Hyppää sisältöön

Koronatestien määrä on kutistunut murto-osaan epidemian huippulukemista – testissä käydään etenkin kahdesta syystä

Kotitestaamisen kasvanut merkitys on vähentänyt terveydenhuollossa tehtävien koronavirustestien määrää. Positiivisten testien osuuden kasvaminen tehdyistä testeistä selittynee kotona todetun koronan varmistamisella terveydenhuollossa.

Terveydenhuollon tekemien koronavirustestien määrä on laskenut merkittävästi kesää kohti. Kuvituskuva koronatestipisteeltä Helsingin Messukeskuksesta joulukuussa 2020. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle
Juuso Kääriäinen

Terveydenhuollossa tehtyjen koronavirustestien määrä on vähentynyt kevään ja kesän aikana murto-osaan alkuvuoteen verrattuna.

Otettujen koronatestien huippu oli tämän vuoden ensimmäisellä viikolla, jolloin Suomessa otettiin yli 201 000 koronatestiä. Viime viikolla niitä tehtiin vajaat 27 000 kappaletta, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoista (siirryt toiseen palveluun).

Tehtyjen testien määrät ovat vähentyneet niin julkisessa kuin yksityisessä terveydenhuollossa.

Terveystalon aluejohtaja Kimmo Rusanen kertoo, että Kokkolassa tehdään tällä hetkellä vain yksittäisiä koronatestejä viikossa, eikä niitä välttämättä osu edes joka päivälle.

Rusasen vastuulla ovat Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan eteläosien ja Kainuun alueet.

– Hiihtolomien jälkeen näkyi pieni piikki Kokkolan testausmäärissä, mutta sieltä on tultu koko ajan alaspäin.

Testauskäytäntöjen muuttumista ilmentää Rusasen mukaan myös se, että positiivisten koronavirustestien osuus on kasvanut.

– Se kertoo siitä, että kotitestillä saatu positiivinen tulos tullaan varmistamaan terveydenhuollossa.

Testausmäärien valtakunnallinen vähentyminen on huomattu myös Mehiläisessä.

– Hengitystieoireiden esiintyvyys sekä viranomaisten ohjeistus vaikuttavat koronatestaustarpeeseen, Mehiläisen liiketoimintajohtaja Johanna Asklöf kommentoi Ylelle sähköpostitse.

Positiivisten koronatestien osuus laski Mehiläisessä kesäkuussa alle 40 prosenttiin, kun se oli maaliskuussa yli 60 prosenttia.

– Viimeisen kahden viikon aikana positiivisten näytteiden osuus on ollut jälleen kasvussa, Asklöf toteaa.

Terveydenhuollossa tehdyt koronatestit ovat vähentyneet, koska kotitestaamisen merkitys on kasvanut.

– Kotitesteihin luotetaan enemmän, ja luotetaan siihen tulokseen. Se on muuttanut varmasti merkittävimmältä osaltaan tätä tilannetta, Terveystalon Rusanen toteaa.

Suurimmat syyt hakeutumiseen terveydenhoidossa tehtävään koronatestiin ovat hänen mukaansa tartuntatautipäivärahan hakeminen ja virallisen koronatodistuksen hakeminen ulkomaille matkustamista varten.

Vaasan kasarmialueella pidettiin ajanvarauksetonta koronatestauspistettä syyskuun lopulta 2021 huhtikuun alkuun. Autojonot olivat ajoittain satojen metrien pituisia. Kuva: Anna Wikman / Yle

Testausmäärät laskevat aina kesäisin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra kertoo, että tehtyjen koronatestien määrät laskevat aina kesäisin, mutta tänä vuonna lasku on ollut suurempaa kuin viime vuonna.

– Viime kesänä oli käytössä toisenlainen testausstrategia, jossa kannustettiin lähinnä kaikkia oireisia testaukseen.

Tänä kesänä on totuttu käyttämään kotitestejä.

Helmikuusta voimaan astunut, ja kesäkuussa tarkennettu, kotitestaamista suosiva kansallinen testausstrategia on vähentänyt terveydenhuollossa tehtyjä koronatestejä, sillä pääsääntöisesti lieväoireisilla henkilöillä ei ole tarvetta hakeutua terveydenhuollon tekemään koronatestiin.

Savolainen-Kopra arvelee, että terveydenhuollon tekemien koronavirustestien määrät nousevat jälleen kohti syksyä, kun tapausmäärät lisääntyvät.

– Kun lomat päättyvät, testiin hakeudutaan hanakammin. Jokainen aalto on näkynyt lisääntyneenä testausmääränä.

Testausmäärät nousevat, sillä tapausmäärien kasvaessa nousevat myös riskiryhmäläisten ja sairaalahoitoa vaativien tapausten määrät, joista otetaan yhä koronatestejä terveydenhuollossa.

Kotona tehtävistä koronatesteistä on tullut monelle ensisijainen keino todeta koronavirustartunta. Kuva: Linus Hoffman / Yle

Korona ei ole kadonnut mihinkään

THL:n Savolainen-Kopra toteaa pitävänsä todennäköisenä, että uusi koronavirusaalto tulee jälleen.

– Mutta millä aikataululla, sitä on vaikeaa ennustaa.

Erikoissairaanhoidon tarpeessa näkyy pientä nousua THL:n viime viikon tilastoissa, mutta seurantatietoa tarvitaan useammalta viikolta ennen kuin tavanomainen viikoittainen vaihtelu saadaan suljettua pois.

– Tällä hetkellä ei ole mittaria, joka näyttäisi vahvaa nousua, Savolainen-Kopra valaisee.

Koronatilanne voi kuitenkin vaihdella alueittain. Hän kertoo, että pääkaupunkiseudulla on havaittu viitteitä siitä, että positiivisten testien osuus olisi nousussa.

– Tähän saattaa vaikuttaa testien alhainen määrä, ja se että positiivisia testituloksia varmistetaan terveydenhuollon testillä.

Myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella tehtyjen testien määrät ovat vähentyneet huomattavasti kevään aikana alkuvuoden huipusta, jolloin testejä tehtiin tuhansia viikossa. Nyt puhutaan vain sadoista testeistä viikossa.

Tosin edellisen viikon aikana sairaanhoitopiiri on havainnut pientä testausmäärän ja todettujen koronatapausten kasvua.

– Näyttää siltä, että korona nostaa jälleen päätään vähentyneestä testaamisesta huolimatta, toteaa infektioylilääkäri Elina Kärnä.

Nousu on ollut hänen mukaansa toistaiseksi lievää.

– Tartuntoja on todettu enemmän kuin edeltävinä viikkoina, ja testipositiivisten osuus on myös hienoisessa kasvussa. 37 prosenttia koronatesteistämme on positiivisia.

Oikaisu 7.7.2022 kello 15.44: Jutussa käytetty THL:n data kuvasi aikaisemmin vain osan viime viikon koronatesteistä, ja se oli päivitetty 30.6. Sen perusteella jutussa kerrottiin aikaisemmin virheellisesti, että testejä on tehty Suomessa viime viikolla vajaat 10 000 kappaletta. Tänään päivittyneiden tietojen perusteella Suomessa tehtiin viime viikolla yhteensä noin 26 700 koronatestiä.

Lue myös:

Tartuntojen määrä on yhä valtava, mutta silti kuluva kesä on helpoin kaikista koronakesistä, sanoo Asko Järvinen

Kasarmintori veti parhaimmillaan lähes 800 ihmistä päivässä testiin – drive-in -koronatestaus päättyy lauantaina Vaasassa

Uusi koronatestausstrategia hämmentää Lapissa – Rovaniemellä on kummasteltu, miksi testiin ei pääse enää noin vain

Suosittelemme sinulle