Hyppää sisältöön

Humalainen tennislupaus ajoi mopolla ja kaatui vaarallisesti – siitä alkoi muutos, joka johti sensaatiomaiseen menestykseen Wimbledonissa

Cameron Norrie, 26, yrittää kammeta supertähti Novak Djokovicin kumoon Wimbledonin välierissä. Norrie on ensimmäinen brittimies turnauksen välierissä sitten Andy Murrayn vuoden 2016 voiton.

Cameron Norrie kuvassa.
Cameron Norrie tuuletti vapautuneesti voitokkaan puolivälierän päätteeksi. Kuva: Getty Images
Paavo Forsberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuonna 2015 Cameron Norrie törttöili humalassa mopon selässä. Nyt kotiyleisön suosikki on voiton päässä Wimbledonin tennisturnauksen miesten kaksinpelin loppuottelusta.

Matka tähän pisteeseen on ollut pitkä niin henkisesti kuin maantieteellisestikin. ATP-rankingin sijalta 12 löytyvä brittipelaaja on nimittäin varsinainen kosmopoliitti.

Norrien, 26, isä on Skotlannista ja äiti Walesista. Hän syntyi Etelä-Afrikassa, jossa hänen vanhempansa tapasivat mikrobiologien konferenssissa. Perheen äiti kyllästyi Etelä-Afrikan rikollisuuteen ja edessä oli muutto. Niinpä poika kasvoi Uudessa-Seelannissa ja opiskeli sitten Yhdysvalloissa Texasissa sosiologiaa ja pelasi tennistä. Myös yöelämä kiinnosti nuorukaista.

Guardian uutisoi tiistaina Norrien uran käännekohdasta. Norrie kertoi haastattelussa kaatuneensa toisena opiskeluvuotenaan mopolla, koska oli nauttinut liikaa alkoholia. Hän sai tikkejä leukaansa eikä päässyt osallistumaan tennisturnaukseen. Norrien valmentajan mukaan tämä olisi voinut jopa kuolla.

– En ehtinyt ajaa edes 20 metriä, kun kaaduin ja löin leukani ohjaustankoon. Jätin verisen mopon kadulle, Norrie kertoi.

Norrie oli kaukana siitä kurinalaisesta pelaajasta, joka hän nyt on. Tapaus oli kuitenkin käännekohta, joka muutti brittipelaajan suhtautumisen harjoitteluun.

– Tajusin, etten tehnyt parhaita päätöksiä. Juhlin tyypillisen opiskelijan tavoin liikaa. Onnettomuuden jälkeen valmentajat piiskasivat minut iskuun ja olin paljon ammattimaisempi. Kasvoin henkisesti. Siitä lähtien ajattelin, että haluan sitoutua pelaamiseen.

Cameron Norrie kuvassa.
Vasemman käden yläkierrelyönnit ja voimakkaat kahden käden rystylyönnit ovat Norrien bravuureja. Kuva: Getty Images

Norrie opiskeli Texasissa vuosina 2014–2017. Nuorena hän edusti Uutta-Seelantia, mutta kokee olevansa 100-prosenttisesti britti. Hän muutti 16-vuotiaana Lontooseen ja on pelannut ammattilaisena vuodesta 2017 lähtien valmentajansa Facundo Lugonesin ohjauksessa.

Vuoden 2020 lopussa Norrie oli kaksinpelin ATP-rankingissa sijalla 71. Vuoden kuluttua hän oli ponnahtanut jo 12:nneksi ja syrjäyttänyt Dan Evansin korkeimmalle rankattuna brittipelaajana. Norrie voitti vuonna 2021 Indian Wellsin ja Los Cabosin turnaukset.

Tänä vuonna hän on ollut parhaimmillaan ATP-rankingin kymmenes ja voittanut Lyonin ja Delray Beachin turnaukset.

Vasemman käden yläkierrelyönnit ja voimakkaat kahden käden rystylyönnit ovat Norrien bravuureja.

Vastus kovenee

Turnauksessa yhdeksänneksi sijoitettu Norrie pelasi ensimmäistä kertaa urallaan grand slam -turnauksen puolivälierässä, kun hän kohtasi Belgian David Goffinin Wimbledonin ykköskentällä tiistai-iltana. Goffin johti ottelua kolmen erän jälkeen, mutta britti nousi ottelun voittoon erin 3–2 (3–6, 7–5, 2–6, 6–3, 7–5).

– Olen sanaton. Alussa pelini ei kulkenut, mutta pysyin kärsivällisenä. Loppu oli pelkkää adrenaliinia. Yritin vain käyttää jalkojani ja lyödä palloa kenttään, Norrie sanoi kenttähaastattelussa kolmen ja puolen tunnin urakan päätteeksi.

– Uhraukseni kannattivat. Tämä maistuu todella hyvältä. Oli hienoa, että vanhempani näkivät tämän. He ovat nyt ansainneet lasin viiniä.

David Goffin ja Cameron Norrie kuvassa.
Goffin ja Norrie kättelivät ottelun jälkeen. Kuva: Getty Images

Norrie oli ensimmäinen Wimbledonin puolivälieriin selvinnyt britti sitten Andy Murrayn vuoden 2017 ottelun, jonka Murray hävisi Yhdysvaltojen Sam Querreylle. Murray voitti Wimbledonissa vuosina 2016 ja 2013.

Välierässä Norrien vastus on kovin mahdollinen: hallitseva Wimbledon-mestari Novak Djokovic, joka tavoittelee jo seitsemättä voittoaan Lontoon nurmikentiltä.

– Vastus kovenee. Aion nauttia siitä ja yleisön tuesta, Norrie sanoi ja sai raikuvat aplodit.

Norrien kestävyys on kovaa luokkaa, joten hänen pitäisi palautua viisieräisestä siinä missä Djokovicinkin. Norrie asuu Wimbledonin kenttien kupeessa ja kulkee peleihin polkupyörällä, joten miehen tennisarki on juuri nyt sujuvaa.

Miesten kaksinpelin välierät pelataan perjantaina ja loppuottelu sunnuntaina.

Lue lisää:

Harri Heliövaara ja Lloyd Glasspool ulos Wimbledonista tiukan taiston päätteeksi – suomalaisen syöttö takkusi ratkaisun hetkillä: "Viides erä ottaa kyllä päähän"

Tennisturnausten kuningas Wimbledon joutui erikoiseen tilanteeseen – rankingpisteitä ei jaeta lainkaan: "Jos pelaajia kuunneltaisiin, he eivät ymmärrä tätä päätöstä"

Rafael Nadal teki sen taas: massakenttien kuninkaalle uran 14:s Ranskan avointen mestaruus

Suosittelemme