Hyppää sisältöön

Mediatiedot: Johnsonilta potkut hänen eroaan vaatineelle ministerille – pääministeri ei suostu väistymään tehtävästään

Kymmenet brittihallinnon edustajat ovat jättäneet tehtävänsä keskiviikkona osoituksena epäluottamuksesta pääministeri Boris Johnsonille.

Boris Johnsonin kasvot tarkennettuna kuvassa. Molemmilla puolilla istuu ihminen, jonka kasvot ovat sumeat kuvassa. Kolme ihmistä istuu rivissä ja katsoo kuvassa vasemmalle.
Jo kolme Boris Johnsonin hallituksen ministeriä on jättänyt eropyyntönsä. Kuva: Toby Melville / AFP
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Ryhmä Britannian hallituksen ministereitä vaatii pääministeri Boris Johnsonia eroamaan, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo. Asiasta uutisoi myös muun muassa brittilehti Guardian. Pääministerin virka-asunnolle on kerääntynyt sekä tämän vastustajia että kannattajia.

The Sun -lehden tietojen mukaan Johnson on keskustellut ministereiden kanssa yksi kerrallaan. Eri mediatietojen mukaan Johnson ei ole suostunut eroamaan, vaan on väittänyt hänen mahdollisen eroamisensa johtavan kaaokseen.

Useiden ministerien odotetaan eroavan, mikäli Johnson ei suostu väistymään tehtävästään.

Pääministeri tosin erotti itse keskiviikkoiltana mediatietojen mukaan asunto-, yhteisö- ja paikallishallintoasiain ministerin Michael Goven epälojaaliuden vuoksi. Pääministerin esikunnasta kerrotaan BBC:lle, ettei hallituksessa "voida pitää käärmettä, joka ei ole yhtä mieltä kanssasi suurissa kysymyksissä mutta joka riemuiten kertoo medialle vaatineensa eroasi".

Myöhään keskiviikkona paikallista aikaa Walesin asioista vastaava ministeri Simon Hart ilmoitti erostaan, jonka myötä hallituksesta lähteneiden ministerien määrä nousee kolmeen. Tiistaina tehtävistään erosivat valtiovarainministeri Rishi Sunak ja terveysministeri Sajid Javid.

Kannattajia ja vastustajia

The Times -lehden ja BBC:n mukaan pääministerin virka-asunnolle saapunut sisäministeri Priti Patel on asettunut tukemaan Johnsonin vastustajia. Patel on aiemmin ollut Johnsonin vankimpia tukijoita.

Johnsonin puheille marssineen ministeriryhmän joukossa ovat mediatietojen mukaan ainakin liikenneministeri Grant Shapps, Pohjois-Irlannin asioiden ministeri Brandon Lewis, sekä sittemmin erostaan ilmoittanut Hart.

Lisäksi asunnolle ovat saapuneet kulttuuriministeri Nadine Dorries sekä kansainvälisen kaupan ministeri Anne-Marie Trevelyan.

Brittilehti Telegraph kertoo, että virka-asunnolla on myös tiistaina opetusministeriksi noussut Michelle Donelan.

Dorries kertoi vielä poistuessaan virka-asunnolta Guardianin mukaan, ettei halua Johnsonin väistyvän. Myös eilen eronneen valtiovarainministeri Rishi Sunakin tilalle nimitetty Nadim Zahawi tukee Johnsonia. Aiemmat mediatiedot antoivat keskiviikkona ymmärtää, että hän olisi vaatimassa Johnsonin eroa. Lisäksi brexit-ministeri Jacob Rees-Mogg kertoi BBC:lle siirtyessään virka-asunnolle tukevansa Johnsonia.

BBC:n mukaan Johnsonin takana seisovat toistaiseksi vielä ulkoministeri Liz Truss, puolustusministeri Ben Wallace sekä apulaispääministeri Dominic Raab.

Pääministerin virka-asunnolle on kerääntynyt myös muita hallinnon ja parlamentin edustajia. Mediatietojen mukaan konservatiivipuolueen 1922-parlamenttiryhmän puheenjohtaja Graham Brady saapuu antamaan Johnsonille "viisaita neuvoja".

Johnsonin eroa on mediatietojen mukaan vaatineet myös elinkeinoministeri Kwasi Kwarteng.

Johnsonia hiillostettiin kyselytunnilla

Epäluottamusta on aiheuttanut se, miten Johnson on hoitanut puolueensa johtohahmona toimineen parlamenttiedustajan Chris Pincherin häirintäsyytökset.

Johnson kertoi keskiviikkona myös brittiparlamentin kyselytunnilla, että hän jatkaa tehtävässään viimepäiväisistä eroilmoituksista huolimatta. Johnsonin mukaan hänellä on takanaan "valtava mandaatti", jonka turvin jatkaa pääministerinä.

Jo kaksi ministeriä on ilmoittanut eroavansa tehtävistään. Lisäksi eropyyntönsä ovat jättäneet muun muassa lukuisat apulaisministerit ja oikeusasiamies. Ympäristöasioista vastannut apulaisministeri Jo Churchill erosi kyselytunnin alkaessa ja asumisesta vastannut apulaisministeri Stuart Andrew sen aikana.

  • Lisää siitä, ketkä ovat tähän mennessä jättäneet eroanomuksensa ja miksi, löydät tästä artikkelista.

Kyselytunnilla Johnsonin eroa eivät vaatineet ainoastaan opposition edustajat, vaan myös kourallinen Johnsonin konservatiivipuolueen edustajia.

Apulaisministerit ovat hallituksen ulkopuolisia ministereitä, joilla on varsinaisia ministereitä vähäisempi rooli hallituksessa.

Johnson vakuutti myös parlamentaarisen komitean kuulemistilaisuudessa keskiviikkona kysyttäessä, että on pääministeri vielä torstaina. Johnson ei suostunut kommentoimaan hänen eroaan vaativan ministeriryhmän aikeita, kun hänelle kerrottiin asiasta.

Johnson: Vaikeina aikoina ei pidä erota

Kyselytunnilla Johnson kritisoi eronneita ministereitä siitä, että nämä jättivät pestinsä keskellä vaikeita aikoja.

– Juuri silloin kun ajat ovat vaikeita ja maan talouteen kohdistuu paineita – ja Euroopassa on käynnissä suurin sota 80 vuoteen – silloin hallituksen odotetaan jatkavan työtään eikä kävelevän pois, Johnson sanoo.

Eilen ensimmäisenä eroanomuksensa jättänyt terveysministeri Sajid Javid kehotti esittämässään eropuheessa muitakin ministereitä eroamaan.

– Tasapainottelu lojaaliuden ja integriteetin välillä ovat käyneet mahdottomiksi viime aikoina, Javid sanoo.

Työväenpuolueen puheenjohtaja Keir Starmer on jo aiemmin kehottanut koko hallitusta eroamaan.

Oppositiojohtaja kritisoi sekä Johnsonia että hallituksen ministereitä siitä, että nämä ovat Starmerin mukaan katsoneet Pincherin toimintaa läpi sormien. Hän pilkkasi ministereitä, jotka erosivat tehtävästään vasta nyt sen jälkeen, kun olivat ensin puolustaneet Johnsonia.

– Onkohan tämä ensimmäinen kerta, kun uppoavat laivat jättävät rotan? Starmer kysyi kyselytunnilla.

Starmer hiillosti Johnsonia siitä, miksi Pincherille annettiin valta-asema hallituksessa, ja luki ääneen erään Pincheriä ahdistelusta syyttäneen henkilön lausunnon.

Johnson vakuutteli kyselytunnilla toimineensa heti, kun Pincherin toiminnasta ilmeni viime viikolla uusia syytöksiä. Pääministeri yritti myös ohjata keskustelua hallituksen ponnisteluihin Britannian talouden kohentamiseksi ja helpotuksen tuomiseksi kuluttajille.

– Me haluamme auttaa ihmisiä asioissa, joilla on heille väliä, kuten veroleikkauksin, Johnson sanoi.

Eroaalto käynnistyi tiistaina

Johnson nimitti myöhään tiistai-iltana uusia ministereitä hallituksestaan eronneiden valtiovarainministeri Sunakin ja terveysministeri Javidin tilalle. Uudeksi valtiovarainministeri nimitettiin opetusministerinä toiminut Nadhim Zahawi ja terveysministeriksi pääministerin kansliapäällikkönä toiminut Stephen Barclay.

Pincher-tapaus on uusin pääministeri Johnsonin kannatusta heilutelleista kohuista, jotka ovat syöneet hänen suosiotaan omien joukossa. Kesäkuun alussa hänen oman konservatiivipuolueensa edustajat hyväksyivät niukasti äänin 211–248 pääministerin jatkamisen puoluejohdossa.

Päivitetty 6.7. klo 16.07: Täsmennetty eronsa jättäneiden hallinnon edustajien tehtävänimikkeitä. Aiemmin jutussa puhuttiin ministereistä, mutta tehtävänimike on suomeksi apulaisministeri.

Päivitetty 6.7. klo 17.01: Lisätty tietoja eronneista apulaisministereistä.

Päivitetty 6.7. klo 19.32: Ministerijoukon odotetaan vaativan Johnsonin eroa. Uutinen päivittyy.

Oikaisu 6.7. klo 22.50: BBC korjaa uutistaan. Brandon Lewis ei ole eronnut tehtävästään ministerinä, toisin kuin BBC ja useat muut brittimediat kertoivat.

Päivitetty 7.7 klo 1:26: Lisätty tieto Simon Hartin erosta.

Päivitetty 7.7 klo 5:22: Tarkennettu että Brandon Lewis on Pohjois-Irlannin asioista vastaava ministeri.

Suosittelemme sinulle