Hyppää sisältöön

Hellettä lähes 30 astetta ja Oulun suosituin ranta on uintikiellossa, mikä on yllättänyt monet – turisteja tieto ei tavoittanut

Vedestä löydetyistä ulosteperäisistä bakteereista johtuva uimakielto on romahduttanut kävijämäärän Nallikarin uimarannalla Oulussa. Sen sijaan majoitusta paikan päällä tarjoavan Nallikari Seaside Oy:n toimintaan kiellolla ei juuri ole ollut vaikutusta.

Nallikarin uimakielto tulee monille turisteille yllätyksenä
Emilia Pakkala
Avaa Yle-sovelluksessa

Sää tarjoaa parastaan, mutta Oulun suosituimmalla uimarannalla Nallikarissa ei kävijäryntäystä helteisenä heinäkuun perjantaina näy.

Merenrannalla loikoilee muutamia auringonottajia, mutta veteen saakka ei monikaan uskalla mennä. Tämä johtuu siitä, että Nallikarin rannalle asetettiin uimakielto maanantaina 27.6. vedestä löydetyn ulosteperäisen bakteerin vuoksi.

Uimakiellosta tiedotetaan rannan ilmoitustauluilla, mutta osalle tieto siitä tulee yllätyksenä, kuten Luulajassa asuvalle Per Nilssonille. Hän oli kuullut hienosta rannasta, ja päätti tulla toteamaan sen itse.

Tiedon uimakiellosta hän sai Ylen kysyessä häneltä haastattelua.

– Emme olleet kuulleet varoituksesta. Ehdimme käydä yhden kerran uimassa, Nilsson sanoo.

Luulajalainen Per Nilsson loikoilee Nallikarin uimarannalla.
– En osaa niin hyvin suomea, että olisin ymmärtänyt varoitukset, Luulajassa asuva Per Nilsson totesi kuullessaan uimakiellosta. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Myös porilainen Kimmo Limnell oli tullut perheensä kanssa rannalle tietämättä uimakiellosta. Hänelle se ei ollut suuri pettymys, mutta kaikki perheestä eivät olleet siitä mielissään.

– Meillä on 14-vuotias poika mukana. Hän on vähän kypsä tähän, kun ei ole päässyt veteen. Minä taas en ole kauhean halukas menemään veteen, mieluummin makaan tässä, sanoo aurinkoa rannalla ottava Limnell.

Uimavalvoja Taru Poutiaisen mukaan tieto kiellosta on yllättänyt etenkin turisteja.

– Kyllä sen aika moni tietää. Ne, jotka eivät kiellosta ole olleet tietoisia, ovat olleet pääasiassa ulkomaalaisia, Poutiainen kertoo.

Ennen uimakieltoa rannalla oli kävijöitä huomattavasti enemmän, kertoo rannan uimavalvojana työskentelevä Satte Sivula.

– Täällä oli paljon enemmän kävijöitä jo ennen tulosten tulemista, vaikka säät olivat huonommat, Sivula kertoo.

Nallikarin uimarannan uimavalvoja Satte Sivula.
Nallikarin uimavalvoja Satte Sivula kertoo, että heille tulee päivittäin jonkin verran kyselyjä siitä, saako uimaan mennä vai ei. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Nallikarin majoitusyritys huolissaan mainehaitasta

Nallikarin uimakielto ei ole vaikuttanut merkittävästi majoitusta tarjoavan Nallikari Seaside Oy:n toimintaan. Nallikari Seaside Oy:n toimitusjohtaja Sirpa Walter kertoo, että majoitusten peruutusmäärät ovat olleet toistaiseksi laskettavissa yhden käden sormilla.

– Mietimme ensin, että alkavatkohan ihmiset perumaan varauksia. Kun olemme kertoneet heille asiasta, ihmiset ovat päättäneet silti tulla.

Walter kertoo, että rannan läheisyyteen majoittuvat ovat olleet tilanteeseen turhautuneita. Moni matkailija on myös kysellyt tietoa siitä, milloin uimakielto mahdollisesti olisi päättymässä. Suurempia tunteenpurkauksia ei Nallikari Seaside Oy:lle ole Walterin mukaan kuitenkaan tullut.

– On ymmärrettävää, että se turhauttaa, jos kesälomareissulla sattuu tällainen.

Oulun Nallikarin lomakylän toimitusjohtaja Sirpa Walter.
Nallikari Seaside Oy:n toimitusjohtaja Sirpa Walter kertoo, että pääasiassa ihmiset ovat olleet tilanteen suhteen ymmärtäväisiä. – Onhan se ymmärrettävää, että tällainen turhauttaa kesälomareissulla, mutta ei meidän suuntaan sen suurempia tunteenpurkauksia ole kuulunut, Walter toteaa. Arkistokuva. Kuva: Timo Nykyri/ Yle

Walter kertoo, että uimakielto tuskin vaikuttaa heidän toimintaansa tänä kesänä rahallisesti, mutta mahdollinen tulevaisuuden mainehaitta on suurempi huolenaihe. Walter kertoo, että he ovat profiloituneet rantakohteena, joten uimakielto on heidän kannaltaan harmillinen juttu.

– Joudumme opastamaan asiakkaita tekemään, näkemään ja kokemaan muutakin Nallikarissa ja Oulussa. Onneksi Nallikari ei ole Oulun ainoa ranta. Ja se on pelastus, että Nallikarissa on muutakin tekemistä kuin rannalla uiminen, Walter toteaa.

Toivoa uimakiellon purkamisesta on – uudet näytteet valmistuvat lauantaiksi

Nallikarin uimarannan vedenlaatua on nyt seurattu päivittäin.

Rannalle asetettiin uimakielto, koska sen kahdessa peräkkäisessä näytteessä oli ulosteperäisiä bakteereja yli sallitun rajan. Syy veden saastumiseen ei ole vielä selvinnyt.

Ympäristöviranomaisten mukaan Nallikarissa veden laatua voi heikentää moni asia, kuten rannan mataluus ja veden heikko vaihtuvuus. Myös voimakas tuuli voi nostaa pohjasta bakteereita veteen.

Bakteerit voivat olla peräisin myös uimareista tai muista ulkoisista lähteistä kuten jätevesistä tai laivaliikenteestä. Aina selvää yksittäistä syytä tilanteeseen ei löydetä.

Keskiviikkona rannalta otettujen näytteiden tulokset kerrottiin perjantaina, ja ne olivat hyviä. Uintikielto on silti edelleen voimassa, sillä sen perumiseen tarvitaan kaksi puhdasta näytettä.

Kielto voidaan siis purkaa, mikäli lauantaina valmistuvien näytteiden tulokset ovat myös hyviä. Niistä tiedotetaan lauantaina.

Lue lisää:

Oulun seudun ympäristötoimi selvittää Nallikarin uimaveden ulosteperäisiä bakteereja

Nallikarin uintikielto jatkuu – enterokokkeja on edelleen liikaa

Suosittelemme