Hyppää sisältöön

Naisen kanssa avioitunutta naispastoria ei valittu Jokioisten kirkkoherraksi – epäilee tulleensa syrjityksi

Terhi Latvalan mukaan muun muassa hänen seksuaalinen suuntautumisensa ja perhesyyt vaikuttivat viran täyttöön.

Nainen kirkon keskikäytävällä papin vaatteissa.
Kirkollisvalituksessaan seurakuntapastori Terhi Latvala vaatii Jokioisten kirkkoherran valintapäätöstä kumottavaksi yhdenvertaisuuslain vastaisena. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Kati Turtola

Seurakuntapastori Terhi Latvala on tehnyt kirkollisvalituksen Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen Jokioisten kirkkovaltuuston päätöksestä kirkkoherranvaalissa.

– Virkavalintaa ohjaavat tietyt lait ja haluan varmistaa, että valinnassa on menty kaikkien lakien mukaan, perustelee Latvala valitustaan.

Latvalan valituksen mukaan pätevintä henkilöä ei valittu virkaan. Valintatyöryhmän esityksessä mainitaan, että “Terhi Latvalalla on hakijoista selkeästi pisin kokemus seurakunnan hallinnosta”.

Latvalan mukaan virkaan valittiin vähemmän ansioitunut ja erityiset valintakriteerit heikommin täyttävä henkilö.

– Kurjaa on valittaa ja viivästyttää viran täyttöä, mutta ei minun ylitseni voida tällä tavalla kävellä, eikä minua voi mitätöidä ja nollata tuolla tavalla, sanoo Latvala.

Kirkkoneuvosto esitti Latvalan valintaa, kirkkovaltuusto päätti toisin

Terhi Latvala epäilee muun muassa, että häntä on viran täytössä syrjitty perhesyiden sekä hänen seksuaalisen suuntautumisensa perusteella. Latvala on naimisissa naisen kanssa.

– Ensin valintatyöryhmä ja kirkkoneuvosto tekivät yksimielisen päätöksen, että olen pätevin ja sopivin. Sen jälkeen viikon päästä kirkkovaltuuston jäsenet olivatkin toista mieltä. Mikä lie ne mielet sitten muutti? Se on se suuri kysymys, sanoo Latvala.

Kirkkoherran vaalissa Jokioisilla oli kolme ehdokasta: Forssan seurakunnan seurakuntapastori Asko Kantola, Lopen seurakunnan seurakuntapastori Terhi Latvala sekä Kangasalan seurakunnan seurakuntapastori Heidi Pitkänen.

Äänestyksessä Pitkänen sai 11 ääntä, Kantola 5 ääntä ja Latvala 3. Kirkkovaltuusto valitsi virkaan Pitkäsen.

Jokioisten seurakunta: ”Hakijan parisuhde ei noussut esiin”

Kaikki hakijat kävivät läpi haastattelut, keskustelupaneelin sekä psykologiset testit.

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Sanni Junnilan mukaan kaikki kolme ehdokasta olivat saaneet kannatusta jo ennen kirkkovaltuuston kokousta, vaikka kirkkoneuvosto yksimielisesti esittikin virkaan Latvalaa. Latvalan parisuhde ei Junnilan mukaan noussut esiin missään vaiheessa.

– Toki se ei liioin ole ollut salaisuus, mutta asiasta ei käyty keskustelua, sanoo Junnila.

Junnilan mukaan valtuuston kokouksessa tuli esiin, että haluttiin esittää muitakin ehdokkaita kuin valintatyöryhmän esitys ja haluttiin äänestää.

Latvala: “Mikään ei muutu, jos asioihin ei puututa”

Valituksessaan Terhi Latvala sanoo, että ellei Jokioisten seurakunta pysty osoittamaan, että kirkkovaltuuston tekemä kirkkoherran valinta perustuu lailliseen ja asianmukaiseen hakijoiden vertailuun, päätös on kumottava yhdenvertaisuuslain vastaisena.

Latvala kertoo, että on prosessin myötä muuttunut “antiaktivistista aktivistiksi”.

– Olen aikaisemmin yrittänyt olla hiljaa. En ole nähnyt sitä tarpeellisena, että asioista pitäisi pitää meteliä, mutta näköjään pitää. Mikään ei muutu, jos ei puututa asioihin ja kerrota, minkälaista syrjintää tässä maassa on.

Pridelle on tarve

Parhaillaan vietetään Helsingin Pride-viikkoa. Siihen kuuluu muun muassa kulkue, joka on paisunut suureksi kansanjuhlaksi. Latvala sanoo, että pride-tapahtumille on tarvetta, koska vähemmistöt ovat hänen mielestään tällä hetkellä poljetussa asemassa.

– Se [pride] on joidenkin mielestä yliampuvaa, että marssitaan, on liput salossa ja ollaan niin isosti esillä, mutta eihän se ole keneltäkään pois, jos toiset ovat yhdenvertaisia ja tasa-arvoisia. Siksi ihmettelen, miksi sitä ei saisi nostaa esille.

Latvala itse on rekisteröinyt parisuhteensa maistraatissa ja muuttanut sen sittemmin avioliitoksi, niinikään maistraatissa.

– Minulle avioliiton solmiminen tuossa alttarilla olisi ollut tosi tärkeää, mutta minulle sitä ei suoda.

Latvalan työseurakunnassa Lopella kirkkoneuvosto teki maaliskuussa päätöksen, että kirkkoa voidaan käyttää vihkimisiin sukupuolesta riippumatta. Latvalan mielessä säännöt ovat ristiriitaisia. Kirkolliskokouksen päätösten mukaan vihkiessään pappi saattaa joutua vaikeuksiin, vaikka tilaa saisikin käyttää.

Pride-kulkue palaa Helsingin keskustaan kolmen vuoden tauon jälkeen. Kulkuetta voi seurata suorana Ylen verkkosivuilla, Teemalla ja Areenassa 2.7. klo 11.50 alkaen.

Suosittelemme sinulle