Hyppää sisältöön

Puolet sateenkaarilipuista varkaille, kirjaston eteisessä räjähti kotitekoinen pommi – Lapuan ensimmäinen Pride ei silti lannistu

Lapualla Pride-viikko ei saanut alkaa ilman välikohtauksia. Tapahtumaviikolla varastettiin neljä sateenkaarilippua ja räjäytettiin kotitekoinen pommi.

Sanna Panula ja Julla Laurila seisovat hymyillen Lapuan Vanhan Paukun pihalla, taustalla hulmuaa kaksi sateenkaarilippua.
Lapua Priden järjestäjien eli Sanna Panulan (vas.) ja Julla Laurilan hymyä eivät vastoinkäymiset saa hyytymään. "Tapahtumalla on todellakin tarvetta, jos vastaanotto on tällainen", he tuumivat. Kuva: Anne Elhaimer / Yle
Anne Elhaimer
Avaa Yle-sovelluksessa
Lapualla järjestetään Pride-viiko nyt ensimmäistä kertaa. Toimittaja on Anne Elhaimer.

Lapualla juhlitaan tällä viikolla sateenkaarikansaa Pride-viikolla. Heti viikon aluksi Vanhan Paukun kulttuurikeskuksen pihalta varastettiin neljä sateenkaarilippua.

Lisäksi maanantai-iltana translapsista ja -nuorista käydyn keskustelutillaisuuden aikana kirjaston eteisessä räjähti kotitekoinen, viemärinavausaineesta valmistettu pommi eli niin sanottu putkireiskapommi. Onneksi tapahtumasta selvittiin ilman loukkaantumisia.

Keskustelua ei järjestety kirjastossa, vaan kulttuurikeskuksen alueella eri rakennuksessa, pihan toisella puolella.

Lakeuden sateenkaari -yhdistyksen varapuheenjohtaja Sanna Panula ja tiedottaja Julla Laurila ovat tapahtumista lähinnä sisuuntuneita. Rikosilmoituksia on tulossa.

– Onneksi tuhoa ei tullut. Jos joku olisi sattunut kävelemään ohi samalla hetkellä kun se räjähti, olisi voinut käydä pahimminkin, Panula sanoo.

– Rikosilmoitus ollaan aivan ehdottomasti tekemässä. Tässä on tallentava kameravalvonta ja kun on pienestä kylästä kyse, on vähän jo teinien nimiäkin tiedossa. Kyllä tämä selvitetään perin juurin, Julla Laurila sanoo.

Lapua tarvitsee Priden

Pridessa on kyse seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista ja niiden esiintuomisesta. Lapualla Pride järjestetään nyt ensimmäistä kertaa.

Sateenkaarilippu on yhteisön tunnus eikä niiden varastamista voi järjestäjien mukaan tulkita väärin.

– On ihan selvää, että tässä on kyse tapahtuman vastustamisesta eikä siitä, että joku olisi aivan hirvittävästi halunnut itselleen sateenkaarilipun. Jos on lipun tarpeessa, meidän yhdistykseen voi ottaa yhteyttä ja tällainen kyllä aivan varmasti järjestyy, Laurila vakuuttaa.

Sateenkaarilippu liehuu Lapuan Vanhan Paukun pihalla, taustalla näkyy sininen rakennus jossa lukee Pajakappeli.
Pitkissä lippusaloissa sateenkaariliput ovat saaneet olla vielä rauhassa. Kuva: Anne Elhaimer / Yle

Järjestäjät ovat nyt entistä vakuuttuneempia siitä, että etenkin Lapuan kaltaisille paikkakunnille tarvitaan Priden kaltaisia tapahtumia.

– On tosi tärkeää, että pienille paikkakunnille tuodaan myös hyväksyntää siitä, että saa olla mitä on, Panula toteaa.

– Koko Etelä-Pohjanmaan alueella on tarvetta. Toivotaan ehdottomasti, että kun meidän toiminta tästä kasvaa, saamme levitettyä prideja myös muille paikkakunnille., Laurila komppaa.

Lapua Pride tarjoaa viikon aikana muun muassa työpajoja, taidetta, keilailua ja burleskia. Myös lapset on otettu huomioon, sillä heille esiintyy Mimi ja Kuku -musiikkiteatteriduo.

Toiminnasta suurin osa sijoittuu Vanhan Paukun alueelle. Päätapahtuma on lauantainen Pride-kulkue ja puistopiknik.

Lue myös:

Kesän Pride-tapahtumat alkoivat pohjalaismaakunnissa – ensimmäisenä juhlitaan Seinäjoella

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun keskiviikkoon 6.7. kello 23:een saakka.

Korjaus 6.7. kello 16.05: Jutun sanavalintoja on korjattu. On vaihdettu muun muassa sana paukahtaa sanaksi räjähtää sekä ilkivalta-sana korvattu sanalla välikohtaus/tapahtumat.

Juttuun lisätty myös 7.7. kello 10.35 tieto siitä, että translaista ei keskusteltu kirjaston tiloissa, vaan eri rakennuksessa kulttuurikeskuksen alueella.

Suosittelemme