Hyppää sisältöön

Ravintolan omistaja koki miehen uhanneen perhettään ja ampui tämän kuoliaaksi Kirkkonummella – tuomittiin lähes 10 vuodeksi vankeuteen

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden mukaan uhkaavasti käyttäytyneen miehen ampuminen oli liioiteltua tilanteen vaarallisuuteen nähden.

Poliisiauton hälytysvalot
Ravintolan omistajan mukaan mies uhkaili baarissa muita hengen lähtemisellä. Kuva: Jari Kärkkäinen / Yle
Katri Kirsi

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tänään keskiviikkona antaman tuomion mukaan kirkkonummelainen 47-vuotias mies syyllistyi tappoon ampuessaan miehen kuoliaaksi Kirkkonummella maaliskuussa.

Tuomittu omistaa Kirkkonummella sijaitsevan ravintolan, jossa henkirikos tapahtui. lllalla 4. maaliskuuta 2022 ravintolaan saapui sen omistajalle entuudestaan tuttu, ravintolaan porttikiellon saanut mies. Ravintolan omistajan mukaan mies käyttäytyi uhkaavasti.

Jonkinlaisen riitatilanteen jälkeen ravintolan omistaja haki takahuoneesta työntekijöiden tiloista valmiiksi ladatun pienoiskiväärin. Hän ampui porttikiellon saanutta miestä kohti.

Mieheen osui kolme luotia, ja hän menehtyi paikalle saapuneen ensihoidon elvytyksestä huolimatta. Ravintolan omistaja tunnusti ampuneensa miestä kohti. Hän väitti toimineensa hätävarjelutilanteessa.

Ravintoloitsija piti henkirikoksesta tuomittua vaarallisena

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tänään antaman tuomion mukaan porttikiellon saaneella miehellä oli väkivalta- ja henkirikostausta. Ravintolan omistaja tiesi miehen taustasta ja piti tätä sen vuoksi vaarallisena.

Ravintoloitsijan mukaan mies oli suuttunut, kun hänelle ei oltu suostuttu myymään alkoholia. Ravintoloitsijan mukaan porttikiellon saanut mies oli sanonut: "Nyt lähtee henki".

Ravintolassa oli ollut paikalla myös ravintolan omistajan vaimo sekä poika tyttöystävänsä kanssa. Ravintoloitsijan mukaan porttikiellon saanut mies oli vaikuttanut siltä, että hän käy pojan ja tämän tyttöystävän kimppuun.

Ravintoloitsijan vaimo oli ollut baaritiskin takana. Vaimo oli vetänyt ravintolan ryöstösokasta, jolloin videovalvonta alkoi tallentaa.

Tässä vaiheessa ravintolan omistaja haki takahuoneesta ladatun aseen ja ampui miestä. Tuomion mukaan mies kertoi, ettei hän ole koskaan pelännyt yhtä paljon.

Miehen mukaan hän oli vain halunnut, että porttikiellon saanut mies lopettaisi hyökkäyksen.

Tuomio: Teko oli epäsuhtainen tilanteeseen nähden

Käräjäoikeus päätyi pitämään syytetyn kertomusta tapahtumien kulusta uskottavana. Tuomion mukaan tapahtumat ravintolassa täyttävät hätävarjelutilanteen tunnusmerkit. Tuomion mukaan miehen ampuminen ei tilanteessa ei kuitenkaan ollut oikeutettua.

Tuomion mukaan asetta olisi voitu käyttää vähemmän vaarallisella tavalla kuin ampumalla miestä kohti. Ravintoloitsija olisi voinut esimerkiksi suusanallisesti uhata aseen käyttämisellä.

– Hänen tekonsa on ollut täysin epäsuhtainen (uhrin) häneen tai hänen läheisiinsä kohdistamaan menettelyyn verrattuna, tuomiossa perustellaan.

Ravintolan tiloista löytyi pienoiskiväärin lisäksi valopistoolista muokattu haulikko. Miehen hallusta löytyi myös kahdeksaan erilliseen myyntipakkaukseen pakattuna noin 10,6 grammaa amfetamiinia.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1975 syntyneen Tuomo Kalervo Heinonsalmen taposta, huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta yhteensä yhdeksän vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Käräjäoikeus määräsi miehen maksamaan uhrin 5-vuotiaalle pojalle 12 000 euron kärsimyskorvaukset. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lisää aiheesta:

Kirkkonummella ravintolassa tapahtuneesta henkirikoksesta epäilty mies on vangittu

Henkilö menehtyi ravintolassa Kirkkonummella – poliisi ottanut kiinni kaksi taposta epäiltyä

Suosittelemme sinulle