Hyppää sisältöön

Nobel-palkittu Henry Kissinger, 99, Suomen liittymisestä Natoon: "Suomen tavalla hoitaa diplomaattisia suhteita voi olla suuri vaikutus"

Henry Kissingerin oli määrä puhua Helsingissä konferenssissa, mutta hän joutui perumaan matkansa.

Nobelisti Henry Kissinger pitää Suomen liittymistä Natoon merkittävänä
Elsa Osipova
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain arvostettu entinen ulkoministeri ja pitkän linjan diplomaatti Henry Kissinger kommentoi Suomen päätöstä liittyä sotilasliitto Natoon.

99-vuotias Kissinger kertoo videoviestissään, että Suomen liittyminen Natoon on merkittävää. Suomen tavalla hoitaa diplomaattisia suhteita voi olla suuri vaikutus europpalaiseen turvallisuuteen ja rauhan takaamiseen Euroopassa.

Kissinger toimi Yhdysvaltain ulkoministerin tehtävissä Richard Nixonin ja Gerald Fordin kausilla vuosina 1973–1977. Hän oli myös mukana seuraamassa historiallista Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssia Helsingissä vuonna 1975.

Tuolloin Suomi teki tärkeän aloitteen, jolla oli merkittäviä vaikutuksia toisesta maailmansodasta alkaneiden jännitteiden lieventymiseen.

Kissinger kertoo olevansa vaikuttunut Suomesta ja erityisesti siitä, kuinka Suomi harjoitti diplomatiaa kylmän sodan aikana.

Vaikka Suomen oli tärkeä pysyä vahvana, se onnistui säilyttämään diplomaattiset suhteet itänaapuriinsa.

– Suomesta tuli Euroopan ystävä, mutta se säilytti suhteensa Venäjään, mikä teki tarpeettomaksi sotilaalliset toimet, Kissinger sanoo videolla.

Kissingerin mukaan Helsingissä vuonna 1975 luotiin pohjaa sille, että monessa Itä-Euroopan maassa kansalaiset saivat mahdollisuuden uudenlaisen identiteetin rakentamiseen.

Huippukokouksessa sovittiin muiden muassa ihmisten ja tiedon vapaasta liikkumisesta ja Ety-sopimuksen mukaan Neuvostoliitto ja sen liittolaiset sitoutuivat vaalimaan ihmisoikeuksia.

Kissinger myös tuntee Suomen talvisodan historian ja sanoo ihailevansa suomalaisten asennetta sodassa.

– Ihailen Suomea sen rohkeudesta ja ajattelukyvystä, Kissinger kertoo videoviestissään.

Kissingerin oli määrä puhua Helsingissä järjestettävässä European Business Leaders’ Convention konferenssissa, mutta hän joutui perumaan matkansa. Hän ei kertonut peruutuksen syytä.

Lue myös:

Ulkoministeri Haavisto: En näe, että tulevaisuudessa Suomen ja Ruotsin polut eriytyisivät Natoon liittymisessä

Kirjeenvaihtajan analyysi: Sopu Turkin kanssa tuli Naton näkökulmasta kreivin aikaan – mutta onko Suomen ja Ruotsin ilo ennenaikaista?

Ulkoministeri Haavisto Turkin vaatimuksista: "Mistään muusta ei ole sopimusta kuin mitä asiakirjan tekstissä lukee"

Suosittelemme