Hyppää sisältöön

Ylen kannatusmittaus: Kokoomuksen etumatka kaventui, SDP lähestyy 20 prosentin rajaa

Kokoomus jatkaa Ylen kyselyn johdossa, mutta SDP kirii. Kolmantena olevien perussuomalaisten kannatus on vakiintunut noin 15 prosenttiin. Keskustan vaalikannatus ei lähde nousuun.

Puoluekannatus heinäkuussa 2022
Kuva: Yle
Antti Pilke
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kokoomus on menettänyt kesällä suosiotaan, mutta pitää edelleen Ylen kannatuskyselyn ykköspaikkaa selvällä erolla perässätulijoihin.

Kyselyn perusteella kokoomusta kannattaa 23,7 prosenttia suomalaisista. Laskua kuukauden takaiseen on runsaat kaksi prosenttiyksikköä.

Kokoomuspoliitikot olivat juhannuksen alla näkyvästi julkisuudessa, kun ykkösuutiseksi nousivat väitteet, että puolueen kansanedustaja Wille Rydman olisi käyttäytynyt ahdistavasti naisia kohtaan. Puoluejohto kertoi suuresta luottamuspulasta, ja Rydman erosi sekä kokoomuksen eduskuntaryhmästä että Helsingin valtuustoryhmästä.

Tutkimuspäällikkö Jussi Westinen Taloustutkimuksesta sanoo, että viime kuukauteen verrattuna kokoomus on menettänyt etenkin mieskannattajia. Eniten lähtijöitä oli yli 50-vuotiaiden joukossa.

Westinen korostaa, että kokoomus on edelleen selkeästi miesten suosituin puolue, kun taas kakkospaikalla oleva SDP on suosituin naisten keskuudessa.

Kokoomuksen etumatka SDP:hen kapeni kuukauden takaisesta yli seitsemästä prosenttiyksiköstä nyt vajaaseen neljään.

Kokoomuksen etumatka on silti edelleen sellainen, jota ei ole nähty koko 2000-luvulla eduskuntavaaleja edeltävänä kesänä. Westinen sanoo, että asetelma on yleensä ollut yhdeksän kuukautta ennen vaaleja tasaisempi. Seuraavat vaalit ovat ensi keväänä.

SDP:lle parhaat lukemat puoleentoista vuoteen

Kokoomuksen perässä olevan SDP:n suosio lähestyi alkukesällä 20 prosentin rajaa, jonka puolue ylitti viimeksi puolitoista vuotta sitten.

SDP:n kannalta on Westisen mukaan mielenkiintoista, että edelliseen mittaukseen verrattuna puolue on saanut kannattajikseen lisää työntekijöitä.

Suurin työväenpuolue on silti edelleen Ylen kyselyn kolmossijaa pitävä perussuomalaiset, jonka kannatus on noussut pikkuhiljaa keväisestä kuopasta. Puolueen suosio on kuitenkin pysytellyt viimevuotisia lukemia alempana.

SDP:n kaula perussuomalaisiin nousi nyt 4,5 prosenttiyksikköön. Ylen kyselyn perusteella perussuomalaisia kannattaa 15,3 prosenttia suomalaisista.

Perussuomalaisten kannatus laski merkittävästi varsinkin joulukuusta tammikuuhun, johon osuivat puolueelta heikosti menneet aluevaalit.

– Silmiinpistävää on, että perussuomalaisten kannatus meni koko viime vuoden käytännössä 18 prosentin hujakoilla, mutta nyt tasoksi on vakiintunut noin 15 prosenttia, Westinen sanoo.

Keskustan ongelmana empijät ja vihreillä epävarmat

Toisin kuin perussuomalaisille, keskustalle aluevaalit olivat juhlan paikka. Kolmossija ja menestys aluevaaleissa ei silti heijastu keskustan matalalla pysyttelevään eduskuntavaalikannatukseen, jota puolue ei ole alkuvuoden aikana onnistunut nostamaan. Kesäkuussa lukema oli 11,8 prosenttia.

Westinen sanoo, että keskusta on menettänyt kannattajiaan etenkin kokoomukseen, mutta sen lisäksi puolueen ongelmana ovat katsomoon siirtyneet kannattajat, jotka nyt empivät puoluettaan.

– Tämä on keskustalle selkeä ongelma, jos vertaa kokoomukseen ja SDP:hen. Keskustan pitäisi saada puoluetta aiemmin äänestäneet vakuuttuneiksi.

Vaikeuksia on myös vihreillä, jonka kannatus laski vuodenvaihteessa alle kymmenen prosentin rajan. Suosio on kuitenkin noussut kevään pahimmasta kannatuskuopasta, jossa vasemmistoliitto meni vihreistä ohi. Tuoreimmassa mittauksessa vihreiden kannatus oli 9,7 prosenttia.

Vihreillä on Westisen mukaan ollut eduskuntapuolueista selvästi suurin vaikeus pitää kiinni puoluetta viime eduskuntavaaleissa äänestäneistä ihmisistä.

– Lähtijöitä on aika moneen suuntaan, SDP:hen, kokoomuksen ja vasemmistoliittoon, hän sanoo.

Vasemmistoliiton kannatus laski puolestaan 7,8 prosenttiin.

Westinen sanoo, että kilpailu vihreiden kanssa menee vasemmistoliiton kannalta kuitenkin hyvin, mutta SDP:hen puolue menettää enemmän kuin saa kannatusta.

Suosittelemme sinulle