Oulun Ruskon jätekeskuksessa aloitellaan mullantuotantoa kierrätysraaka-aineista tänä kesänä, toistaiseksi koetoimintana.
Jätehuoltoyhtiö Kiertokaaren tavoitteena on lopulta pysyvä mullantuotanto Ruskossa.
Pääasiallisina raaka-aineena toimivat yhtiön vastaanottama haravointijäte sekä jätekeskuksessa sijaitsevan biokaasulaitoksen mädätysjäännös. Raaka-aineet kompostoidaan, ja komposti jatkokäsitellään.
Koetoiminnan tavoitteena on löytää laadukkaan mullan resepti, kertoo projekti-insinööri Tuomas Heikkinen Kiertokaaresta. Kokeilujakso kestää puolentoista vuoden ajan.
Tavoitteena on tuottaa multaa ainakin Oulun kaupungille. Mullan valmistuksen mahdollisesti laajentuessa asiakkaita voisivat olla myös kuluttajat.
Ruskon laajennusalueelle on rakenteilla hehtaarin laajuinen asvalttikenttä, jossa koetoiminta ja multatuotteiden testaus tapahtuu.
– Näillä näkymin 13. heinäkuuta voimme aloittaa koetuotannon, kertoo Tuomas Heikkinen.
Mullan tekemiseksi Kiertokaari sekoittaa ja kompostoi raaka-aineet testialueen aumoissa, ja sen jälkeen kompostiin lisätään tarpeen mukaan muun muassa hiekkaa, kivennäismaata ja turvetta.
Kompostoinnin aikana aumoja käännellään säännöllisin väliajoin, ja se saattaa aiheuttaa hetkellisiä hajupiikkejä lähiympäristössä. Hajuhaittoja pyritään kuitenkin kaikin keinoin ehkäisemään.
– Kompostin valmistus vaatii muutamasta kuukaudesta vuoteen kestävän ajanjakson.
Ensimmäinen multaerä saataneen kuitenkin valmiiksi jo loppukesästä tai alkusyksystä. Kiertokaarella on Ruskon jätekeskuksessa myös valmista kompostia, jolla se pystyy aloittamaan tuotannon.
Ympäristölupaa varsinaiselle toiminnalle haetaan mahdollisesti loppuvuodesta. Tämä riippuu siitä, saadaanko laadukasta multaa kehitettyä.
Risto Ukkonen haastattelee projekti-insinööri Tuomas Heikkistä:
Kiertokaaren yhteistyökumppaneina mullan valmistuksen koetoiminnassa ovat VRJ Oy ja Gasum Oy.
Myös muualla Suomessa jotkin jäteyhtiöt valmistavat kierrätysraaka-aineista multaa.
Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.