Hyppää sisältöön

Kuusamon suurpetokeskuksen vastaus aville: Aina-karhu hakeutui itse häkkiin ja eläinten hyvinvointiin panostetaan monin tavoin

Suurpetokeskuksen mukaan tarhatilat on saatettu valvontaeläinlääkärin vaatimaan kuntoon ja virikeympäristöä eläimille on lisätty.

Kuusamon suurpetokeskuksen Sulo Karjalainen ja Aina-karhu
Suurpetokeskuksen mukaan kaikki avin vaatimat korjaukset tarhalla tehdään. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle
Päivi Annala

Kuusamon suurpetokeskus on antanut vastauksensa eläintenpidosta Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle, joka harkitsee suurpetokeskuksen toimiluvan peruuttamista.

Vastauksessa esitellään jo tehtyjä toimenpiteitä sekä keskuksessa tulossa olevia parannuksia. Suurpetokeskuksen mukaan tarhatilat on saatettu valvontaeläinlääkärin vaatimaan kuntoon ja virikeympäristöä eläimille on lisätty.

Paljon huomiota herättäneen Aina-karhun oleskelua häkissä selitetään sillä, että karhu itse on aina palannut sinne nukkumaan ja näin ollen asettui häkkiin talvilevollekin. Ainaa oli yritetty totuttaa uuteen tarhatilaan tuloksetta. Nyt Aina asuu omassa tarhassaan.

Lisää henkilökuntaa ja koulutusta eläinten hyvinvoinnista

Suurpetokeskuksen töitä järjestellään nyt uusiksi. Eläinten ja tarhatilojen hoitoa on lisätty palkkaamalla lisää henkilökuntaa. Henkilöstöä myös koulutetaan. Heinäkuussa tarhalle palkataan Korkeasaaressa ja ulkomailla toiminut eläintenhoitaja.

Yhteistyötä muiden tarhojen kanssa lisätään. Ranuan ja Ähtärin eläintarhojen kanssa on keskusteltu erilaisista toimista eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Suurpetokeskuksen yhtiökokouksessa 8. kesäkuuta on päätetty tehdä kaikki korjaustoimenpiteet, mitä avin tarkastus on nostanut esille. Lisäksi muut suunnitellut uudistustyöt saatetaan päätökseen kesän aikana.

Suurpetokeskus vaatii myös puolueettoman tarkastajan käyntiä tarhalla ennen lopullista päätöstä.

Aville toimitetussa vastineessa on mukana myös tiedot, kuinka monta eläintä keskuksessa on, milloin ne ovat sinne tulleet ja millaisissa tarhaolosuhteissa ne elävät. Kaikista tarhoista on kuvaukset, minkä kokoisia tarhat ovat ja millaiset alustat ja virikkeet siellä eläimille on. Samoin kerrottaan kaikkien eläinten saama ravinto.

Kuusamon suurpetokeskuksen aville toimittamasta vastauksesta kertoi ensin Kaleva (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Kuusamon suurpetokeskuksen mukaan Aina-karhua on kasvatettu ja hoidettu oikein: "Viranomaiset ovat saaneet väärän kuvan karhun elinoloista"

Kuusamon suurpetokeskusta uhkaa sulkeminen – syynä muun muassa vakava eläinsuojelulain vastainen toiminta

Suosittelemme sinulle