Hyppää sisältöön

Kristiina Mäkelä loikki komean ennätyksensä – "Jos sattuisi tällainen hullu päivä, niin sillä kilpaillaan jo mitaleista"

Kristiina Mäkelä oli lupaavassa vireessä Lempäälän kolmiloikkakarnevaaleilla. Hän paransi ennätystään kuudella sentillä sallituissa tuulioloissa.

Kristiina Mäkelän tyylinäyte Paavo Nurmen kisoista 14. kesäkuuta 2022.
Kuva: All Over Press
Timo Uusitalo

Kristiina Mäkelä voitti lauantaina Lempäälässä Hyppykarnevaalien kolmiloikkakilpailun tuloksella 14,50, mutta voittotulosta ei tilastoida ennätykseksi, koska se syntyi niukasti liian kovassa myötätuulessa (+2,4 m/s).

– Verryttelyssä tuntui jo, että juoksu kulkee tänään. Silloin kun näin käy, siitä on helpompi tehdä pitkiä loikkia. Pikkuisen alkoi jo napsumaan kohdille.

– Pieni harmitus jäi siitä, ettei se 14,50 mennyt sallituissa. Se olisi ollut niin nätti luku. Otan kuitenkin tuloksen 14,47 ilolla vastaan, totesi Mäkelä komeasta, uudesta ennätyksestään ja peräti 33 sentin kausiparannuksestaan.

Mäkelä jätti viimeiset kisaloikat lopulta suorittamatta, kun paukut alkoivat ehtyä kuumuudessa.

– Nyt oli niin kuuma ja hiostava sää, että se taisi mennä jalkoihin. Puhti alkoi loppua, ja siksi päätettiin jättää kisa kesken. Menin tosi rennolla fiiliksellä kisaan. Se kannatti ja toi tulosta. Erittäin hyvä fiilis jäi ja nyt voi hyvillä mielin lähteä jenkkilään (MM-kisoihin Eugeneen) ensi tiistaina.

Mäkelä on uudella ennätyksellään tämän kauden maailmanlistalla kahdeksas.

– Tilastot ovat minulle vähän paperihommia, mutta hyvältä se kuulostaa. Minulle on joskus sanottu, että kolmiloikkaaja on parhaimmillaan siinä 26–32-vuotiaana. Siinä haarukassa ollaan aika nätisti.

– Työ tuottaa tulosta valmentaja Tuomas Sallisen kanssa. Muutama vuosi on yhdessä paiskittu töitä, ja nyt alkaa oikeasti tuntumaan, että on tehty kolmiloikkaajan treeniä ja on kolmiloikkaajan kroppa, joka kestää iskuja, iloitsi 29-vuotias Mäkelä.

Takuuvarma arvokisojen finalisti

Mäkelä on selvittänyt kovalla prosentilla arvokisojen karsinnat, ja hän on kaksinkertainen olympiafinalisti, kuusinkertainen EM-finalisti ja yltänyt kerran myös MM-finaaliin.

– Aluksi oli tavoite päästä vain finaaliin, ja sitten kun on ollut tavoite hypätä siellä pidemmälle, niin ei ole ollut vain edellytyksiä siihen. Nyt kyllä on edellytyksiä, mutta silti sen pitää onnistua sinä päivänä.

Kolmessa edellisessä naisten kolmiloikan EM-finaalissa tuloksella 14,50 olisi yltänyt vähintään pronssille. MM-kisoissa pronssi irtosi kolmiloikassa Dohassa 2019 tuloksella 14,73 ja Lontoossa 2017 tuloksella 14,77.

– Aiemmin on myös tehty ratkaisuja, ettei ole lähdetty edes tekemään mitään niitä pikkunättejä, 14 metrin hyppyjä, vaan on haettu vain niitä pidempiä hyppyjä. Jos nyt sattuisi tällainen hullu päivä, että irtoaisi vähintään näitä tuloksia, niin sillä kilpaillaan jo mitaleista, innostuu Mäkelä.

Suomalaisnaisen saavuttama kenttälajin viimeisin EM-mitali on peräti 20 vuoden takaa, jolloin Heli Koivula saavutti hopeaa kolmiloikassa (14,83) ja Mikaela Ingberg pronssia (63,50) keihäänheitossa. Mäkelällä ja myös Senni Salmisella on kaiken onnistuessa mahdollisuus rikkoa pitkä, kuiva kausi ja yltää palkintokorokkeelle 15.–21. elokuuta Münchenissä.

Kolmiloikan Suomen ennätys on Salmisen viime kesänä täräyttämä 14,63. Salminen ei ollut mukana tämän päivän karnevaalikisassa.

Sekä Mäkelä että Salminen matkaavat Eugenen MM-kisoihin, joissa loikkakarsinta käydään lauantai-iltana 16. heinäkuuta klo 20.30 Suomen aikaa. Finaali mitellään Suomen aikaa 19. heinäkuuta klo 4.20 alkaen.

– Eugenessa on yksi välipäivä karsinnan ja finaalin välillä ja se kyllä sopii hyvin minulle. Meillä on nyt aamukarsinta ja sitten iltafinaali, siinä on tavanomaista hiukan pidempi hengähdystauko, joka antaa pikkuisen paremman sauman rytminmuutokseen. Se on minulle ihan täydellinen, pohtii Mäkelä.

Lue lisää

Suomen joukkue yleisurheilun MM-kisoihin julkistettu – Eugeneen lähtee peräti 32 urheilijaa

Viivi Lehikoisen vauhti ei hämmästytä Tuija Helanderia, mutta huima kansainvälinen taso kyllä – lataa kovan odotuksen nuorelle seuraajalleen

Suosittelemme sinulle