Vapaaehtoisten tekemät lintulaskennat toivat hyviä uutisia uhanalaisesta pohjansirkusta. Kanta on runsastunut erityisesti Keski- ja Etelä-Lapissa ja myös Kainuussa.
– Pesinnät ovat menneet putkeen kahtena viime vuonna. Tämä antaa toivoa, toteaa Bird Lifen suojeluasiantuntija Tero Toivanen.
Pesinnän onnistumiseen vaikuttavat ennen kaikkea poikasajan säät, joten pesintätulokset vaihtelevat vuosittain paljon.
Pohjansirkun uhkana metsästys ja muutokset elinoloissa
Laji näyttää toipuvan pitkään jatkuneesta taantumasta, johon on useita syitä. Soiden ojitus on muuttanut soilla viihtyvän lajin elinolosuhteita.
Pohjansirkkua on todennäköisesti myös metsästetty ravinnoksi muuttomatkoilla Kaakkois-Aasiassa, eritoten Kiinassa. Sama kohtalo on ollut vielä uhanalaisemmalla kultasirkulla, jonka pyynti kiellettiin Kiinassa pari vuotta sitten.
Toivasen mukaan soiden ennallistaminen on auttanut pohjansirkkua, mutta nyt nähdyn kannankasvun suuruista loikkaa se ei selitä.
Vapaaehtoisella lintulaskennalla löytyi myös harmaapäätikkoja
Pohjansirkkujen lisäksi lintulaskennoissa havaittiin erityisen paljon harmaapäätikkoja. Sen sijaan erittäin uhanalaisen hömötiaisen taantuminen näyttää jatkuvan.
Lintulaskenta perustuu eri puolilla maata sijaitseviin 6 kilometrin pituisiin laskentareitteihin, joita on kaikkiaan lähes 600. Vuosittain niistä lasketaan noin puolet.
Laskennat ovat pääosin vapaaehtoisten lintuharrastajien vastuulla.
Lue myös:
Pohjansirkku nousi vaarantuneiden lintulajien listalle – laji käytännössä hävinnyt Etelä-Suomesta