Hyppää sisältöön

Kemin yt-neuvottelut ovat päättyneet – 20 eläkkeelle siirtymässä olevaa henkilöä irtisanotaan

Kaupunginjohtaja Matti Ruotsalaisen mukaan 4,7 miljoonan euron sopeutustavoite toteutuu. Irtisanomisten lisäksi säästöjä saadaan esimerkiksi määräaikaisten sopimusten päättymisten kautta.

Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen seisoo ulkona kesällä.
Kemin yt-neuvottelut alkoivat syyskuussa. Kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen toteaa, että neuvottelut ovat aina haastavia kaikille. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Jarno Tiihonen

Kemin kaupungin yt-neuvottelut on saatu päätökseen. 4,7 miljoonan euron talouden sopeutustavoite toteutuu. Sopeuttamistarpeen on arvioitu vastaavan henkilöstön osalta 159 henkilötyövuotta.

Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalaisen mukaan kokonaisuutena tavoite toteutuu.

– Kyseessä ei ole juustohöylä, sillä teimme isoja rakenteellisia uudistuksia, mistä kertoo myös säästöjen suuruusluokka. Päättäjät tekivät isoja päätöksiä, Ruotsalainen sanoo.

Talouden sopeuttamisen henkilöstövaikutukset kohdentuvat alustavan suunnitelman mukaisesti henkilöstön eläköitymiseen, tehtävänmuutoksiin sekä tehtävänvaihdoksiin ja määräaikaisten työsopimusten päättymisiin.

– Kaksikymmentä vakinaisessa työsuhteessa olevaa henkilöä irtisanotaan, mutta he ovat siirtymässä eläkkeelle. 12 henkilötyövuotta siirtyy olennaisesti eri tehtäviin. Määräaikaisia työsuhteita on päättynyt ja päättyy vielä 50 henkilötyövuoden osalta, Ruotsalainen kertoo.

Lisäksi henkilöitä on siirtynyt irtisanoutumisten ja eläköitymisten myötä vapautuneisiin tehtäviin, joiden määrää Ruotsalainen luonnehtii merkittäväksi.

– Määrä on siinä mielessä merkittävä, että se vähensi irtisanottavien määrää, Ruotsalainen sanoo

Kaupungin henkilöstön määrä vähenee myös tulevien liikkeenluovutusten ansiosta.

– Liikkeenluovutuksia on tulossa kulttuuripuolella teatterin osalta sekä taloushallinnossa ja ympäristötoimialalla. Näiden muutosten kautta toteutuu noin 70 henkilötyövuoden vähennys, Ruotsalainen kertoo.

Yt-neuvottelut alkoivat viime syyskuussa. Ne koskivat kaupungin koko henkilöstöä, paitsi hyvinvointialueelle siirtyviä henkilöitä.

– Yt-neuvottelut ovat aina haastavia kaikille. Sopijajärjestöjen kanssa oli hyvä vuoropuhelu ja yhteistyö, Ruotsalainen kehuu.

Lue myös: Kemin valtuusto hyväksyi 4,7 miljoonan euron säästöpaketin – teatteri voi säästyä, jos vastaava säästö löytyy muualta

Kemiläisillä on edessä veronkorotus 2024 – rahaa on löydettävä palkankorotuksiin sekä energian hinnan ja korkojen nousuun

Kemin talouteen jälleen uutta haastetta – ikäihmisten palvelut uhkaavat ylittää budjetin 1,5 miljoonalla eurolla

Kemin viime vuoden tilinpäätös 6,6 miljoonaa euroa miinuksella, vaikka verotulot ja valtionosuudet ylittivät budjetin

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle