Hyppää sisältöön

Poliisikoira Sysi jää eläkkeelle – pelasti virkaurallaan Itä-Suomessa ihmishenkiä ja löysi useita eksyneitä

Poliisikoira Sysi jää eläkkeelle 10 vuoden iässä. Itä-Suomen poliisilaitoksella on tällä hetkellä poikkeuksellisen paljon pentukoiria.

Poliisikoira Sysi
Pysäkin Frans, kutsumanimeltään Sysi, aloitti työt Kuopiossa 10 vuotta sitten. Kuva: Itä-Suomen poliisi
Anne-Pauliina Rytkönen

Itä-Suomen poliisilaitoksella työuransa tehnyt belgianpaimenkoira Sysi pääsi kesäkuussa ansaitulle eläkkeelleen. Sysi työskenteli poliisin palveluksessa 10 vuoden ajan.

Sysi on ollut koko elämänsä ajan saman ohjaajan koira ja asunut hänen kotonaan. Arvokkaasti harmaantunut Sysi saa asua myös jatkossa tutussa ympäristössään.

– Kaikki poliisikoirat ovat kotikoiria ja perheenjäseniä, kertoo Itä-Suomen poliisilaitoksen koiratoiminnan päällystövastaava, komisario Sami Joutjärvi.

Koiranpentu poliisin lakki päässään.
Sysi aloitti työuransa Kuopiossa lumisena pakkaspäivänä. Kuva: Itä-Suomen poliisi

Itä-Suomen poliisilaitokselta kerrotaan, että Sysi on työurallaan pelastanut ihmishenkiä ja löytänyt useita eksyneitä. Sysi on jäljestänyt onnistuneesti myös epäiltyjä ja löytänyt huumekätköjä.

– Sysille on kertynyt joka vuosi kymmeniä tehtäviä. Voi kyllä sanoa, että se on virkamiehenä eläkkeensä ansainnut, Joutjärvi sanoo.

Virkakoiran arki on fyysisesti raskaampaa kuin siviilikoiran. Koirat joutuvat liikkumaan fyysisesti haastavissa paikoissa ja partiokoira joutuu käyttämään tarvittaessa myös voimaa.

– Sysi pääsee eläkkeelle poikkeuksellisen hyvässä kunnossa, Joutjärvi sanoo.

Sysin suuriin saappaisiin on jo opettelemassa uusi koira

Suurimmalla osalla poliisikoiraohjaajista on virkaurallaan useampi koira. Tavoitteena on, että kun vanhempi koira täyttää 8 vuotta, otetaan uusi pentu kasvamaan vanhemman koiran rinnalle.

Kesällä 2020 Sysin arkeen tuli iso muutos, kun perheeseen muutti Suhteellisen Porvari, kutsumanimeltään Putsi. Myös Putsi on rodultaan belgianpaimenkoira.

Tällä kertaa siirtymä meni kuin oppikirjoissa. Kun vanha koira jäi eläkkeelle, aloitti uusi koira työt samana kesänä.

Itä-Suomen poliisilaitoksella on tällä hetkellä 23 koiran vahvuus. Suurin osa koirista on belgianpaimenkoiria. Laitoksella on myös muutama saksanpaimenkoira. Erikoiskoirina käytetään labradorinnoutajia ja löytyypä laitokselta yksi bordercolliekin.

Itä-Suomen poliisilla on tällä hetkellä poikkeuksellisen paljon pentukoiria.

– Monessa perheessä on pentuja kasvamassa, kertoo poliisilaitoksen koiratoiminnan päällystövastaava, komisario Sami Joutjärvi.

Lue myös:

Kamu on yksi Suomen parhaista huumekoirista – persous ruokaan helpottaa kouluttamista

Suosittelemme sinulle