Hyppää sisältöön

Helmareiden pelaajat saavat EM-kisoista lähes 100 000 euroa vähemmän rahaa kuin Huuhkajat viime kesänä – "Pahalta tuntuu"

Jalkapallon EM-kisoihin osallistuvien naisten maajoukkueiden palkintobonuksissa on valtavia eroja.

Tinja-Riikka Korpela torjuu pallon Suomen ja Portugalin EM-karsintaottelussa, joka ratkaisi Suomelle paikan EM-kisoihin. Ottelu pelattiin Helsingissä 19.2.2021.
Tinja-Riikka Korpela (oik.) on Helmareiden kapteeni ja ykkösmaalivahti. Kuva: Tomi Hänninen
Juuso Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Oletko sinä Suomen kovin Futistietäjä? Kerro, kuka voittaa kenet ja millä tuloksella kesän EM-kisoissa. Kisaat Futistietäjässä myös huimista palkinnoista. Kesän kuumimpaan futispeliin pääset tästä.

Naisten jalkapallomaajoukkueen menestys on perinteisesti jäänyt miesten maajoukkueen varjoon, vaikka pelkästään pelattujen arvokisojen määrällä mitattuna Helmarit on omassa luokassaan Huuhkajiin verrattuna.

Kun miehet mittelivät viime kesänä historiallisesti ensimmäisissä EM-kisoissaan, naisten maajoukkue osallistuu tänä kesänä jo neljänteen EM-turnaukseensa.

Huuhkajat nettosivat viime kesänä EM-turnaukseen osallistumisesta 9,25 miljoonaa euroa, jonka Euroopan jalkapalloliitto Uefa maksoi jokaiselle kisoihin osallistuneelle 24 maalle. Naisten EM-turnauksen osalta osallistujamaat tienaavat 600 000 euroa, mikäli joukkue ei etene jatkopeleihin.

– Pahalta tuntuu, kun kyseessä on sama laji ja sama määrä työtä tehtävänä. Eteenpäin on menty, se on iso ja hyvä asia, josta olemme onnellisia. Toivottavasti vielä joku vuosi olemme tasavertaisesti samoissa lukemissa, kuten sen kuuluukin olla, Helmareiden Amanda Rantanen kommentoi Yle Urheilulle.

Amanda Rantanen maajoukkueen harjoituksissa.
Helmareiden Amanda Rantanen on kuntoutunut rannevammasta ajoissa EM-kisoihin. Kuva: Lehtikuva

Syksyllä 2019 Palloliitto kertoi, että se aikoo jatkossa maksaa tasa-arvoiset korvaukset jalkapallomaajoukkueiden pelaajille sukupuolesta riippumatta. Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti vahvistaa Yle Urheilulle, että sekä Huuhkajien että Helmareiden pelaajille hyvitetään 30 prosenttia Uefan maksamasta palkintorahasummasta.

Huuhkajien osalta pelaajat pääsivät siis jakamaan 2 775 000 euron pottia. EM-joukkueessa oli mukana 26 pelaajaa, joista jokainen nettosi lähes 107 000 euroa.

Helmareiden pelaajille Uefan palkintorahoista jyvitettävä osuus on 180 000 euroa. Helmareiden joukkueessa on 23 pelaajaa, joista jokainen tienaa runsaat 7 800 euroa.

– Suomessa me pyrimme tasavertaisuuteen palkoissa, mutta jalkapallomaailmassa on vielä todella iso ero naisten ja miesten välillä. Toivottavasti voimme vaikuttaa omalla urallamme siihen, että meidän jälkeen tuleville pelaajille tuloero olisi kaventunut, Helmareiden Heidi Kollanen toivoo.

Suomen naisten ja miesten jalkapallomaajoukkueiden ryhmäkuvat.
Kuva: Tomi Hänninen / Yle, kuvankäsittely: Samuli Niemi-Hukkala / Yle

Miesten EM-turnauksen mestari Italia nappasi 34 miljoonaa euroa palkintorahoja. Uefa lupaa naisten turnauksen voittajamaalle enintään 2 085 000 euroa.

Mistä massiivinen ero johtuu?

Ero miesten ja naisten palkintosummien välillä kertoo Palloliiton Lahden mukaan suoraan kisajärjestäjä Uefan saamasta kaupallisesta arvosta.

– Miesten jalkapallo on tällä hetkellä rahassa mitattuna puhtaasti arvokkaampaa. Kiinnostus TV-oikeuksiin ja muihin yhteistöihin on edelleen selkeästi korkeampi kuin naisilla, Lahti sanoo Yle Urheilun haastattelussa.

