Hyppää sisältöön

Verohallinto löysi ravintolavalvonnassa noin 20 miljoonaa euroa maksamattomia veroja – tällainen on tyypillinen veroja kiertävä ravintola

Kierretyt verot ovat viiden vuoden ajalta. Verohallinto valmistautuu tekemään ensi vuodesta verotarkastuksia satoihin ravintoloihin.

Ihmisiä istuu terasilla. Pyödällä on laseissa valkoviiniä ja olutta.
Verohallinnon mukaan veroja kiertävä ravintola on tyypillisesti pieni tai keskikokoinen anniskeluravintola tai kebab- tai pizzeriaravintola. Kuvituskuva. Kuva: Aalto Puutio / Yle
Viivi Koivistoinen

Verohallinto on löytänyt ravintoloiden valvonnassa viidessä vuodessa 19,5 miljoonaa euroa maksamattomia veroja, tiedottaa (siirryt toiseen palveluun) Verohallinto. Tästä 8 miljoonaa euroa on maksamatta jääneitä yrityksen tuloveroja.

Kaikkiaan valvonnassa on löydetty tänä aikana 40 miljoonan euron edestä salattuja tuloja.

Verohallinto valmistautuu tekemään ensi vuoden alusta lähtien verotarkastuksia ja muita valvontatoimia satoihin ruokaravintoloihin eri puolilla Suomea.

– Vaikka suurin osa ravintola-alan yrittäjistä maksaa veronsa kuten pitääkin, ravintola-alalla harmaata taloutta on valitettavasti paljon. Me Verohallinnossa saamme muun informaation lisäksi runsaasti tietoa yritystoimintaan liittyvistä maksutapahtumista, joten verojen välttelemisestä ja tulojen salaamisesta jää kiinni, sanoo apulaisjohtaja Tarja Valsi Verohallinnosta.

Veroja kiertävä ravintola maksaa liian pientä palkkaa työntekijöilleen

Verohallinnon mukaan tyypillinen veroja kiertävä ravintola on pieni tai keskikokoinen anniskeluravintola tai kebab- tai pizzeriaravintola.

– On nähtävissä, että suurin osa veroja välttelevistä yrityksistä toimii tietoisesti ja tekee mutkikkaitakin järjestelyitä verojen maksua karttaakseen. Käytännössä vain harva ravintola-alan yritys jättää verot maksamatta osaamattomuuden vuoksi, Valsi sanoo.

Veroja vältteleville ravintoloille on Verohallinnon mukaan tyypillistä, että ne maksavat työntekijöilleen niin pientä palkkaa, että palkkatulon lisäksi työntekijällä on mahdollisuus saada samanaikaisesti työttömyystukea. Maksetut palkat voidaan myös jättää ilmoittamatta Verohallinnolle.

– Havaintojemme mukaan monissa ravintoloissa työntekijöiden todelliset tulot koostuvat muutaman sadan euron suuruisesta virallisesta palkasta, pimeästi maksetusta palkasta sekä työttömyystuesta. Tämä on paitsi verovälttelyä, myös sosiaalitukien väärinkäyttöä, ja ilmiön kitkemiseksi tarvitaan tehokasta tietojenvaihtoa ja yhteistyötä, Valsi sanoo.

Lue lisää aiheesta:

Ravintola myi pizzaa yli 100 000 eurolla ohi kassan – yrittäjälle ehdollista vankeutta

Ravintolayrittäjä laiminlöi kirjanpidon ja ilmoitti yrityksen verot väärin – tuomittiin maksamaan verohallinnolle yli 80 000 euroa

Suosittelemme sinulle