Hyppää sisältöön

Tuholaistorjuja: Rottaongelma on pahentunut Lounais-Suomessa

Korona-aikana ruokailut kotona ja samalla jätemäärät kasvoivat. Rotat lisääntyivät, kun roskikset alkoivat täyttyä äärimmilleen.

Anticimex-tuholaistorjuntayrityksen työntekijät palaneen talon edustalla.
Tuholaistorjujat Marco Vossi ja Jukka Tuomi vierailivat Porin Toejoella, jossa alueen asukkaat ovat huolestuneet rottaongelmasta. Kuva: Rami Koivula / Yle
Päivi Meritähti,
Rami Koivula

Rottaongelma on pahentunut Lounais-Suomessa, arvioi tuholaistorjuja. Rotat ovat lisääntyneet pihapiireissä ja paikoin eläimiä on jo ongelmaksi asti.

– Rottatilanne on lähtenyt muutaman vuoden aikana käsistä. Osasyynä tähän on koronavirus. Kun ihmiset ovat olleet etätöissä, on jätemäärä kasvanut merkittävästi ja roskikset ovat ylitäyttyneet, kertoo Marco Vossi Anticimex-tuholaistorjuntayrityksestä.

Rotat lisääntyvät nopeasti, joten myös ongelma paisuu vauhdilla. Vossi neuvoo, että rotilta kannattaa nyt poistaa kaikki ylimääräiset ruokailu- ja piilopaikat.

– Esimerkiksi marjat ja omenat kelpaavat niille ruuaksi. Niitä ei kannata jättää maahan lojumaan. Ja jos joku puska ei ole itselle erityisen tärkeä, suosittelen karsintaa, Vossi toteaa.

Koirankakkakin kelpaa rotalle ruuaksi

Jos pihapiirissä ruokkii lintuja, on lintulaudan alusta syytä pitää puhtaana, ettei samalla ruoki myös rottia. Marco Vossi nostaa esiin myös harvemmin ajatellun ravinnonlähteen: koirankakan.

– Monet varmaan ajattelevat, etteivät koirien jätökset ole ruokaa, mutta rotille kelpaa kaikki. Kun koirat ovat kuitenkin syöneet jotain, niin kakkaan jää vielä ravintoa rotille.

Porin Toejoella tuskainen tilanne

Esimerkiksi Porissa rottapopulaation kasvu huolestuttaa Toejoen kaupunginosan asukkaita. Rottien epäillään lymyilevän alueella palaneen talon raunioissa. Toejoen asukkaat vaativat nettiaddressissa Porin kaupungilta pikaisia toimenpiteitä ongelman ratkaisemiseksi.

Porin terveysvalvonnan mukaan ilmoituksia rotista ei ole tullut normaalia enempää. Asukkaat ovat asiasta eri mieltä.

– Yksikin kertoi loukuttaneensa 28 rottaa ja niitä vilisee naapuruston pihapiireissä. Itse asun kahden korttelin päässä palaneesta talosta ja kolmen viime viikon aikana olen nähnyt kolme rottaa pihapiirissä päiväsaikaan, kertoo adressin takana oleva Susanna Kivimäki.

Susanna Kivimäki seisoo palaneen talon edustalla.
Susanna Kivimäki ei haluaisi profiloitua rottanaiseksi, mutta ajattelee, että jonkun on ajettava alueen asukkaiden etua. Joku turhautuneista onkin jo kaivannut siivoojaa palaneen talon seinällä. Kuva: Rami Koivula / Yle

Jos rottia näkyy päivällä, kertoo se Marco Vossin mukaan siitä, että niitä on paljon.

– Vanha sanontakin kertoo, että jos rottia näkee päivällä, on niitä sata siinä lähettyvillä.

Suosittelemme sinulle