Hyppää sisältöön

Kiina: Myanmarin juntan tulisi neuvotella opposition kanssa – tähän asti otteet ovat vain koventuneet

Sotilashallinnon edustajan mukaan neuvottelut vangitun johtajan Aung San Suu Kyin kanssa "eivät ole poissuljettuja".

Mies, Kiinan ulkoministeri Wang Yi, harmaassa puvussa astuu ulos lentokoneesta.  Vastassa rivi burmalaisia henkilöitä.
Kiinan ulkoministeri Wang Yi astumassa ulos lentokoneesta. Vastassa rivi burmalaisia henkilöitä. Kuva: EPA-EFE/All Over Press
Sari Taussi
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiinan ulkoministeri Wang Yi on vieraillut Myanmarissa ensimmäistä kertaa sitten viime vuoden helmikuun, jolloin sotilaat ottivat Myanmarissa täyden vallan. Kiina on kansainvälisessä paitsiossa olevan Myanmarin tärkein tukija.

Ulkoministeri kehotti Myanmarin sotilashallintoa neuvottelemaan hallinnon vastustajien kanssa. Juntta on kohdellut vastustajiaan kovin ottein ja surmannut lähes 2 000 ihmistä, arvioi esimerkiksi YK.

Wang Yi osallistuu yhdessä Laosin, Thaimaan, Kambodzan ja Vietnamin ulkoministerien kanssa Kiinan johtaman Lancang-Mekong -yhteistyöryhmän kokoukseen.

Aasian maiden edustajia vierailulla Baganissa

Ulkomaiden hallitusten edustajien osallistuminen kokoukseen historiallisessa Baganissa on Myanmarin edustajan mukaan tunnustuksen merkki Myanmarin hallitukselle.

Juntta mitätöi parlamenttivaalien tuloksen ja passitti maan siviilijohtajat vankilaan helmikuun 1. päivä 2021. Sen jälkeen länsimaat asettivat Myanmarille pakotteita ja läntiset useimmat kehityshankkeet pantiin jäihin. Myanmar on tukeutunut Kiinaan ja Venäjään, jotka ovat myyneet muun muassa aseita.

Kaakkois-Aasian maiden järjestö ASEAn on tiettävästi yrittänyt vaikuttaa sotilashallintoon niin, että juntan vastustajien väkivaltainen kohtelu loppuisi. Se ei ole kuitenkaan tuottanut tulosta.

ASEANin puheenjohtajamaan, Kambodzan ulkoministeri vieraili viime viikolla Myanmarissa toistamiseen vallankaappauksen jälkeen.

Neuvotteluista Aung San Suu Kyin kanssa vihjataan

Useat maat ovat kehottaneet junttaa yhteydenpitoon vangitun siviilijohtajan Aung San Suu Kyin kanssa. Juntan tiedottaja kommentoi asiaa uutistoimisto AFP:lle.

– Mikään ei ole mahdotonta politiikassa, tiedottaja Zaw Min Tun sanoi.

77-vuotias viime vuoden sotilasvallankaappauksessa syrjäytetty ja vangittu Aung San Suu Kyi siirrettiin äskettäin kotiarestista eristykseen paikkaan, jota ei ole kerrottu. Häneen on ollut käytännössä mahdoton pitää yhteyttä, sanovat hänen tukijansa.

Lue lisää aiheesta:

Myanmarissa sotilasjuntan otteet kovenevat entisestään – kaksi opposition edustajaa tuomittu hirtettäviksi

Suosittelemme