Hyppää sisältöön

Lappeenrannan kaupunki olisi tarvittaessa valmis tarjoamaan lentokenttänsä Nato-tukikohdaksi – "Se on varmasti käytettävissä, jos puolustusvoimat niin haluaisi"

Lappeenrannan kaupunki ei ole keskustellut puolustusvoimien kanssa siitä, millaisia investointeja mahdollinen Nato-jäsenyys toisi mukanaan, mutta lähtökohtaisesti kaupunki suhtautuu niihin myönteisesti.

Matkustajia Lappeenrannan lentokentän lähtöselvityksessä
Nato-jäsenyyden etenemisen myötä Lappeenrannan kaupunki on pohtinut sijantinsa mahdollistavaa roolia ja sen hyötyjä. Kuvituskuva Lappeenrannan lentokentältä. Kuva: Kare Lehtonen/Yle
Tanja Hannus
Avaa Yle-sovelluksessa

Lappeenrannan kaupunki pyrkii saamaan mahdollisimman suuren hyödyn siitä, jos Suomi liittyy Natoon.

Lappeenrannan poliittiset päättäjät ja virkamiehet ovat väläytelleet toivetta, että jäsenyyden myötä Lappeenrantaan voitaisiin perustaa jopa Nato-tukikohta.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva kertoo ajatuksen syntyneen samaan aikaan, kun keskustelu Natoon liittymisestä on käynyt vilkkaana, ja koska Etelä-Karjala sijaitsee Euroopan ja Venäjän rajamaastossa.

Asiasta ei ole käyty puolustuspoliittista keskustelua eikä keskusteltu myöskään puolustusvoimien kanssa. Lappeenrannan kaupungin toiveena kuitenkin on, että puolustusvoimat tekisi Etelä-Karjalaan investointeja Nato-jäsenyyden myötä.

– Olen kuullut ajatuksia muun muassa lentokentästä. Se on varmasti käytettävissä, jos puolustusvoimat niin haluaisi. Ja mikä on maasotakoulun ja puolustusvoimien sijoittuminen – onko siihen tulossa muutoksia, en osaa sanoa, kun olen maallikko, Jarva pohdiskelee.

Kimmo Jarvan mukaan Nato-jäsenyyden eteneminen antoi toivoa koko Etelä-Karjalalle. Se tuo turvallisuuden tunnetta ja luottamusta vaikkapa yrityksille.

– Esimerkiksi yritykset uskovat, että tämä on vakaa ympäristö. Onhan tämä koko ajan ollutkin, mutta se tuo turvallisuuden tunnetta ja voi edesauttaa investointien tekemistä alueelle, Jarva sanoo.

Hän uskoo sodan joskus loppuvan ja tavallisten ihmisten liikkuvan taas itärajan yli.

– Nato-jäsenyys ei estä tavallisten ihmisten liikkumista, kun asiat saataisiin ensin muuten kuntoon, Jarva toivoo.

Lisää Etelä-Karjalan uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme