Hyppää sisältöön

50 kilometrin tuntinopeudella pieniä polkuja rastien perässä – katso, millaisista paikoista pyöräsuunnistaja kulkee Kainuun Rastiviikolla

Onnistunut pyöräilysuunnistus on ajotekniikan, suunnistuksen ja vauhdin onnistunut yhdistelmä, varsinkin jos haluaa pärjätä. MM-kisoihin valmistautuva Ruska Saarela on myös kilpailemassa Puolangalla.

Pyöräsuunnistuksessa ei risuja väistellä.
Pyöräsuunnistuksessa ei risuja väistellä.
Tanja Heikkonen,
Jarmo Nuotio

Pyöräsuunnistuksesta on tulossa kiinteä osa Kainuun Rastiviikkoa. Laji on ollut mukana ainakin viiden vuoden ajan perinteisen suunnistusviikon ohjelmassa.

Tavoitteena on kasvattaa tapahtuman pyöräsuunnistajien määrä 500 suunnistajaan. Pyöräsuunnistajien ikähaitari ulottuu alakoululaisesta eläkeläisiin.

Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki pitää pyöräsuunnistuksen mukaan ottamista Kainuun Rastiviikolle hyvänä innovaationa.

– Varmasti lisää kokonaiskävijämäärää. On mahdollista kasvaa tulevinakin vuosina, Ilomäki pohtii.

Kainuun Rastiviikolla Puolangalla pyöräsuunnistuksessa kilpaillaan samoina päivinä kuin suunnistuksessakin. Kyseessä onkin ensimmäinen pyöräsuunnistusrastiviikko.

Kaksi tietä pyöräsuunnistajaksi

Laji vetää puoleensa monipuolisuudellaan, sanoo pyöräsuunnistuksen MM-kisoihin valmistautuva Kokkolan Suunnistajien Ruska Saarela.

– On mahtava päästä mukaan pyörällä isoon tapahtumaan, Saarela kertoo.

Ilomäki sanoo, että pyöräsuunnistuksessa on potentiaalia ja lajille toivotaan isompaa harrastajakuntaa.

Pyöräsuunnistajaksi on yleensä kaksi tietä.

– Varttuneemmat harrastajat siirtyvät mielellään siinä vaiheessa, jos jalat eivät kestä juoksemista. Nuoremmat ovat tulleet lajin pariin perheen kautta, samalla tavalla kuin muuhunkin suunnistukseen, Ilomäki summaa.

Pyöräsuunnistajat Teemu Kaksonen ja Ruska Saarela Puolangan rastiviikoilla. Kuva: Timo Valtteri Sihvonen / Yle

Tuore laji, tosikilpailijat harvassa

Liiton pitää tehdä itse töitä kasvun eteen Ilomäki muistuttaa. Suunnistuksessa lajin kirous on Ilomäen mukaan se, että siihen tullaan perheen mukana, eikä muita polkuja rasteille oikeastaan ole.

Saarela kertoo, että onnistunut pyöräilysuunnistus on ajotekniikan, suunnistuksen ja vauhdin onnistunut yhdistelmä, varsinkin jos haluaa pärjätä.

– Ei todellakaan onnistu harjoittelematta.

Pyöräsuunnistus on tuore laji. Se tuli mukaan vuosituhannen vaihteen paikkeilla.

Ruska Saarelaa odottavat ensi viikolla MM-kisat Falunissa.

Pyöräsuunnistuksen lajivastaava Mika Häkkinen Kainuun Rastiviikolta kertoo, että kaikki eivät ole ihan yhtä tosissaan kuin Saarela. Suomessa lasketaan kymmenissä tosissaan kilpailevat. Kisoja kiertää kuitenkin noin 500 harrastajaa.

– Rastit ovat selkeämpiä ja helpommin lähestyttäviä kuin tossusuunnistuksessa, Häkkinen kertoo.

Mikä erottaa sitten pyöräsuunnistuksen tavallisesta?

– Tossusuunnistukseen verrattuna se on vauhtilaji, mutta kyllä taitoakin tarvitsee, Ruska Saarela summaa.

Lue lisää aiheesta: 150 pyöräsuunnistajaa etsii rasteja sunnuntaina Tampereen Kaupin metsistä muiden ulkoilijoiden joukossa, sovun uskotaan antavan tilaa

Suosittelemme sinulle