Hyppää sisältöön

Ulkomaalaisten työnsaantia helpotetaan taas Pohjois-Savossa – työttömien ukrainalaisten tilanne pysyy vaikeana

Pohjois-Savoon saapuvien EU- ja ETA-alueiden ulkopuolisten työntekijöiden oleskelulupaa voidaan yhä useammin puoltaa ilman erillistä käsittelyä.

Moni ukrainalainen on löytänyt kausityötä Suomesta. Kuvassa ukrainalaiset kausityöntekijät istuttavat mansikantaimia Suonenjoella toukokuussa. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Pohjois-Savon ely-keskus on jälleen helpottanut ulkomaalaisten työntekijöiden oleskeluluvan puoltamista.

Jo aiemmin EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevien työntekijöiden oleskelulupamenettelyä on helpotettu useilla aloilla. Nyt yritetään helpottaa pulaa myös esimerkiksi elintarviketeollisuuden prosessityöntekijöistä.

Käytännössä ely-keskuksen listaamille aloille palkattaville työntekijöille voidaan myöntää oleskelulupa ilman erillistä tarveharkintaa.

Tarveharkinnalla tarkoitetaan sen kartoittamista, onko alalla pulaa työvoimasta.

Hyöty ukrainalaisille vähäinen

Ely-keskuksen päätöksestä ei ole suurta apua Pohjois-Savossa työttömiksi työnhakijoiksi rekisteröityneille ukrainalaisille. Heitä on noin sata.

Pohjois-Savon TE-toimiston johtavan asiantuntijan Paula Rapaportin mukaan moni ukrainalainen on työllistynyt erilaisiin kausitöihin kesän ajaksi.

Työttömien työnhakijoiden tilanne on kuitenkin hankalampi. Ukrainalaisten työllistymistä vaikeuttaa kielitaidon ja hygieniapassin kaltaisten todistusten puute sekä lastenhoito.

Joillekin ukrainalaisille on löytynyt töitä siivousalalla.

– Siivoustöissä on myös korkeasti koulutettuja, Rapaport kertoo.

Rapaportin mukaan TE-toimistossa pohdituttaa jo alkusyksy, jolloin kausityöt loppuvat monelta ukrainalaiselta.

Suosittelemme sinulle