Hyppää sisältöön

Britanniassa hallituskriisi – kaksi ministeriä erosi, Johnsonin tulevaisuus vaakalaudalla

Kaksi ministeriä erosi tiistaina pääministeri Boris Johnsonin hallituksesta. Myös pääministerin eroa toivotaan.

Boris Johnsonin kasvot tarkennettuna kuvassa. Molemmilla puolilla istuu ihminen, jonka kasvot ovat sumeat kuvassa. Kolme ihmistä istuu rivissä ja katsoo kuvassa vasemmalle.
Valtiovarainministeri Rishi Sunak sekä terveysministeri Savid Javid jättivät eroanomuksensa epäluottamuksesta pääministeri Johnsoniin. Kuva: Toby Melville / AFP
Sami Spåra,
Vilma Romsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Britannian pääministeri Boris Johnsonin asema kävi tiistaina yhä tukalammaksi, kun valtiovarainministeri Rishi Sunak sekä terveysministeri Savid Javid jättivät eroanomuksensa.

Javid sanoi eroanomuksessaan, ettei voi enää jatkaa tehtävässään hyvällä omatunnolla.

– On selvää, ettei tilanne muutu sinun johdollasi, joten olet menettänyt myös minun luottamukseni, Javid sanoo.

Pian tämän jälkeen myös Sunak ilmoitti erostaan. Sunakin mukaan ihmiset odottavat oikeutetusti, että hallitus toimii asianmukaisesti, pätevästi ja vakavasti.

Kolme ihmistä puvuissa kävelee samaan suuntaan kadulla peräkkäin.
Pääministeri Boris Johnson (oik.), valtiovarainministeri Rishi Sunak (keskellä) ja terveysministeri Sajid Javid (vas.) Downing Streetilla Lontoossa 07. syyskuuta 2021. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

– Tunnustan, että tämä voi olla viimeinen ministeripestini, mutta uskon, että nämä standardit ovat puolustamisen arvoisia, ja siksi eroan.

Pääministeri Johnson kirjoitti tiistai-iltana kirjeet molemmille entisille ministereilleen, joissa hän kertoi olevansa pahoillaan ministerien erosta.

Pääministeri Johnson nimesi uudeksi valtionvarainministeriksi opetusministerinä toimineen Nadhim Zahawin. Opetusministerinä jatkaa Michelle Donelan. Uutena terveysministeriniä aloittaa Steve Barcley.

Kohut Johnsonin taakkana

Johnson on ryvettynyt viime kuukausina erilaisissa skandaaleissa. Juuri ennen ministerien eroanomuksia Johnson pahoitteli julkisesti sitä, että myönsi konservatiiviedustaja Chris Pincherille ministeriviran maan ulkoministeriössä vuonna 2019 siitä huolimatta, että tämän käytöksestä oli jätetty virallinen valitus.

Pincher erotettiin BBC:n mukaan konservatiivien parlamenttiryhmästä viime viikolla sen jälkeen, kun julkisuuteen ilmeni syytöksiä, joiden mukaan hän olisi kourinut kahta miestä lontoolaisella yksityisklubilla.

Boris Johnson astuu oviaukosta pidellen päätään.
Pääministeri Johnson on ryvennyt viime kuukausina erilaisissa skandaaleissa. Kuva: Sean Gallup / EPA

Lisäksi Johnson juhli koronapandemian aikaan virka-asunnollaan, vaikka tuolloin vain virka-tehtäviin kokoontumiset oli sallittu. Hän sai juhliin osallistumisesta sakkorangaistuksen ja pahoitteli asiaa useaan otteeseen. Luottamusäänestyksessä kesäkuun alussa Johnson voitti konservatiivipuolueen parlamenttiryhmän luottamusäänestyksen, vaikka yli 40 prosenttia hänen omista kansanedustajistaan olisi halunnut hänestä eroon.

Yksi Britannian konservatiivipuolueen varapuheenjohtajista, Bim Afolami, on eronnut tehtävästään tiistaina. Asiasta kertoo brittiläinen televisiokanava Talk TV.

Myös pääministeri Boris Johnsonin Marokon-kauppalähettiläs Andrew Murrison kertoo Twitterissä jättäneensä eropyyntönsä. Samanlaisen ilmoituksen teki myös Kenian-kauppalähettiläs Theo Clarke.

Myös oikeusasiamies Alex Chalk ilmoitti jättäneensä eronpyynnön pääministeri Boris Johnsonin kabinetista.

"Ero hallituksen ja puolueen parhaaksi"

Britannian entinen brexit-ministeri David Frost kirjoitti Twitterissä tukevansa Javidin ja Sunakin eroa ja totesi, että olisi parhaaksi sekä hallitukselle että konservatiivipuolueelle, jos Johnson eroaisi pääministerin tehtävästä.

Oppositiossa olevan työväenpuolueen puheenjohtaja Keir Starmerin mukaan ministerierojen myötä "on selvää, että tämä hallitus on nyt kaatumassa".

– Konservatiivipuolue on korruptoitunut, eikä yhden miehen vaihtaminen korjaa mitään. Vain hallituksen todellinen vaihdos antaisi Britannialle tuoreen alun, jota se kaipaa, hän sanoi tiedotteessaan.

Myös brittilehdistö arvioi lähes yksimielisesti lööpeissään keskiviikkona, että Johnsonin aika pääministerinä voi pian olla ohi.

Työväenpuolueen varapuheenjohtaja Angela Rayner on kehottanut jäljellä olevia ministereitä ja tekemään oikein Britannian kansalle.

– Eräät hallituksen jäsenet ovat vihdoin löytäneet omantunnon, muiden tulisi tehdä nyt samoin. On päivänselvää, ettei Boris Johnsonista ole pääministeriksi. Konservatiivipuolueen jäsenten pitää hävetä, kun ovat tukeneet häntä jo niin kauan, Rayner sanoo.

Päivitetty 6.7. klo 08.29 Päivitetty aikamuotoja ja otsikkoa, lisätty väliotsikoita ja maininta brittilehdistön reaktioista.

Korjattu 6.7. klo 15.48: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että Angela Rayner olisi työväenpuolueen varajäsen. Hän on työväenpuolueen varapuheenjohtaja.

Suosittelemme