Hyppää sisältöön

Hallinto-oikeus kumosi Kittilän kultakaivoksen jätevesiputken ja syanidijätealtaan luvat – uusi jätevesiputki on ollut jo käytössä

Oikeus määräsi kaivosyhtiön laskemaan tuotantoaan merkittävästi. Oikeuden mukaan luvat eivät täytä ympäristönsuojelua ja vesiensuojelua koskevien lakien vaatimuksia.

Kittilän Suurikuusikon kultakaivos.
Hallinto-oikeus määräsi, että Kittilän kultakaivos ei saa lisätä tuotantoaan 2 miljoonaan malmitonniin vuodessa, vaan tuotanto on pidettävä vanhan ympäristöluvan sallimassa enintään 1,6 miljoonassa tonnissa. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle
Tapani Leisti
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaasan hallinto-oikeus on kumonnut Agnico Eaglen Kittilän kultakaivoksen tuotannon laajennusta, uutta jätevesiputkea ja syanidijätealtaan suurentamista koskevat ympäristö- ja vesitalousluvat. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto antoi luvat kaksi vuotta sitten.

Oikeuden mukaan luvat eivät täytä ympäristönsuojelua ja vesiensuojelua koskevien lakien vaatimuksia. Hallinto-oikeus palautti luvat aluehallintoviraston uuteen käsittelyyn.

Hallinto-oikeus määräsi myös, että kultakaivos ei saa lisätä tuotantoaan 2 miljoonaan malmitonniin vuodessa, vaan tuotanto on pidettävä vanhan ympäristöluvan sallimassa enintään 1,6 miljoonassa tonnissa.

Oikeus määräsi kultakaivosyhtiön myös vähentämään Seurujoesta otettavan prosessiveden määrää jokiluonnon suojelemiseksi.

Lupien kumoamista olivat vaatineet muiden muassa Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri ja Kittilän kunnan ympäristölautakunta. Kaivosyhtiö Agnico Eagle on ehtinyt rakentaa ja käyttää uutta jätevesiputkea ja suurentaa jäteallasta. Jätevesiputki on 24 kilometriä pitkä ja yhtiö on kertonut sen maksaneen 16 miljoonaa euroa.

Valvovana viranomaisena toimiva Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ely) päättää siitä, miten lupien kumoaminen vaikuttaa kaivoksen toimintaan.

Suurikuusikon kaivoksen purkuputken rakennustyömaa Kittilässä.
Kultakaivos on ehtinyt rakentaa uuden jätevesiputken, joka on ollut toiminnassa vuoden 2020 lopusta lähtien. Arkistokuva. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

"Merkittävintä tuotannon noston peruminen"

Kittilän kunnan ympäristötarkastaja Sanna Kivilompolon mukaan päätöksessä merkittävintä on tuotannon noston peruminen.

– Puhutaan 0,4 miljoonan tonnin laskusta tuotannossa, mikä on merkittävä määrä.

Kivilompolon mukaan kunnan ympäristövalvonta odottaa mielenkiinnolla, mitä Lapin ely-keskus tekee ja valittaako Agnico Eagle Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kivilompolon mukaan tilanne on erikoinen, koska Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi aikanaan valittajien vaatimuksen lupien täytäntöönpanokiellosta.

– Yhtiö ehti rakentaa uuden jätevesiputken, joka on ollut toiminnassa vuoden 2020 lopusta lähtien.

Luonnonsuojelupiiri: Nahkapäätös koska jäteputki on rakennettu ja käyttö saa jatkua

Hallinto-oikeudessa valituksen voittaneen Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piirin toiminnanjohtajan Mika Flöjtin mukaan tapaus kertoo, että rakenteita ja hankkeita toteutetaan Suomessa ilman riittäviä selvityksiä päästöistä ja päästöjen vaikutuksista.

Vaasan hallinto-oikeus antoi pari vuotta sitten kaivosyhtiön rakentaa ja ottaa käyttöön jätevesiputken vaikka aluehallintoviranomaisen luvasta valtettiin ja valittajat pyysivät täytäntöönpanokieltoa. Nyt sama hallinto-oikeus kumoaa ja paluttaa asian aluehallintovirastoon uutta käsittelyä varten ja samalla sallii jätevesien laskun luvan kumoamisesta huolimatta.

–Tehdään nahkapäätöksiä, joilla lupa kumotaan ja palutetaan aluehallintoviraston käsittelyyn ja kuitenkin sallitaan väärin tehdyn rakenteen käyttö jätevesien purkuun suojeltuun Ounasjoen Natura-vesistöön.

Flöjtin mukaan kultakaivosyhtiö Agnico Eaglen tapaus osoittaa isojen hankkeiden oikeusvaltion vastaisia etuoikeuksia, joilla tosiasiassa painostetaan aluehallintoviranomaisia antamaan lupia puutteista huolimatta.

– Vastaavaa on tapahtunut Sotkamossa Talvivaaran kaivoksen ja Harjavallassa BASFIn akkutehdashankkeessa.

Luonnonsuojeluliiton Lapin piiri perehtyy Flöjtin mukaan asiantuntijoiden kanssa muun muassa päätöksen sallimiin jätevesien päästörajoihin ja harkitsee valittamista KHO:een.

Kaivosyhtiö Agnico Eagle Finlandin tiedottajan Elsi Malkin mukaan yhtiö perehtyy Vaasan hallinto-oikeuden ratkaisuun.

– Päätökset ovat laajoja ja ne käydään huolellisesti ja perusteellisesti läpi. Kattavan läpikäynnin jälkeen pystymme tarkemmin arvioimaan päätöksen aiheuttamia mahdollisia jatkotoimenpiteitä.

Lue myös:

Kittilän kultakaivoksen 22 kilometriä pitkä purkuputki sai luvan – maksoi 16 miljoonaa euroa

Euroopan suurin kultakaivos Kittilässä on rakentanut 24 kilometriä purkuputkea melkein valmiiksi, vaikka lainvoimaista lupaa päästöille ei vielä ole

Juttua päivitetty ympäristötarkastajan kommenteilla 29.6. klo 16.19. Juttua päivitetty kaivosyhtiön kommentilla 30.6. klo 11.27.

Suosittelemme