Hyppää sisältöön

Jos puhelimesi katoaa, voit menettää ison osan elämästäsi – kokosimme kuusi vinkkiä, joilla helpotat puhelimen saamista takaisin

Puhelin on yksi yleisimmistä esineistä, joita kiikutetaan löytötavaratoimistoihin. Jokainen voi itse edistää oman laitteensa kulkeutumista takaisin kotiin.

Gallup: Mitä menettäisit, jos puhelimesi katoaisi?
Jasmina Kauta
Avaa Yle-sovelluksessa

Olet festareilla lempibändisi keikalla ja tahdot ottaa keikasta kuvia. Laukusta ei kuitenkaan löydy enää kännykkää. Se jäi jonnekin, mutta minne? Paniikki iskee. Voiko sitä enää saada takaisin?

Puhelin on yksi yleisimmistä tavaroista, jotka kulkeutuvat poliisin löytötavaratoimistoihin. Myös lompakoita ja avaimia kiikutetaan toimistoille jatkuvasti.

Poliisi pystyy sim-kortin avulla selvittämään puhelimen omistajan, mutta se yleensä kestää useita päiviä. Jos puhelimessa on ennalta maksettu eli niin sanottu prepaid-liittymä, ei omistajaa löydy edes sim-kortin kautta.

Lappeenrannan poliisin löytötavaratoimistosta kerrotaan, että suurin osa ihmisistä on rehellisiä, ja he haluavat, että löytynyt tavara palautuu omistajalle.

Miten löytäjä ja kadottaja voisivat löytää toisensa?

Kokosimme poliisin löytötavaratoimistojen avulla neljä vinkkiä, jotka voit tehdä välittömästi ja kaksi, jotka voivat auttaa katoamisen hetkellä.

1. Laita puhelinnumero esille

Sujauta puhelimen ja kuoren väliin ystävän tai sukulaisen numero, johon puhelimen löytäjä voi soittaa. Numeron voi kirjoittaa pienelle lapulle, ja siitä saa vettä kestävän vaikkapa kontaktimuovilla.

Käsi pitelee puhelimen kuorta, jonka sisäpintaan on teipattu tähtitarroilla lappu, jossa lukee: Löysitkö minut? Soita 040 1234567, niin puhelin löytää kotiin! Kiitos!
Paperille kirjoitettu puhelinnumero toimii, vaikka puhelimesta olisi loppunut akku. Siksi se on hyvä varotoimi, vaikka puhelimessa olisikin käytössä muita keinoja. Kuva: Jasmina Kauta / Yle

2. Ota hätäyhteystieto käyttöön

Niin sanottuun ICE- eli In Case of Emergency -numeroon voi soittaa, vaikka puhelimen näyttö olisi lukittu. Hätäyhteyshenkilöt voi älypuhelimissa valita usein asetuksista. ICE-numeron voi taiteilla itse esille myös puhelimen lukitusnäytön taustakuvaan.

Lue lisää: ICE-tiedot saa kännykkään monella tavalla – myös lukittuun luuriin

3. Laita puhelimen paikannustoiminto päälle

Useissa eri puhelimissa ja käyttöjärjestelmissä on valmiina kadonneen puhelimen etsimistoiminto, joka pitää muistaa laittaa päälle. Esimerkiksi iPhone voidaan paikantaa, vaikka laite olisi jo sammunut tai yhteys katkennut. Myös Android-puhelimissa on oma Paikanna puhelin -toimintonsa, jos on kirjautunut puhelimeen Google-tilillään.

4. Ota puhelimesta tuntomerkit talteen

Nappaa puhelimestasi kuva, joka auttaa kadonneen puhelimen tunnistamisessa. Mitä persoonallisemman näköinen puhelin, sitä helpompi tunnistus! Muista tallentaa kuva sellaiseen paikkaan, josta sen myöhemmin löydät, lähetä se vaikka sähköpostiisi tai tallenna iCloudiin. IMEI-koodin eli puhelimen sarjanumeron laittaminen muistiin on myös hyvä vaihtoehto, poliisista sanotaan.

Käsi ottaa puhelimella kuvaa toisen älypuhelimen takakuoresta.
Voit pyytää kaveriasi ottamaan puhelimestasi kuvan talteen. Kuvan voi ottaa helposti myös peilin kautta. Kuva: Jasmina Kauta / Yle

5. Hyödynnä sosiaalista mediaa

Jos kuulut esimerkiksi katoamisalueella toimiviin Facebook-ryhmiin, tee niihin katoamisilmoitus ja selaa ryhmien ilmoitukset läpi. Moni puhelimen löytäjäkin tekee ensin ryhmiin löytöilmoituksen ennen puhelimen viemistä löytötavaratoimistoon.

6. Kokeile soittaa omaan puhelimeesi

Lainaa jonkun toisen puhelinta ja soita omaan numeroosi. Joku voi vastata bussin penkille unohtuneeseen puhelimeen ja antaa sinulle tiedot sen sijainnista. Näin koodilla, kasvontunnistuksella tai sormenjäljellä lukittukin puhelin voi löytää helposti takaisin omistajalleen.

Maassa makaava puhelin, johon on tulossa saapuva puhelu äidiltä.
Parhaiten kadonneen puhelun hälytyksiin reagoidaan, jos puhelimessa on äänet päällä. Kuva: Jasmina Kauta / Yle

Jos epäilet, että puhelimesi on varastettu tai että se on joutunut vääriin käsiin, kannattaa ottaa yhteyttä suoraan operaattoriin, joka voi sulkea liittymän. Android- ja iOS-puhelimet voi myös lukita ja tyhjentää etänä, jos pelkää omien tietojensa ja tiedostojensa joutumista väärien silmien eteen.

Lue lisää: Moni hävittää bensa-asemalla rahansa, eikä nyt puhuta bensan korkeasta hinnasta – näin vältät tankkaajan painajaisen

Suosittelemme