Hyppää sisältöön

Aitajuoksija Kristiina Halonen sai kuulla MM-kisapaikastaan viime hetkellä: "Meinasi muutama kyynel vierähtää"

Halonen on tähdännyt ensisijaisesti EM-kisoihin. Hänen mukaansa kollega Viivi Lehikoisen tarina on inspiroiva.

Kristiina Halonen juoksi ennätyksensä 56,76
Paavo Forsberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Kristiina Halonen oli jo haudannut haaveensa kisapaikasta Eugenen MM-kisojen 400 metrin aitajuoksussa. Vielä keskiviikkona iltapäivällä näytti siltä, että Lappeenrannan Urheilu-Miesten juoksija jää ensimmäisenä ulos MM-kisoista.

Halosen nimi löytyi kuitenkin perjantaina julkaistusta Suomen joukkueesta. Halonen kertoi saaneensa tiedon kisapaikastaan keskiviikkona Suomen urheiluliiton valmennuspäällikkö Tuomo Saloselta.

– Hän soitti minulle ja kertoi, että pääsen Eugeneen. Olihan siinä aika uskomaton fiilis. Kyllä meinasi muutama kyynel vierähtää. Oli absurdi tilanne, Halonen tunnelmoi Yle Urheilulle.

Eugenen MM-valintoihin vaikuttaa osaltaan uusi rankingsysteemi. Siinä katsotaan yhden tuloksen sijaan useampia kisoja. Tuloksia suuremmassa arvossa ovat sijoitukset, joista saa hyviä pisteitä.

Halonen tunnustaa, ettei järjestelmä ole hänen suosikkinsa.

– En ole koskaan ollut sen fani. Onhan siinä paljon epäkohtia. Se on kuitenkin tämän hetken järjestelmä, sillä mennään.

Tähtäin oli EM-kisoissa

Halonen on kilpaillut aidatulla ratakierroksella tänä vuonna viidesti. Kotimaisissa GP-kisoissa hän on juossut Tampereella ja Kuortaneella. Lisäksi kalenteriin ovat mahtuneet kilpailu Ruotsin Sollentunassa, Paavo Nurmen kisat sekä Oulun rankingkilpailut.

Halonen voitti Oulussa Valkean kaupungin kisoissa ennätyksellään 56,76. Lisäksi hän on sijoittunut kaksi kertaa toiseksi (Tampereella ja Sollentunassa), ollut kerran neljäs Kuortaneella ja kuudes Paavo Nurmen kisoissa.

Juoksuillaan hän tavoitteli ensisijaisesti paikkaa EM-kisoissa.

– En varsinaisesti niitä viittä juoksua lähtenyt MM-kisojen takia juoksemaan, vaan EM-kisat mielessä. Nähtävästi ne veivät minut MM-kisoihin asti.

MM-kisoissa Halosen, 24, tavoitteena on lähteä tekemään hyvää juoksua ja jahdata omaa ennätystä.

Lehikoinen inspiraation lähteenä

Halonen on seurannut toisen 400 metrin aitajuoksijan, 22-vuotiaan Viivi Lehikoisen vahvoja otteita kunnioituksella. Halosen mukaan Lehikoisen juoksut ovat olleet upeita ja inspiroivia.

– Mutta Viivissä suurin kunnioitus tulee hänen tarinastaan kaiken takana. Hän on uskaltanut heittäytyä urheiluun jo todella nuorella iällä ja tehnyt rohkeita valintoja. Se on vielä enemmän inspiroivaa. Pelkuri ei sellaisia valintoja tekisi.

Lehikoisen tuloskehitys polki vuonna 2020 paikallaan, ja urheilija pohti jo lopettamista. Hän ei kuitenkaan antanut periksi, vaan etsi uusia virikkeitä. Uuden valmentajansa Laurent Meuwlyn alaisuudessa Lehikoinen on noussut huipulle. Hän pinkoi torstaina Tukholman Timanttiliigassa ennätyksensä 54,80.

– Tuo on suunta, mihin yleisurheilussa pitäisi enemmänkin kannustaa ja mistä nuoret voisivat ottaa mallia, Halonen sanoi.

Lue lisää:

Sveitsiläisen huippuluotsin toteamus palaverissa syksyllä 2020 aloitti muutoksen, joka pelasti Viivi Lehikoisen, 22, uran – "Moni oli lakannut uskomasta"

Suomen joukkue yleisurheilun MM-kisoihin julkistettu – Eugeneen lähtee peräti 32 urheilijaa

Tukholmassa ennätysten ilta – Määttänen juoksi Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi: "Sain pidettyä juoksun kasassa"

Kommentti: Suomen MM-joukkue paisui hämmästyttävän suureksi – yleisurheilijat käyttivät päätään ja voittivat rankingpelin

Suosittelemme