Hyppää sisältöön

Ruoantuotantoa uhkaava pölyttäjäkato vaikeutuu jatkuvasti – Suomen uusi tavoite on estää pörriäisten joukkokuolemat 2030 mennessä

Maailman ruokakasveista yli kolme neljäsosaa on riippuvaisia pölyttäjistä. Kasvit eivät pysty tuottamaan siemeniä tai hedelmiä, jos mehiläinen tai muu pölyttäjä ei pölytä niitä.

Pölyttäjäkatoa aiheuttavat ongelmat vaikeutuvat jatkuvasti, sanoo ympäristöministeriön erityisasiantuntija Maaret Väänänen.
Pölyttäjäkatoa aiheuttavat ongelmat vaikeutuvat jatkuvasti, sanoo ympäristöministeriön erityisasiantuntija Maaret Väänänen.

Mehiläisten, kimalaisten ja muiden pölyttäjien joukkokuolemat uhkaavat ruoantuotantoa.

Pölyttäjien määrä on romahtanut lyhyessä ajassa. Tarkka tieto puuttuu, mutta kesäkuun alussa pölyttäjien määrää ryhdyttiin seuraamaan koko Suomen kattavassa pölyttäjäseurannassa (siirryt toiseen palveluun).

Kehitys näyttää yhtä kaikki huolestuttavalta.

Moni pölyttäjäkatoa aiheuttavista ongelmista vaikeutuu, sanoo erityisasiantuntija Maaret Väänänen ympäristöministeriöstä.

– Esimerkiksi pölyttäjien elinympäristöjen pirstoutuminen jatkuu ja kasvaa koko ajan, eli huonot tulokset alkavat näkyä vasta nyt.

Ilman pölytystä kasvit eivät kykene tuottamaan siemeniä, jolloin uusia kasveja ei pääse syntymään. Esimerkiksi hedelmäpuut eivät tuota hedelmää ilman pölytystä.

Suomessa ongelmaan tartutaan uudella kansallisella pölyttäjästrategialla ja toimenpideohjelmalla (siirryt toiseen palveluun).

Hanketta koordinoiva Maaret Väänänen vieraili Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa. Haastattelussa Väänänen kertoo, mistä pölyttäjäkato johtuu ja miten se pyritään pysäyttämään.

Katso 8 minuuttia -ohjelma Yle Areenassa: Pölyttäjäkato uhkaa ruoantuotantoa, miten pörriäiset voidaan pelastaa?

Lue lisää:

Pihanhoidosta ei tarvitse ottaa stressiä – anna nurmikon kasvaa ja voikukkien rehottaa, niin mehiläiset saavat ravintoa

Mesipistiäiset katoavat – Suomen mehiläisistä ja kimalaisista kolmannes on uhanalaisia

Suosittelemme sinulle