Hyppää sisältöön

Oluen raaka-ainekustannukset nousevat – Etelä-Savon panimoissa ei ole hätää

Oluen valmistamiseen tarvittavien raaka-aineiden ja tarvikkeiden saamisessa on ollut hankaluuksia ja myös hinnat ovat nousseet selvästi.

Oluttölkkejä anonyymeina.
Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Juho Liukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa kasvattaa eteläsavolaispanimoiden kustannuksia.

Esimerkiksi Mikkelissä toimivalta Saimaan juomatehtaalta kerrotaan, että raaka-aineiden hinnassa on ollut korotuspaineita jo ennen Ukrainassa käytävää sotaa ja sodan myötä tilanne on hankaloitunut.

Inflaation lisäksi myös ravintoloiden avautuminen ja matkustamisen kasvu on ohjannut kulutusta pois vähittäiskaupasta. Saimaan juomatehtaalla tätä pidetään toisaalta haasteena, mutta myös mahdollisuutena.

Myös savonlinnalaisesta Olaf Brewingista kerrotaan, että sodan vaikutukset näkyvät, joskin viiveellä. Heidän mukaansa mallasohran hinta ja rahtikustannusten nousu lähtivät nousuun jo viime vuoden loppupuolella.

Haasteet koskee kaikkia panimoita valtakunnallisesti. Monilla toimijoilla on ollut hankaluuksia saada oluenvalmistukseen käytettäviä asioita, niin lisäaineiden, makuaineiden, pakkaustarvikkeiden kuin hiilihappojen osalta.

Saimaan juomatehtaalta kuitenkin korostetaan, että pulaa heillä ei varsinaisesti ole mistään vaikka hintataso on merkittävästi kohonnut. Myös Olaf Brewingista kerrotaan, että heillä tällä hetkellä heidän kaikki tuotteet jäävät niin hyvin kaupaksi, eikä tuotteita jää varastoon puskuriksi lainkaan.

Suosittelemme