Hyppää sisältöön

Turun Kauno-robotti sekoilee koronatestitulosten kanssa – "Hänet yritetään saada kuntoon lähiviikkoina"

Ammattilaiset yrittävät mahdollisuuksien mukaan lähettää testituloksia viestein tai kirjata ne nopeasti Oma Kanta –palveluun.

Näytteenottaja keskustelee testattavan kanssa drive-in koronatestauspisteellä.
Arkistokuvassa koronatestiä otetaan parkkihallissa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Minna Rosvall
Avaa Yle-sovelluksessa

Turun kaupungin Hyvinvointitoimialan Kauno–robotti on reistaillut. Se ei pysty lähettämään oikeita tietoja koronatesteistä. Ylilääkäri Suvi Vainiomäki pahoittelee, että tärkeä apulainen on poissa pelistä.

– Juhannuksen jäljiltä hän on lähettänyt viestejä viiveellä. Taustalla ovat tietotekniset ongelmat. Hänet yritetään saada kuntoon lähiviikkoina. Osalle testatuista pystytään lähettämään viesti toista kautta tai kirjata tulos Oma Kanta –järjestelmään, Vainiomäki kertoo.

Kauno on lähettänyt yli 200 000 tulostekstiviestiä tähän asti.

Viime keväänä testejä tehtiin 500 päivässä. Tällä hetkellä niitä on kaksikymmentä per päivä. Osa niistä on tehty laitoksissa.

– Kauno käsittelee lähetteitä, jotka ovat lähteneet Turun Hyvinvointipalveluista. Jos on käynyt työterveydenhuollossa tai TYKSissä, sieltä tekstiviesti saattaa tulla ihan automaattisesti, kertoo Vainiomäki.

Lievin oirein sairastava voi toipua ilman virallista testiä

Riskiryhmäläisistä otetaan yhä PCR-testi. Jos tauti pahenee, heidän koronatartuntansa kulku on tärkeä tietää. Jos henkilö tarvitsee tartuntatautitodistuksen työnantajaa varten, koronapuhelimesta tai omalta työpaikalta saa tietoa, miten pääsee testiin.

– Jos on lieväoireinen, on syytä olla kotona erityksissä vähintään viisi päivää. Liikkeelle saa lähteä, jos on ollut kaksi päivää oireeton. Oireet tarkoittavat kuumetta tai todella räkäistä yskää, kertoo ylilääkäri Suvi Vainiomäki.

Ruisrockiin vain terveenä ja riskiryhmäläiselle maski kasvoille

Koronaa on yhä liikkellä ja varsinkin riskiryhmäläisten kannattaa olla varovainen. Ylilääkäri Suvi Vainiomäki neuvoo, että heidän kannattaisi laittaa kauppareissullekin yhä maski kasvoilla. Lisäksi käsiä pitää pestä ahkerasti.

Miltä lääkäristä tuntuu se, että noin 100 000 rokkaa viikonloppuna Turussa Ruissalon saaress järjestettävässä Ruisrockissa?

– Kipeänä sinne ei saa lähteä. Käsiä pitää pestä sielläkin tai ottaa käsidesiä mukaan. Riskiryhmäläisenä laittaisin maskin päälle sielläkin, pohtii Vainiomäki.

Suosittelemme