Hyppää sisältöön

Robottifirma hakee konkurssia, älysormusyhtiö Oura ilmoitti yt-neuvotteluista – startupien parhaat juhlat ovat ohi

Pääomasijoittajat ovat kiristäneet rahahanojaan. Rahan vastineeksi yhtiöiltä saatetaan vaatia entistä enemmän osakkeita.

Oura sai medianäkyvyyttä, kun prinssi Harry ryhtyi seuraamaan untaan ja palautumistaan Oulussa kehitetyllä sormuksella. Kuva: Joel Carret / EPA
Hannele Muilu

Älysormuksistaan tunnettu Oura kertoi torstaina aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut.

Suomalainen jätteiden käsittelyyn robotteja kehittävä Zen Robotics kertoi perjantaina hakeutuvansa konkurssiin. Yhtiö keräsi paljon rahoitusta pääomasijoittajilta, mutta tappiot kasvoivat vuosi vuodelta. Asiasta kertoi ensin tietotekniikan alan lehti Tivi (siirryt toiseen palveluun).

Käytettyjä älypuhelimia korjaava ja myyvä Swappie uhkasi pari viikkoa sitten irtisanoa Suomessa jopa neljäsosan työntekijöistään (siirryt toiseen palveluun).

Vaikuttaa siltä, että startupien juhlat ovat ohi.

Muualla Euroopassa mennään edellä. Esimerkiksi ruotsalainen maksuja välittävä Klarna aikoo vähentää kymmenesosan väestään. Sähköpotkulautoja vuokraava Voi suunnittelee irtisanovansa 10 prosenttia pääkonttorin väestään Tukholmassa.

Myös esimerkiksi ruokakuljetuksiin erikoistuneet yhtiöt Gorilla ja Zapp kaavailevat henkilöstön vähentämistä.

Ouran hallituksen jäsen Timo Ahopelto kertoo, että Ouralla on mennyt alkuvuosi hyvin. Liikevaihto on kasvanut 60 prosenttia verrattuna vuoteen 2021. Kulujen karsinta on kuitenkin välttämätöntä tässä markkinatilanteessa.

– Kyseessä on prosessi, jollaista tekevät vastuulliset kasvuyhtiöt tämän vuoden alussa nopeasti muuttuneessa markkinatilanteessa, Ahopelto kommentoi Ylelle sähköpostitse.

Mahdollinen henkilöstön vähennystarve globaalisti selviää Ahopellon mukaan noin kuuden viikon aikana. Ouran yt-neuvotteluista uutisoi ensin Talouselämä (siirryt toiseen palveluun).

Muun muassa käyttäjänsä sykettä, liikkumista ja lämpötilaa mittaavia sormuksia tekevä oululainen Oura aloittaa yhteistoimintaneuvottelut. Kuva: AOP

Kasvun lisäksi katsotaankin kannattavuutta

Pääomasijoittaja Artturi Tarjanne, yksi Nexit Ventures -pääomasijoitusyhtiön perustajista sanoo, että teknologiayhtiöiden arvostustasot ovat pudonneet ja niiden rahansaanti on vaikeutunut.

Hän arvelee, että moni hyväkin yhtiö päättää nyt hidastaa kasvuvauhtiaan ja parantaa kannattavuuttaan.

– Rahan hinta on niin kova, että ei ole järkevää kasvaa äärimmäisen lujaa, koska se äärimmäisen kova kasvu vaatisi kauheasti lisää uutta pääomaa, joka maksaisi paljon.

Startupien rahoitus tulee yleensä pääomasijoittajilta, jotka ottavat rahoitusta vastaan yhtiön osakkeita. Rahan kova hinta tarkoittaa sitä, että pääomasijoittaja haluaa entistä enemmän osakkeita vastineeksi rahoituksestaan.

