Hyppää sisältöön

Helmareiden tämän vuoden tulokset ovat olleet surullisia, asiantuntija huolissaan – mahdollisuudet pisteeseen EM-avauksessa lepäävät kahdessa asiassa

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue hävisi EM-kenraalinsa hallitsevalle Euroopan mestarille, Hollannille. Ensi viikolla alkavissa EM-kisoissa Suomen täytyy pystyä venymään, jotta se saavuttaa pisteenkin.

Vivianne Miedema gör mål mot Finland.
Kuva: IMAGO/Pro Shots/ All Over Press
Matti Härkönen,
Anu Karttunen

Hollanti-ottelu ei aiheuttanut suurta oranssia vyöryä, eikä Suomi romahtanut toisella jaksolla samalla tavalla kuin Japani-ottelussa. 0–2-tappio EM-kenraalissa oli kuitenkin jatkoa Helmareiden huonoihin tuloksiin.

– Tämän vuoden tulokset ovat olleet surullisia. Siitä kun lähdetään rakentamaan kohti kisoja, niin se herättää huolta pärjäämisestä, Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas myönsi.

Suomi on pelannut tämän vuoden puolella seitsemän ottelua, joista se on voittanut yhden, pelannut kaksi tasan ja hävinnyt neljä.

Suomi pysyi Hollannin mukana ainakin näennäisesti, mutta Kunnaksen mielestä Hollannista paistoi se, että joukkue odottelee jo EM-kisojen alkua. Kunnas näki kuitenkin Suomen otteissa parannusta viime maanantain Japani-peliin, jonka vierailija voitti 5–1.

– Puolustamisessa prässättiin eri tavalla ja saatiin pidettyä Hollanti pois pahoilta maalipaikoilta. Se oli hyvä kokonaisuudessaan. Toisaalta myös nopeissa hyökkäyksissä pystyttiin tuottamaan vaaraa. Ne ovat tosi tärkeitä asioita ensi viikon kisojen alkuun.

Vivianne Miedeman 1–0-maali.

Hollannin 1–0-osumassa Jonne Kunnas kiinnitti huomiota Suomen keskikenttä- ja puolustuslinjojen välisiin toimintoihin ja yhteistyöhön. Hänen mielestään pallolliseen pelaajaan pitää pystyä saamaan painetta jo huomattavasti aikaisemmin.

Suomi kohtaa EM-avauksessaan perjantaina Espanjan, joka kuuluu turnauksen huippumaihin. Kunnaksen mielestä pisteen saaminen ottelusta on todella vaikeaa ja ison työn takana.

– Suomen mahdollisuudet lepäävät siinä, että Suomi tekee puolustamisen kanssa saman valinnan kuin se teki Hollantia vastaan toisella jaksolla ja ensimmäisellä jaksolla jo tietyissä hetkissä, eli suojelee linjojen väliä, hän totesi.

– Prässiä ei saa käynnistää liian aikaisin, keskikentän pitää pelata lähellä toppareita ja sitten kaikki fokus niihin hetkiin, kun Suomi riistää pallon ja pystyy haavoittamaan Espanjaa nopeilla hyökkäyksillä.

Kunnas uskoo, että Suomi pystyy tuottamaan ottelussa jotain vaaraa ja saa muutaman paikan. Niitä ei ole varaa tuhlata.

Vivianne Miedeman 2–0-osuma.

Hollannin 2–0-maalissa maalin syöttänyt Victoria Pelova on isoin uhka tekemään maalin. Jonne Kunnaksen mukaan Suomen topparit eivät rangaistusalueella liiku leveyssuunnassa kovinkaan paljoa, ja Elli Pikkujämsä jäi miettimään tilannetta liian pitkään. Olga Lahtinen ja Eveliina Summanen ovat tilanteessa mukana, mutta eivät kuitenkaan riittävästi, jotta olisivat voineet estää Vivianne Miedemaa.

Espanja pelasi perjantaina maaottelun Italiaa vastaan ja se päättyi 1–1-tasapeliin. Kunnaksen mukaan tuo Italia-ottelu antoi Suomen joukkueelle toivoa.

– Siitä Suomen on hyvä katsoa aseita ja rakentaa pelinsä niiden päälle. Espanja on kuitenkin monipuolistanut peliään. Espanja on tosi hyvä vastaprässin nostamisessa ja on monipuolinen pallollisessa liikuttamisessa. Suomen pitää olla hyvä myös oman maalin suojelemisessa.

Päivitys kello 16.21: Täsmennetty Hollannin toisen maalin syntyä.

Lue myös:

EM-kenraalista tuli tappio, mutta Helmareiden tehohyökkääjä Linda Sällström keskittyi positiivisiin asioihin – "Viimeistelyä vaille valmista"

Helmareiden EM-kenraali päättyi tappioon – Hollanti voitti 2–0

Ylen Futistietäjä on taas täällä! Pelaa avausmaaliveikkausta jokaisessa jalkapallon EM-kisojen ottelussa ja seuraa kisaveikkaustasi

Helmareiden peleissä on vain murto-osa naapurimaiden yleisömääristä – Palloliitto tunnustaa epäonnistuneensa naisten jalkapallon markkinoinnissa

Suosittelemme sinulle