Hyppää sisältöön

Kuusamon suurpetokeskukselle aikaa korjata epäkohdat elokuun loppuun – viranomaiset päättävät eläintarhaluvasta sen jälkeen

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston mukaan Kuusamon Suurpetokeskuksen eläinten hyvinvointi ei ole enää tällä hetkellä välittömässä vaarassa. Lopullinen ratkaisu eläintarhaluvan kohtalosta tehdään elokuun jälkeen.

Ansa ja Tara karhunpennut Kuusamon suurpetokeskuksessa 2018.
Kuusamon suurpetokeskuksessa 2018 syntyneet kaksoiskarhut Ansa ja Tara. Tara-karhu hyökkäsi keväällä 2022 isäntänsä Sulo Karjalaisen kimppuun päästyään karkuun karhutarhasta, ja se lopetettiin. Ansa on Kiteellä eläintarhassa. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle
Riikka Oosi

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on antanut Kuusamon Suurpetokeskukselle elokuun loppuun saakka aikaa korjata sen toiminnassa havaitut epäkohdat.

Aluehallintoviranomaisten tiedotteessa sanotaan, ettei Kuusamon Suurpetokeskus Oy:n eläinten hyvinvointi ole enää tällä hetkellä välittömässä vaarassa, eikä keskuksen eläintarhalupaa peruta välittömästi.

Lopullisen ratkaisunsa luvan mahdollisesta peruuttamisesta aluehallintovirasto tekee nyt asetetun määräajan jälkeen. Luvan peruuttaminen tarkoittaisi käytännössä tarhan lopettamista ja siellä olevien eläinten sijoittamista muihin eläintarhoihin tai niiden lopettamista.

Aluehallintovirasto teki suurpetokeskukseen tarkastuskäynnin kesäkuun lopussa. Tuolloin todettiin, että eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi on tehty parannuksia.

Aina-karhu oli siirretty asiallisiin pito-olosuhteisiin, tarhojen aitoja oli korjattu ja tarhoihin oli lisätty lainsäädännön vaatimusten mukaisia virikkeitä.

Aluehallintoviraston mukaan Kuusamon Suurpetokeskus Oy:n toiminnassa on kuitenkin edelleen epäkohtia, jotka se on nyt velvoitettu korjaamaan 31.8.2022 mennessä. Tarhalla oleville eläimille on järjestettävä asianmukainen eläinlääkärin tekemä terveystarkastus ja sairaille eläimille tulee hankkia hoitoa. Lisäksi lähisukua olevien eläinten lisääntyminen keskenään tulee estää.

Kuusamon Suurpetokeskus Oy:n on myös osoitettava osallistuvansa lajien suojelua koskevaan tietojen vaihtoon riittävällä tavalla.

Kuusamon suurpetokeskuksessa sattui aiemmin keväällä vaaratilanne, kun karhu pääsi aitauksesta karkuun ja hyökkäsi sitä kiinni ottamassa olleen suurpetokeskuksen isännän Sulo Karjalaisen kimppuun. Karhu oli päässyt karkuun rikkoontuneen aidan kautta.

Lue myös:

Kuusamon suurpetokeskuksen vastaus aville: Aina-karhu hakeutui itse häkkiin ja eläinten hyvinvointiin panostetaan monin tavoin

Poliisi on aloittanut esitutkinnan Kuusamon suurpetokeskuksesta

Kuusamon suurpetokeskusta uhkaa sulkeminen – syynä muun muassa vakava eläinsuojelulain vastainen toiminta

Söpöstelyjournalismi karhuista ja hirvistä kääntyi nopeasti, kun epäkohdat paljastuivat – myös palkintojen antajat pohtivat, missä meni vikaan

Suosittelemme sinulle