Hyppää sisältöön

Sähköautojen latausasemia rakennetaan kiivaasti, vaikka bisnes on haastavaa – rakentaminen on hidasta ja tuotot huonoja

Kauppoihin, huoltoasemille ja hotelleihin houkutellaan asiakkaita sähköautojen latausasemilla, vaikka useimmat niistä ovat tuottoisia vasta vuosien päästä. Uusien latausasemien rakentamista vaivaa kuitenkin pula teknisistä osista.

Sähköautojen latauspiste ABC-huoltoaseman parkkipaikalla Joensuussa.
S-ryhmän osuuskaupat rakentavat kiivaasti omia sähköautojen latausasemia. Joensuun Marjalaan valmistui latausasema heinäkuussa. Kuva: Ari Haimakainen / Yle
Alberto Politi,
Heini Holopainen

K- ja S-ryhmä rakentavat kilvan sähköautojen ja ladattavien hybridien latausasemia Suomeen.

Latausasemiin investoidaan isosti, vaikka monet yksittäisistä latausasemista muuttuvat kannattaviksi vasta vuosien päästä.

SOK:n ABC-ketjuohjauksen kehitysjohtaja Tiina Vikstenin mukaan ylivoimaisesti eniten latausasemia on rakennettu pääkaupunkiseudulle. Viime vuoden syksystä lähtien S-ryhmän osuuskaupat ovat kuitenkin suunnitelleet uusia ABC-latausasemia koko Suomeen.

– Viimeisimmän tiedon mukaan meillä on 119 ABC-latausasemaa Suomessa, mutta rakentaminen käy kiivaana koko ajan, Viksten kertoo.

Latausasemista saatavat tulot eivät kuitenkaan kata rakentamiskustannuksia vielä pitkään aikaan edes pääkaupunkiseudulla. Vikstenin mukaan latausasemat ovat kuitenkin tärkeitä asiakastyytyväisyyden kannalta.

– Sähköisten ajoneuvojen määrä lisääntyy. Liikennemyymälöissä, marketeissa ja hotelleissa tarvitaan tätä palvelua jatkossa entistä enemmän.

K-ryhmä pyrkii kaksinkertaistamaan

K-ryhmä on rakentanut Suomeen sähköautojen latausverkostoa jo vuodesta 2018.

Ryhmän tavoitteena on tuplata latausasemiensa määrä lähikuukausina. Tällä hetkellä latausasemia on reilu sata.

Latausasemien sijoittelua tehdään suunnitelmallisesti.

– Rakennamme uusia asemia sinne, missä on eniten sähköautoja ja täyssähköautoja. Toisaalta halutaan varmistaa, että pitkän matkan liikenne onnistuu eli rakennamme pääväylien varrelle, K-latauksesta vastaava johtaja Tom von Bonsdorff kertoo.

Bonsdorffin mukaan myös K-Auton ja Keskon harjoittama sähköautojen myynti kannustaa yhtiötä investoimaan latausasemiin.

Kuuntele K-Latauksen Tom von Bonsdorffin luonnehdinta yhtiön satsauksesta:

Tasapuolista palvelua

Eteläpohjalaisella osuuskauppa Eepeellä on suurisuuntainen visio sähköautojen latausverkoston kasvattamisesta.

Eepeen toimialajohtaja Juhamatti Arosen mukaan tarkoitus on rakentaa vuosikymmenen puoliväliin mennessä latausasema jokaisen Eepeen noin 70 kiinteistön yhteyteen.

– Se on valtava määrä. Tietyllä tapaa se on yksi palvelutarjontaan kuuluva kokonaisuus, että pyritään tarjoamaan latausmahdollisuus markettien, Prismojen ja hotellien yhteyteen, Aronen toteaa.

Arosen mukaan Eepeen toimintaa ohjaa se, että asiakkaita halutaan palvella tasapuolisesti joka puolella.

– Verkoston määrää se, että pystytään tasapuolisesti koko alueella vastaamaan tarpeeseen.

Kuuntele, miten Juhamatti Aronen luonnehtii Eepeen isoa satsausta latausasemiin:

Muutosvauhti on yllättänyt

Vaikka intoa latausasemien rakentamiselle on, käytännön toteutusta haastaa latausasemille välttämättömien osien huono saatavuus.

Pohjalaisen osuuskauppa KPO:n ABC-ketjujohtaja Pekka Kujala ei osaa sanoa, millä aikataululla suunnitelmia latausasemien laajentamisesta on mahdollista toteuttaa.

– Aikataulua on mahdoton sanoa, sillä tekniikan toimitusajat ovat nyt pitkiä. Parhaimmassa tapauksessa uusia pisteitä tulee muutama jo tänä vuonna.

Pohjois-Karjalassa osuuskauppa PKO:n kesäksi kaavailema latausverkosto valmistuu kokonaisuudessaan vasta muutaman viikon päästä. Myös PKO:ta on haastanut pula teknisistä osista.

Pohjois-Savossa osuuskauppa Peeässän oma latausverkosto on puolestaan vasta suunnitteluvaiheessa. Peeässä toteaa niin ikään saatavuusongelmien hidastavan rakentamista.

Tesla-sähköautoja latauksessa Norjassa.
Sähköautoja ja ladattavia hybridejä on Suomessa vielä maltillisesti, mutta latauspalveluiden kysyntä kasvaa lähivuosina. Kuva: Tore Meek / EPA

Pohjois-Karjalaan valmistuneista latausasemista saadut kokemukset kannustavat kuitenkin jatkamaan rakennustöitä.

PKO:n toimialajohtaja Raija Rantasen mukaan latausasemien suosio on yllättynyt, vaikka Pohjois-Karjalassa on toistaiseksi suhteellisen vähän sähköautoja.

– Juuan latausasema on juuri valmistumassa ja siellä on hiljainen testaus käynnissä. Eilen siellä oli jo ilman mitään markkinointia ollut jo useita latauksia. Olemme toiveikkaita, että tämä on nopeampi muutos kuin on uskottu.

Mitä ajatuksia juttu sinussa herätti? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 24. elokuuta kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Kauppaketjut hamuavat sähköautoilijoita – tehokkaita latauspaikkoja nousee pian jopa ennätysmäärä

Liikenneasemien latauspisteillä käy kesällä kova kuhina – sähköautoilija voi joutua jonottamaan piuhalle pääsemistä

EU:n esitys: Sähköauton latausaseman pitäisi vuosikymmenen loppuun mennessä löytyä 60 kilometrin etäisyydeltä isosta osasta Suomea

Suosittelemme sinulle