Hyppää sisältöön

Puisto puhkesi valtavaksi pionimereksi – Kotkaan nousi yksi Euroopan suurimmista pionipuistoista

Kotkan pionipuisto on perustettu vasta kaksi vuotta sitten, mutta jo nyt se on näyttävä ja kerää valtavasti ihailijoita eri puolilta Suomea ja maailmaa.

Suomen suurin pionipuisto
Suomen suurin pionipuisto
Petri Kivimäki

Jyrki Karppinen on syystäkin ylpeä. Vielä kolmisen vuotta sitten Kotkan keskustan urheilukentän tuntumassa oli tavallinen nurmikenttä.

Nyt se samainen puisto on täynnä mitä erilaisimpia pioneja.

– Moni ohikulkija on kysynyt, että voiko näitä olla näin paljon. On totuttu siihen, että pioneja olisi vain punainen, valkoinen ja se vaaleanpunainen mummon pioni.

Punainen pioninkukka.
Pionilla on hyvin näyttävät kukat. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle

Jyrki Karppinen on Suomen pioniseuran hallituksen jäsen ja Kotkan pionipuiston isä. Nyt täällä on yli 700 pionia ja noin 200 eri pionilajiketta.

Istutettavaa vielä riittäisi.

– Pionilajikkeita on tuhansia. Täällä olevista suurin osa on harvinaisuuksia, joita ei esimerkiksi puutarhaliikkeistä löydä, kertoo Karppinen.

Punaisia pioneja kukkapenkissä, joita mies ihailee.
Kotkalainen Jyrki Karppinen on itsekin intohimoinen pioniharrastaja. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle

Kotkan Pionipuisto on Jyrki Karppisen mukaan Suomen suurin ja myös yksi Euroopan suurimmista. Lukuisiin muihin pionipuistoihin verrattuna tämä pionipuisto poikkeaa siinä, että tänne on kaikilla vapaa pääsy.

– Tämä on ehdoton ykkönen, enkä vähättele yhtään, kertoo lukuisia eri pionipuistoja kiertänyt Karppinen.

Pionihuuma kukoistaa

Pioneja vaivasi pitkään vanhahtava imago. Se miellettiin entisaikojen kukaksi, jota kotiin ei haluttu.

Mutta kun sosiaalinen media jokunen vuosi sitten alkoi täyttyä valtavien pionien kuvista, ponkaisi pionikin varsinaiseen villitykseen.

– Pionin suosio alkoi kasvaa viitisen vuotta sitten, ja viime vuosina se on ollut entistä kysytympi. Kukkaa on näkynyt paljon Pinterestissä ja Instagramissa niin hääkimpuissa kuin sisustustileilläkin, ja tämä on varmasti moninkertaistanut suosiota, kertoo Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Minna Rantala.

Pitkä kukkapenkki, jossa paljon erivärisiä pioneja.
Pionipuiston on suunnitellut Suomen pioniseuran puheenjohtaja Riitta Juonala. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle

Pionin suosiosta kertoo sekin, että niitä on tullut ruusujen ja tulppaanien rinnalle myyntiin myös lähimarketteihin.

Minna Rantala uskoo, että pioni sopii juuri nyt ajan henkeen.

– Pionissa kiehtovat varmasti sen näyttävyys ja hempeät, viime vuosien sisustustrendeihin sopivat värit. Myös sen muuttumista maljakossa pienestä pallosta valtavaksi runsaaksi kukaksi on kiehtova seurata, sanoo Rantala.

Ei vain keskikesällä

Pioniharrastaja Jyrki Karppinen kertoo, miten Kotkan pionipuistossa kukat on aseteltu tarkkaan, jotta tietynväriset ja -korkuiset pionit pääsevät ansaitsemaansa arvoon.

– Skaala lähtee syvänpunaisesta vaaleata kohti, tai päinvastoin. Puistotien puolelta kun katsoo, kaikki penkit nousevat ikään kuin taivaaseen.

Punaisia ja vaaleinpunaisia pioneja kukkapenkissä.
Tavoitteena on, että tulevaisuudessa täällä olisi tuhat pionia. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle

Pionipuiston hoitaminen on pääasiassa Pioniseuran harteilla.

– Kotkan kaupunki hoitaa nurmikon hoidon, mutta esimerkiksi pionipenkit ja niiden kitkeminen kuuluu yhdistykselle, kertoo Jyrki Karppinen.

Juuri nyt pionipuisto on parhaimmassa loistossaan. Karppinen kuitenkin muistuttaa, että pioneista pystyy nauttimaan aina keväästä syksyyn saakka.

– Luonnonlajit aloittavat kukinnan jo heti toukokuun puolivälin jälkeen, ja jalostetut jatkavat elokuun alkuun saakka. Kukinta on kuitenkin hyvin kesän säistä riippuvainen, ja siihen vaikuttaa myös kasvuvyöhyke.

Punaisia ja vaaleanpunaisia pioneja kukkapenkeissä. Kaksi ihmistä ottaa valokuvia.
KUvat pionipuiston kukista ovat viime päivinä tarttuneet monen kameran rullalle. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle

Karppinen itse nauttii pioneista myös kukinta-ajan ulkopuolella.

– Minusta pionilla on myös kauniit lehdet. Osalle pioneista tulee syksyllä myös ruskan värit.

Kotkan pionipuisto on rakentunut Suomen pioniseuran ja Kotkan kaupungin yhteistyönä. Kaikki kasvit on saatu lahjoituksena.

Tummanpunaisia puoneja.
Kotkan pionipuistoon on vapaa pääsy. Se sijaitsee aivan kaupungin keskustan tuntumassa. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle

Kohta tulee gerbera

Jyrki Karppinen uskoo, että juuri nyt pioniharrastus on Suomessa kiivaimmillaan.

Trendit kuitenkin vaihtuvat viimeistään kahden–kolmen vuoden välein. Kauppapuutarhaliitoin viestintäpäällikö Minna Rantala kertoo, että paitsi pionit, myös muut näyttävät kukkijat kuten daaliat, ovat alkaneet olla entistä suositumpia.

– Koska 1990-luku ja 2000-luvun alku ovat nyt muodissa, uskon että sieltä alkavat tulla sen ajan kukkatrenditkin isommin takaisin. Esimerkiksi kirkkaan väriset gerberat, joita saa sekä ruukussa että leikkona, voivat olla kohta taas haluttuja, uskoo Rantala.

Suosittelemme sinulle