Hyppää sisältöön

Tapio Lehtinen purjehtii maailman ympäri yksin ja pysähdyksittä – navigointi on tehtävä 1700-luvulla keksityllä laitteella, koska uusi teknologia on kielletty

Kilpailu kestää ainakin seitsemän kuukautta. Sen aikana Lehtisellä ei ole juuri minkäänlaista yhteyttä muihin ihmisiin.

Golden globe race vie Tapio Lehtisen kuukausiksi Etelämerelle, joka on maailman myrskyisin merialue. Siellä aallot ovat usein korkeampia ja tuuli voimakkaampi kuin Itämerellä Estonia-risteilijän uppoamisyönä.
Petteri Lindholm
Avaa Yle-sovelluksessa

Veneellä ilman karttaa? Ei haittaa, älypuhelin kertoo sijaintisi parin metrin tarkkuudella.

Toista on kilpapurjehtija Tapio Lehtisellä, joka lähtee syyskuussa 11-metrisellä Asteria-veneellään purjehduskilpailuun maailman ympäri. Golden globe race on retrokilpailu, jossa ei saa käyttää mitään vuoden 1968 jälkeistä tekniikkaa.

– Eniten se vaikuttaa navigointiin ja paikanmääritykseen, Lehtinen sanoo Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

Lehtinen navigoi sekstantilla, jolla purjeveneen paikka määritetään suhteessa taivaankappaleisiin, kuten tähtiin. 1700-luvulla keksityllä sekstantilla navigointi on hidasta.

– Sekstantilla mittaan auringon korkeuden horisontista. Sitten katson mittaushetken mekaanisella kellolla sekuntin tarkkuudella.

Sen jälkeen Lehtinen vertaa mittauspistettä taulukkokirjaan, johon on listattu taivaankappaleiden korkeuksia eri ajankohtina. Kahden tällaisen mittauksen jälkeen Lehtinen saa piirrettyä karttaan kaksi janaa, joiden risteyskohdassa vene on.

Myrskyjä ja kuukausia ilman ihmiskontakteja

Lehtinen arvioi, että hänellä kestää maapallon kiertämisessä ainakin seitsemän kuukautta.

Kahdesti viikossa Lehtinen antaa kaksi lyhyttä haastattelua kisajärjestäjille. Haastattelut tehdään satellittipuhelimella, mutta sitä ei saa käyttää mihinkään muuhun kommunikointiin – paitsi mahdollisissa hätätilanteissa. Muutoin Lehtisellä ei ole juuri minkäänlaista yhteyttä ulkomaailmaan.

Kilpailun reitti vie Lehtisen kuukausiksi Etelämerelle, joka on maailman myrskyisin merialue. Olosuhteita kuvaa esimerkiksi se, että Etelämerellä tuuli on usein voimakkaampaa ja aallot korkeampia kuin Estonia-risteilijän uppoamisyönä Itämerellä.

Lehtinen purjehti kilpailun aiemmin 2018–19. Silloin kilpailuun osallistuneista 18 purjehtijasta vain viisi pääsi maaliin asti.

Maaliin Lehtinen saapui neljä kuukautta voittajan jälkeen. Hitaus johtui siitä, että veneen pohja oli kasvanut täyteen hanhenkaulakotiloita. Vääränlainen pohjamaali ei estänyt kotiloita kuten oli tarkoitus.

Katso 8 minuuttia -ohjelma Yle Areenassa: Minkälaista on purjehtia yksin maailman ympäri, Tapio Lehtinen?

Lue lisää:

Maailmanympäripurjehtija Tapio Lehtinen: ”Lähin ihminen oli maata kiertävällä avaruusasemalla 400 kilometrin päässä yläpuolellani”

Yksinpurjehtija Ari Huuselan vinkki maailman ympäri purjehtimiseen: “Pääset perille, kun jätät lampaat vasemmalle ja pingviinit oikealle”

Suosittelemme sinulle