Hyppää sisältöön

Ratayhtiö Kymiring hakeutuu yrityssaneeraukseen: velkaa lähes 25 miljoonaa euroa

Kymiring jätti saneeraushakemuksen maanantaina. Yrityssaneerauksella yhtiö pyrkii välttämään konkurssin. Kaksi urakoitsijaa hakee Kymiringiä konkurssiin.

Toukokuussa kävi ilmi, ettei kauan odotettua MotoGP-osakilpailua järjestetä Kymiringillä vieläkään. Kuva: Petri Niemi / Yle

Iittiin moottoriradan rakentanut Kymiring Oy on hakeutunut yrityssaneeraukseen. Yle kertoi viime viikolla, että kaksi urakoitsijaa hakee Kymiringiä konkurssiin. Saneerauksella pyritään välttämään konkurssi.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus määräsi saneerausmenettelyn aloitettavaksi tiistaina. Kymiringin saneeraushakemuksesta ilmenee, että yhtiöllä on velkaa kaikkiaan noin 24,7 miljoonaa euroa. Yhtiön hakemusta ovat puoltaneet WS Finance Oy ja Nordea Bank Oyj, joiden saatavat ovat yhteensä noin 7,9 miljoonaa euroa.

Hakemuksen mukaan muut Kymiringin suurimmat velkojat ovat A. Ahlström kiinteistöt Oy noin 12 miljoonalla eurolla, Lahden kaupungin tapahtumayhtiö Lahti Events 2 miljoonalla eurolla ja Suomen Kuntaperintä Oy 0,5 miljoonalla eurolla.

Velkojien joukossa ovat myös Kymiringiä konkurssiin hakeneet Macra Oy ja Maanrakennus Pekka Rautiainen Ky.

Kymiring toteaa hakemuksessa, että yksi keskeisimmistä syistä sen talousvaikeuksiin on ollut moottorirata- ja -infrainvestointiin tarvitun rahoituksen viivästyminen. Siitä taas johtui MotoGP-osakilpailun peruuntuminen kesällä 2022, koska rataa ja sen turvallisuutta ei kyetty saamaan ajoissa kilpailua valvovien toimielinten vaatimusten mukaiseksi.

Uhkaavasta maksukyvyttömyydestään huolimatta Kymiring kertoo uskovansa yhtiön liiketoiminnan olevan pitkällä aikavälillä kilpailukykyistä ja kannattavaa. Ratayhtiön mukaan taloudellisen aseman heikentyminen on väliaikaista, ja rahoituksen haasteet voidaan ratkaista tavalla, joka mahdollistaa liiketoiminnan jatkamisen ja tervehdyttämisen.

Yhtiö uskoo, että saneerausmenettelyllä saadaan aikaan velkojille merkittävästi parempi lopputulos kuin konkurssilla.

Yrityssaneeraushakemuksesta kertoi ensimmäisenä maanantaina Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Toimitusjohtaja Riku Rönnholm kommentoi saneeraukseen hakeutumista niukasti tiistaina. Arkistokuva toukokuulta. Kuva: Petri Niemi / Yle

Kymiringin vaikeudet tulivat ilmi toukokuussa, kun Iitin rata ei läpäissyt Kansainvälisen moottoripyöräliiton tarkastusta ja MotoGP-kisa peruttiin.

Kymiringin toimitusjohtaja Riku Rönnholm sanoi tiistaina Ylelle, ettei kommentoi yhtiön taloutta tai toimintaa, koska haku yrityssaneeraukseen on kesken.

– Se tarkoitus tässä yrityssaneerauksessa kuitenkin on, että radan toimintaa ja liiketoimintaa voitaisiin jatkaa, Rönnholm tiivistää.

Motocrossin MM-osakilpailu siirtyi Hyvinkäälle

Lahden kaupungin omistamalla tapahtumayhtiö Lahti Eventsillä on Kymiringin kanssa sopimus, jonka mukaan se vastaa radan suurtapahtumatuotannoista.

Kesän suurtapahtumista heinäkuun MotoGP peruuntui, ja maanantaina päätettiin siirtää motocrossin elokuun MM-osakilpailu Iitistä Hyvinkäälle. Elokuun lopun Nitro Rallycross -tapahtuman kanssa Lahti Events vielä katsoo, miten menetellään.

Tapahtumayhtiö neuvottelee parhaillaan ratayhtiön kanssa korvauksista eli muun muassa siitä, mikä olisi Lahti Eventsille maksettava sopimussakko MotoGP-kisan peruuntumisesta.

– Olemme käyneet GP:n peruutuksesta neuvotteluja. Se on oma asiansa, mutta kun Kymiring hakeutuu yrityssaneeraukseen, se tarkoittaa, että voimme jatkaa heidän kanssaan keskusteluja, sanoo Lahti Eventsin toimitusjohtaja Emilia Mäki.

Lahti Events on maksanut ennakkovuokria Kymiringille tapahtumapaikkojen varauksista. Arkistokuva toukokuulta. Kuva: Petri Niemi / Yle

Miten lähellä on, että Lahti Events vetäytyy kokonaan yhteistyöstä Kymiringin kanssa?

– Tällä hetkellä käynnissä olevat neuvottelut määrittävät, mikä on MotoGP:n peruutukseen liittyvän neuvottelun lopputulos. Sen jälkeen arvioidaan, jatketaanko yhteistyötä Kymiringin kanssa, Mäki arvioi.

Lahti Events on maksanut ennakkovuokria Kymiringille tapahtumapaikkojen varauksista. Mäen mukaan menettely on tapahtuma-alalla tavallista. Ennakkoon ratayhtiölle maksettujen vuokrien määrää Mäki ei kerro.

– Se kuuluu sopimuksen salassapitovelvollisuuteen, enkä lähde sitä avaamaan.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 6.7.2022 klo 23:een saakka.

Juttua päivitetty 5.7.2022 klo 15.53: Lisätty tietoja saneeraushakemuksesta.

Juttua päivitetty 5.7.2022 klo 15.00: Lisätty Kymiringin toimitusjohtajan kommentit.

Suosittelemme sinulle