti saada Hutchinsonin puhumaan esikuntapäällikkö Meadowsille, jotta Trumpin järjestämästä mielenilmaisusta luovuttaisiin.

Cipollone pohti, millaisiin rikoksiin tapahtuma voisi johtaa. Niitä olivat oikeuden toiminnan estäminen, vaalien tuloksen väärentäminen ja yllytys mellakkaan.

"Aseista ei väliä"

Jo aamupäivällä Valkoiseen taloon saatiin vahvistus, että Trumpin puhetta kuulemaan tulevilla ihmisillä oli aseita, kuten pistooleja, pippurisumutetta ja jopa keihäitä.

Varoituksista huolimatta Trump meni puhumaan ihmisille Valkoisen talon lähellä olevaan Ellipse-puistoon.

Hutchinsonin mukaan Trump oli ärtynyt, kun puhujalavan lähellä ei ollut tarpeeksi yleisöä. Syynä oli se, että presidentin lähelle päästäkseen oli kuljettava turvatarkastuksesta.

Donald Trump puhuu yleisölle ulkona.
Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump hurmasi kannattajiaan Ellipsen puistossa Washingtonissa 6. tammikuuta 2021. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Monilla Trumpin kannattajilla oli aseita mukanaan, joista he olisivat joutuneet luopumaan. Hutchinsonin mukaan Trump vaati, että turvatarkastuksista luovutaan.

– En minä välitä p***kaan, että heillä on aseet. Eivät he ole tulleet minua ampumaan. Ottakaa he hemmetin metallinpaljastimet pois, Hutchinson kertoi Trumpin sanoneen.

Yrittikö Trump tarttua ohjauspyörään?

Puheessaan mielenosoittajille Trump innosti heitä marssimaan kongressiin. Trump myös lupasi olla heidän mukanaan.

Puheensa jälkeen Trump oli varma, että hän menisi autosaattueessa kongressitalolle. Turvallisuusvirkailijat kuitenkin ilmoittivat, ettei hän voinut missään tapauksessa mennä sinne. Hänen turvallisuutensa olisi ollut vaarassa, koska kongressilla oli selvästi alkamassa jonkinlainen kahakka ja ihmisillä oli aseita.

Hutchinsonin mukaan Trump oli raivoissaan. Tämä osa Hutchinsonin kertomuksesta perustuu toisen käden lähteisiin. Hän kertoo kuulleensa, että Trump oli matkan aikana kurottanut takaistuimelta ja yrittänyt ottaa kiinni auton ratista pakottaakseen sen Capitol-kukkulan suuntaan.

Autossa olleet turvamiehet ovat myöhemmin lupautuneet valaehtoiseen kuulemiseen, jossa he kertovat, mitä autossa todella tapahtui. Trump itse on kiistänyt yrittäneensä tarttua rattiin.

Yhdysvalloissa pohditaan, mitä Trump tarkalleen ottaen halusi kongressilla tehdä. Hänen avustajansa ovat sanoneet, että hän ehkä halusi vain pitää puheen.

Kongressissa oli käynnissä presidentinvaalin loppunäytös, jossa tarkastettiin valitsijamiesten äänet ja vahvistettiin Joe Bidenin voitto. Trumpin kannattajien tavoitteena oli estää tämä tapahtumasta ja valita Trump uudelleen presidentiksi. Olisiko Trump halunnut olla tämän laittomuuden johtajana? Tähän ei ole vielä saatu vastausta.

Kannattajat uhosivat myös varapresidentti Mike Pencen hirttämisellä ja väkivallalla edustajainhuoneen puheenjohtajaa Nancy Pelosia kohtaan.

Trump raivonnut aiemminkin

Kongressin kuulemistilaisuudessa on saatu aiemminkin tietoa presidentti Trumpin raivokohtauksista.

Kun Trumpin nimittämä oikeusministeri Bill Barr kertoi, ettei hänen tietojensa mukaan presidentinvaalien ääntenlaskennassa ollut mitään vilpillistä, Trump oli raivostunut, rikkonut posliiniastioita, minkä jälkeen ruokasalin seinällä oli valunut ketsuppia. Asiasta kertoi kongressille Valkoisen talon tiedotuspäällikkö Kayleen McEnany.

Myös Cassidy Hutchinson oli todistanut samanlaista käytöstä.

– Oli useita kertoja toimikaudellani [...] kun sain tietää hänen joko heitelleen astioita tai vetäisseen pöytäliinan niin, että kaikki tavarat pöydältä lensivät lattialle.

Trump: Täysi kahjo ja kateellista puhetta

Donald Trump on kutsunut Hutchinsonia sosiaalisessa mediassa "täydeksi kahjoksi" (total phony) ja kiistänyt syytökset.

Trumpin mukaan hän tuskin tiesi, kuka Hutchinson oli.

Lisäksi Trump sanoo Hutchinsonin pyrkineen töihin Trumpin Floridan-asunnolle Mar-a-Lagoon, mutta Trump olisi itse tyrmännyt työhakemuksen. Tällä perusteella Trump sanoo Hutchinsonin puhuvan vain kostaakseen Trumpille.

Uutiskanava CNN kertoo Hutchinsonin olleen erittäin tunnettu Valkoisessa talossa. Hän myös oli aina presidentin lennoilla Air Force 1 -koneessa, kun esikuntapäällikkö Meadows oli mukana.

Uutiseen lisätty 30.6. klo 6, että Trump kiistää yrittäneensä tarttua auton rattiin.

Lisää aiheesta:

Video kertoo tapahtumakulun Capitolilla - näin turvakamera, poliisikamera ja mielenosoittajia seuranneet kuvaajat tallensivat kongressin valtausta 6.1.2021

Pence tyrmäsi entisen pomonsa väitteen vaalituloksen kumoamisesta: "Trump on väärässä"

Suosittelemme sinulle