Kuopion Palloseuran pääomistaja Ari Lahti.
Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti pitää tärkeänä, että miehet ja naiset saavat suhteessa saman osuuden Uefan palkintorahoista. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Vaikka panostuksia on viime aikoina tehty runsaasti, kaikki ei tapahdu hetkessä.

– Naisten jalkapallon markkinointiin ja arvon kasvattamiseen on keskitytty voimakkaasti viime vuosina sekä Uefan että Fifan (Kansainvälinen jalkapalloliitto) parissa. Uskon, että ero tulee supistumaan tulevina vuosina. Mutta voi siinä hetki mennä ennen kuin palkintorahat ovat yhtä suuria, Lahti jatkaa.

Lahti kertoo, että Helmareiden pelaajille hyvitettävän osuuden jälkeen loput Uefalta saadut rahat kuluvat turnauksen kustannuksiin.

– Kisajoukkueen ympärillä on paljon ihmisiä töissä, osallistuminen ei ole ilmaista lystiä. Neljän viikon leirityksistä, matkoista ja muista kuluista ei valitettavasti jää yhtään ylimääräistä, mutta pelaajat saavat silti oman osansa.

Iso ero on myös siinä, että Huuhkajien viime kesän turnaus toi kulujen jälkeen 4 miljoonaa euroa suomalaisen jalkapallon kehittämiseen. Raha ei kuitenkaan ole kaikki kaikessa.

– Puheenjohtajana olen äärimmäisen iloinen, että sekä miehet että naiset pelaavat meillä huipputasolla. Nuoret harrastajat saavat nähdä suomalaisia tähtiä arvokisakentillä, ja sitä ei mitata rahassa, Lahti linjaa.

Valtavia eroja myös naisten välillä

Yhteensä 16 naisten maajoukkuetta osallistuu Englannissa järjestettäviin jalkapallon EM-kisoihin. Eri maiden pelaajien osalta kisatienesteissä on valtavia eroja.

Forbesin tietojen mukaan kahdeksankertainen Euroopan mestari Saksa tarjoaa pelaajilleen suurimmat bonukset. Jos Saksa voittaa ennätyksellisen yhdeksännen mestaruutensa, jokainen 23 pelaajan joukkueen jäsen ansaitsee itselleen 60 000 euroa. Saksan jalkapalloliitto ilmoitti viime kuussa maksavansa suurimman osan tuloistaan naispelaajille, jotka tienaavat ne kentällä.

Ruotsi on luvannut maksaa pelaajilleen pelkästä turnaukseen osallistumisesta 261 000 kruunua eli yli 24 000 euroa. Summa kohoaisi yli 53 000 euroon asti, mikäli maa yltää mestaruuteen saakka.

Sveriges damlandslag firar.
Ruotsalaisille EM-jalkapalloilijoille maksetaan yli kolme kertaa enemmän kuin suomalaisille kilpasiskoille. Kuva: IMAGO/Sports Press Photo/ All Over Press

Saksan ja Ruotsin käytännöt poikkeavat esimerkiksi Ranskan liitosta, joka on Suomen tavoin tarjonnut 30 prosenttia tuloistaan bonuksina pelaajilleen.

Huomionarvoista onkin, että linjauksen mukaan ranskalaispelaajat voisivat ansaita enintään 24 000 euroa ensimmäisestä Euroopan mestaruudestaan.

Se on vähemmän kuin ruotsalaispelaajien osallistumisbonus.

EM-kisat käynnistyvät keskiviikkona 6.7. ottelulla Englanti–Itävalta. Helmarit pelaa EM-kisojen avausottelun Espanjaa vastaan perjantaina 8.7. klo 19.

EM-kisojen ottelut näkyvät Ylen kanavilla. Kaikki EM-kisoista Yle Urheilun kisasivustolla.

Lue myös:

"Taisi olla ura siinä", Suomen ykköstähden isä muistaa tyttärensä synkät ajat 17-vuotiaana – Kemi kulkee ikuisesti Natalia Kuikan iholla

Kuka konttaa, kuka hallitsee? Ketkä ovat tähtiä? Tästä löydät jalkapallon EM-kisojen ennakkoasetelmat

Helmareiden peleissä on vain murto-osa naapurimaiden yleisömääristä – Palloliitto tunnustaa epäonnistuneensa naisten jalkapallon markkinoinnissa

Kommentti: Hälytys, Helmarit! Tällä menolla EM-kisoissa tulee kylmää kyytiä

Valmentajat huusivat ja joukkuekaverit pilkkasivat – maajoukkuetähdet Linda Sällström ja Adelina Engman avautuvat kohtelustaan Ranskassa

Suosittelemme sinulle