Hyppää sisältöön

Maailmanlaajuisesti uhanalaisia pohjansirkkuja on nyt Lapissa ilahduttavan paljon

Pohjansirkun kanta on kolminkertaistunut Suomessa parissa vuodessa. Eniten pohjansirkkuja on Lapissa. Eteläisestä Suomesta laji on lähes kadonnut.

Pohjansirkku istuu puussa.
Pesimälinnustolaskentojen mukaan Suomessa pesii tänä vuonna erityisen runsaasti pohjansirkkuja. Kuva: Aleksi Lehikoinen
Annu Passoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Vapaaehtoisten tekemät lintulaskennat toivat hyviä uutisia uhanalaisesta pohjansirkusta. Kanta on runsastunut erityisesti Keski- ja Etelä-Lapissa ja myös Kainuussa.

– Pesinnät ovat menneet putkeen kahtena viime vuonna. Tämä antaa toivoa, toteaa Bird Lifen suojeluasiantuntija Tero Toivanen.

Pesinnän onnistumiseen vaikuttavat ennen kaikkea poikasajan säät, joten pesintätulokset vaihtelevat vuosittain paljon.

Pohjansirkun uhkana metsästys ja muutokset elinoloissa

Laji näyttää toipuvan pitkään jatkuneesta taantumasta, johon on useita syitä. Soiden ojitus on muuttanut soilla viihtyvän lajin elinolosuhteita.

Pohjansirkkua on todennäköisesti myös metsästetty ravinnoksi muuttomatkoilla Kaakkois-Aasiassa, eritoten Kiinassa. Sama kohtalo on ollut vielä uhanalaisemmalla kultasirkulla, jonka pyynti kiellettiin Kiinassa pari vuotta sitten.

Toivasen mukaan soiden ennallistaminen on auttanut pohjansirkkua, mutta nyt nähdyn kannankasvun suuruista loikkaa se ei selitä.

Vapaaehtoisella lintulaskennalla löytyi myös harmaapäätikkoja

Pohjansirkkujen lisäksi lintulaskennoissa havaittiin erityisen paljon harmaapäätikkoja. Sen sijaan erittäin uhanalaisen hömötiaisen taantuminen näyttää jatkuvan.

Lintulaskenta perustuu eri puolilla maata sijaitseviin 6 kilometrin pituisiin laskentareitteihin, joita on kaikkiaan lähes 600. Vuosittain niistä lasketaan noin puolet.

Laskennat ovat pääosin vapaaehtoisten lintuharrastajien vastuulla.

Lue myös:

Pohjansirkku nousi vaarantuneiden lintulajien listalle – laji käytännössä hävinnyt Etelä-Suomesta

Hyrynsalmella rengastettiin yhtenä päivänä peräti 292 pohjansirkkua – ennätysmäinen syksy antaa toivoa kannan elpymisestä

Suosittelemme sinulle