Yhtiön perustajat eivät välttämättä halua omistuksen valuvan kovin paljoa ulkopuolelle. Siksi yhtiöt saattavat tyytyä pienempään kasvuun ja vähentää kustannuksia, jotta nykyinen rahoitus riittäisi pitempään.

Rahoitusta on tarjolla varsinkin hyville yhtiöille, mutta nykyisessä markkinatilanteessa rahan hinta on noussut.

– Hyvässä markkinatilanteessa huonommatkin yhtiöt ovat voineet saada rahaa. Voi olla, että ne eivät nyt saa rahaa ollenkaan.

Samaan aikaan pääomasijoittajien alkaa olla vaikeampi päästä yhtiöiden osakkeista eroon. Yrityskauppojen määrä on laskussa.

Sijoittajat odottavat startupeilta varsinkin hyvässä suhdanne- ja rahoitustilanteessa kovaa kasvua, kun taas kannattavuus on toissijaista. Alkukeväällä tässä tapahtui Tarjanteen mukaan käänne.

– Kun rahan hinta nousee ja tulee heikompi suhdannetilanne se kääntyykin toisin päin. Yhtiötä arvioidessa kiinnitetään huomiota kykyyn tehdä tulosta ja vähemmän siihen, kuinka nopeasti yhtiö kasvaa.

Rahamarkkinat seurailevat pörssiä

Startupien rahoitusmarkkinat seurailevat pörssiä. Kun Yhdysvaltain teknologiaosakkeiden indeksi Nasdaq kipuaa kovaa ylöspäin, niin teknologiayhtiöiden markkina-arvo Yhdysvalloissa kasvaa.

– Nasdaq oli kaikkien aikojen huipussaan marraskuun puolivälissä viime vuonna, ja siitä se on pudonnut noin kolmanneksen alaspäin. Yhdysvaltalaiset venture-rahastot vähensivät aktiviteettiaan voimakkaasti alkuvuonna ja nyt näyttää siltä, että viime kuukausina sama ilmiö on tullut Eurooppaan.

Startupeissa pieni porukka tekee suuren kasvun

Suomessa on 11 yksisarvista eli yhtiötä, joiden arvo ylittää miljardi euroa sijoituksilla mitattuna. Joukossa on esimerkiksi Oura.

Suuriksi kasvaneet menestyjätkään eivät ole immuuneja markkinatilanteelle.

Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja Pia Santavirta sanoo, että startupien on nyt syytä miettiä rahoituksen riittävyyttä.

– Turvallinen rahoituksen määrä olisi 1–2 vuotta eli rahoituksen pitäisi riittää toimintaan kahdeksi vuodeksi.

Hän korostaa, että rahoitusta on nytkin erittäin hyvin saatavilla. Venture Capital -yhtiöillä on ennätysmäärä rahaa sijoitettavaksi.

– Sijoittajien nyörit ovat kuitenkin tiukemmalla ja nyt arviodaan tarkemmin, mitkä yhtöt ovat menestyjiä. Hyvillä yhtiöillä on mahdollisuus harpata eteenpäin

Laajoja irtisanomisia ei startupeista yleensä kuulu, sillä henkilökuntaa on vähän.

– Usein pienellä joukolla tehdään suuri kasvu. Teknologiayrityksen koko idea on se, että liiketoiimntamalli on skaalattava. Kasvupotentiaali ei rakennu ihmisten määrään vaan teknologiaan.

Ihmisten määrä kasvaa, kun toimipisteita tulee myös ulkomaille. Uusille markkinoille menoa saatetaan nyt jarrutella.

Suomalaiset startupit keräsivät viime vuonna kaikkien aikojen ennätyksen 1,2 miljardia euroa sijoituksia.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 3.7. klo 23:een asti.

Lue myös:

Startupeille kaikkien aikojen rahoituspotti: 1,2 miljardia euroa – jatkossa korkojen nousu saattaa vähentää sijoittajien riskinottohaluja

Suosittelemme sinulle