Hyppää sisältöön

Kaivosyhtiö Keliberin rahoitus varmistui: Euroopan suurin litiumkaivos tulee Kaustiselle, rakennusvaihe työllistää jopa 500 henkilöä

Kulta- ja platinajätti Sibanye-Stillwater nousee enemmistöomistajaksi. Elinkeinomisteri Mika Lintilän mukaan Keliber saa eteläafrikkalaisyrityksestä hyvän omistajan.

Man i grå kostym står på en trottoar.
Keliberin toimitusjohtaja Hannu Hautalan mukaan Sibanye-Stillwaterin lisäsijoitus yhtiöön tuo Keliberille vahvaa kansainvälistä kaivosalan ja mineraalien jalostuksen osaamista. Kuva: Jakob Lillas / Yle
Ari Vihanta,
Emma Halla-aho
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskipohjalainen kaivosyhtiö Keliber on neuvotellut uuden rahoitusjärjestelyn, jonka avulla litiumhankkeen rakennusvaihe voidaan aloittaa jo tämän kesän aikana.

Yksi litiumkaivosyhtiön suurimmista omistajista eteläafrikkalainen kulta- ja platinajätti Sibanye-Stillwater sijoittaa Keliberiin kahdella osakeannilla. Litiumhankkeen on arvioitu maksavan 500–600 miljoonaa euroa.

Ensimmäisessä annissa Sibanye-Stillwater sijoittaa 146 miljoonaa euroa, toisen annin koko on 104 miljoonaa.

Sibanye-Stillwater kasvattaa omistusosuutensa vajaasta kolmanneksesta yli puoleen ja nousee näin enemmistöomistajaksi. Myöhemmin sen omistusosuus nousee 80 prosenttiin.

Keliberin toimitusjohtaja Hannu Hautala piti saavutettua rahoitusratkaisua erittäin keskeisenä ja tärkeänä etappina.

– Yrityksestä on tulossa ensimmäinen litiumhydroksidin valmistaja Euroopassa, asemoi Hautala Keliberin.

Rahoitusjärjestelyllä varmistetaan lainarahoituksen saaminen kilpailukykyisin ehdoin. Keliber neuvottelee myös pääoman lisäksi tarvittavasta lainarahoituksesta, jonka arvioidaan olevan vähintään 250 miljoonaa euroa.

Keväällä tehdyissä laskelmissa arvioitiin litiumhanke taloudellisesti erittäin kannattavaksi. Investoinnin takaisinmaksuajaksi on arvioitu vain kolme ja puoli vuotta.

Vuonna 2020 Keliberille selvisi, ettei hanketta saataisi toteutettua pelkällä kotimaisella rahoituksella.

Mika Lintilä: Olen kiitollinen keskipohjalaisille piensijoittajille

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) pitää rahoitusjärjestelyä onnistuneena. Hän ei ole huolissaan siitä, että kaivosyhtiö siirtyy Lintilän kotimaakunnasta ulkomaiseen omistukseen. Lintilän mukaan kotimaasta ei löydy rahoittajia kalliille kaivoshankkeille.

Keliber oli aluksi vahvasti keskipohjalainen ja suomalainen hanke. Tällä hetkellä Keliberillä on noin sata osakkeenomistajaa, joukossa on paljon pohjalaisia sijoittajia.

– Olen erittäin kiitollinen näille keskipohjalaisille yksittäisille sijoittajille, jotka ovat mahdollistaneet sen, että tämä hanke on pysynyt hengissä. On ollut vaiheita, joissa on ollut hyvin suurta epätietoisuutta, miten mennään eteenpäin.

Lintilä uskoo, että eteläafrikkalaisesta Sibaney-Stillewatewrista tulee hyvä omistaja Keliberille. Hän on tavannut muutamaan otteeseen yhtiön johtoa.

– Minulle on jäänyt hyvä kuva yhtiöstä ja mitä taustaselvityksiä olemme tehneet. Heillä on ollut suurta mielenkiintoa Keliberiä kohtaan ja he ovat hakeneet tämänlaista kohdetta. Keskustelu on ollut hyvin avointa ja mutkatonta.

Valtion omistama Suomen Malmijalostus Oy jää Keliberin toiseksi suurimmaksi omistajaksi, nyt sillä on 19 prosenttia osakkeista. Malmijalostus perustettiin tukemaan suomalaista akkuklusteria. Edessä on vielä Keliberin 104 miljoonan osakeanti, Lintilä ei vielä kerro jatkaako valtio Keliber-sijoituksiaan.

– Sanotaan nyt, että suunnitelmia on olemassa, mutta ne eivät ole vielä julkisia.

Kokkolan ja Kaustisen rajalla sijaitsevia litiumesiintymiä pidetään Euroopan rikkaimpiin kuuluvina. Euroopassa ei ole vielä yhtään toimivaa litiumkaivosta, mutta Keliber on hankkeista pisimmällä. Toiminnan on määrä alkaa vuonna 2024.

Töitä tarjolle sadoille henkilöille

Keliberin litiumhanke jalkautuu ympäri Keski-Pohjanmaata ja työllistää satoja ihmisiä.

Kaivoskohteita Keliberillä on Kokkolassa Kaustisella ja Kruunupyyssä. Rikastamo tulee Kaustisen ja Kruunupyyn kuntien rajalle. Litiumkemiantehdas puolestaan nousee Kokkolan suurteollisuusalueelle ja sen rakentaminen on tarkoitus aloittaa tänä kesänä.

Rakennusvaiheessa koko hanke työllistää jopa 500 henkilöä ja tuotannon käynnistyttyä eri toimipaikoilla tulee työskentelemään noin 250 henkilöä.

Kokkolan ja Kaustisen rajalla sijaitsevia litiumesiintymiä pidetään Euroopan rikkaimpiin kuuluvina. Toiminnan on määrä alkaa vuonna 2024.

Lue myös:

Euroopan isoin litiumkaivos lähellä toteutumista Kaustiselle – Kaivosyhtiö Keliberille 40 miljoonan euron rahoitus eteläafrikkalaiselta kaivosjätiltä

Keliber marssittaa 14 pankkiiria kaivokselle Kaustiselle ensi viikolla – Euroopan ehkä ensimmäisen litiumkaivoksen rahoitus ratkeaa pian

Riittääkö töitä paikallisille? Kun malmia löytyy lisää, tarvitaanko uusia lupia? Litiumkaivos herätti kiperiä kysymyksiä Keliberin järjestämässä yleisötilaisuudessa

Keskipohjalaisen suon alla on satumainen malmiaarre, jota maailma himoitsee – suomalaisinsinööri aikoo kerätä 400 miljoonaa, jotta Euroopan isoin litiumkaivos saadaan vihdoin avattua

Kaivosyhtiö Keliberin suuri litium-hanke viivästyy vuosia aiemmin arvioidusta – Tuotanto pyritään käynnistämään vuonna 2024

Suosittelemme sinulle