Hyppää sisältöön

Poliisi tutkii, liittyikö pullopommin räjäytys Lapualla Pride-viikkoon – epäiltynä neljä nuorta miestä

Teon motiivi on vielä epäselvä. Poliisi tutkii tapausta vahingontekona ja vaaran aiheuttamisena. Viranomaiset ovat varautuneet huolehtimaan viikonlopun Pride-kulkueen turvallisuudesta.

Lapuan Pride
Lapuan Vanhan Paukun kulttuurikeskus toimii Pride-viikon tapahtuma-alueena. Kuva: Anne Elhaimer / Yle
Tuomo Rintamaa,
Tuomo Mäenpää

Lapualla maanantaina tapahtunut kotitekoisen pommin räjäytys on siirtynyt poliisin tutkittavaksi.

Poliisi ei ole vielä tavoittanut Lapuan kirjaston eteisaulassa tapahtuneen "putkireiskapommin" räjäyttämisestä epäiltyjä neljää nuorta miestä. Poliisilla on kuitenkin käytössä valvontakamerakuvaa tekijöistä.

Lue lisää: Puolet sateenkaarilipuista varkaille, kirjaston eteen viritettiin kotitekoinen pommi – Lapuan ensimmäinen Pride ei silti lannistu

Poliisi tutkii räjäytyksen mahdollista yhteyttä samaan aikaan Lapualla järjestettävään Pride-viikkoon.

– Kirjaston henkilökunnalta on saatu tietoa, että samaiset henkilöt ovat aikaisemminkin siellä häiriköineet. Heitä on sitten ojennettu ja ilmeisesti siitä on mieli pahoitettu. Sen jälkeen on siellä tuulikaapissa kotikutoinen pommi räjäytetty, rikoskomisario Kati-Susanna Lukkarinen taustoittaa.

Tekojen motiivista ei ole siis vielä tietoa.

– Yhteyttä Pride-tapahtumaan ei ole vielä pystytty osoittamaan. Tutkintanimikkeinä ovat tällä hetkellä vahingonteko ja vaaran aiheuttaminen.

Pommi ei aiheuttanut henkilövahinkoja eikä merkittäviä taloudellisia vahinkoja. Lukkarinen kuitenkin huomauttaa, että tällaiset pommit ovat hyvin vaarallisia ja ne voivat räjähtää ennakoimattomalla tavalla. Silmiin joutuessaan aine voi aiheuttaa suurta vahinkoa.

Kirjaston henkilökunta on antanut poliisille tuntomerkkejä epäillyistä.

– Uskoisin, että tekijöiden jäljille päästään nopeasti ja henkilöllisyydet selviävät pian. Sen jälkeen alamme tekemään normaalisti puhutuksia ja kuulusteluja. Epäiltyjen ikää on hankala tarkemmin arvioida, mutta kyse ei ole varttuneemmista henkilöistä, vaan nuorisosta.

Omatekoiset pommit hyvin vaarallisia

Muun muassa sosiaalisessa mediassa on noussut huolta siitä, onko lauantaiseen Lapuan Pride-kulkueeseen turvallista osallistua. Tutkinnanjohtaja Kati-Susanna Lukkarisen mukaan poliisi on varautunut turvaamaan kulkueen.

– Tämä tapaus huomioidaan kyllä poliisissa. Poliisi on osaltaan turvaamassa lauantain tapahtumia. Ja räjähdyksen jälkeenkin partio oli käynyt paikalla. Epäiltyjä ei kuitenkaan tuoreeltaan tavoitettu yrityksistä huolimatta.

Pride-viikkoa Lapualla järjestävä Lakeuden Sateenkaari -yhdistys kirjoitti aiheesta tiistaina pitkän Instagram-päivityksen (siirryt toiseen palveluun).

Siinä yhdistys kertoo muun muassa palkanneensa tapahtumiin järjestyksenvalvojia.

– Ymmärrämme uutisista heränneen pelon ja järkytyksen, erityisesti Oslon tapahtumien jälkimainingeissa - olemme itsekin järkyttyneitä. Näiden nuorten negatiivinen suhtautuminen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kertoo siitä, että Pridelle ja toiminnallemme on lakeudella tilausta, päivityksessä kirjoitetaan.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) kommentoi uutista tuoreeltaan Twitterissä tiistaina sen jälkeen, kun Yle uutisoi Pride-tapahtuman yhteydessä räjähtäneestä pullopommista.

– Tämä tulee ottaa hyvin vakavasti. Vähemmistöihin kohdistuu vihaa ja väkivaltaa myös Suomessa. Ihmisoikeudet ja turvallisuus kuuluvat kaikille, Andersson kirjoittaa ja lisää, että töitä tämän eteen on vielä tehtävä.

Ei suuria materiaalivahinkoja

Asiasta teki rikosilmoituksen Lapuan kirjasto, jonka tuulikaapissa pommi räjähti.

Kirjastotoimen päällikkö Päivi Pippola sanoo, että Vanhan Paukun kulttuurikeskuksen alueella on tapahtunut erilaisia häiriöitä aiemminkin.

– Kyllähän tämä silti ikävä yllätys on, että pommi heitetään tuulikaappiin. Onneksi ei ollut ketään henkilöä paikalla.

– Välillä nuorisoporukat kokeilevat rajojaan aika rajustikin. Se on todella ikävää ja surullista. Nyt siihen on tarkoitus puuttua entistä tehokkaammin, Pippola viittaa tehtyyn rikosilmoitukseen.

Kirjastotoimenpäällikkö Pippola ei ole itse täysin vakuuttunut, että tapaus liittyy Prideen.

– Ei tällä välttämättä ole mitään tekemistä tapahtuman kanssa. Aika nopeasti on vedetty yleisesti johtopäätökset, että näin olisi. Voi olla, että tämä oli vain yhteensattumaa.

Pippola haluaa korjata aiempaa käsitystä, että pommi olisi räjähtänyt samassa rakennuksessa, jossa järjestettiin keskustelutilaisuus translapsista ja -nuorista. Translapsia ja -nuoria käsittelevä tilaisuus järjestettiin kulttuurikeskuksen alueella, mutta eri kiinteistössä.

– Keskustelutilaisuus ei ollut meidän tiloissa, vaan viereisessä rakennuksessa, Työkalutehtaan kahviossa.

Pippola toivoo, että syylliset ilmoittautuisivat itse ja ottaisivat vastuun teostaan.

Lue myös:

Puolet sateenkaarilipuista varkaille, kirjaston eteen viritettiin kotitekoinen pommi – Lapuan ensimmäinen Pride ei silti lannistu

Edit. 6.7. kello 14.27. Juttua täydennetty Lakeuden Sateenkaari -yhdistyksen Instagram-kommenteilla sekä ministeri Li Anderssonin Twitter-päivityksellä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun torstaihin 7.7. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle