Hyppää sisältöön

Euron arvo vajoaa kohti haamurajaa – Sijoittajat pelkäävät lamaa Euroopassa energiakriisin seurauksena, dollarista tuli turvasatama

Euron arvo laski perjantaina enää sentin päähän yhdestä dollarista. Energiakriisi iskee Eurooppaan erityisen pahasti ja dollarista on tullut turvastama. Valuutan heikentymisessä on sekä hyviä että huonoja puolia.

Grafiikassa euron arvo Yhdysvaltain dollareissa. Euron arvo 8.7.2022 on 1,01 dollaria.
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle, grafiikka: Illusia Sarvas / Yle
Anna Karismo
Avaa Yle-sovelluksessa

Euron arvostus heikkenee, ja perjantaina sen arvo painui hetkellisesti jo hyvin lähelle yhden dollarin rajaa eli 1,0084 dollariin.

Niin kutsuttu pariteetti eli yhtäsuuruus dollarilla ja eurolla on ollut viimeksi parisenkymmentä vuotta sitten.

Euron luisun taustalla on se, että markkinat povaavat Euroopan talouden syöksyvän kohti lamaa. Dollarin asema turvasatamana vahvistuu.

Miksi euro epäilyttää?

Euron heikkeneminen johtuu siitä, että sijoittajat siirtävät pääomiaan pois euromääräisistä arvopapereista. Valuutan arvo heikkenee, kun sen kysyntä markkinoilla vähenee.

Valuttakauppiaat arvioivat Venäjän hyökkäyksen ja energiakriisin seuraukset Euroopalle suuremmiksi kuin Yhdysvalloille.

Taustalla vaikuttaa suurimman eurotalouden Saksan kaasukriisi. Sen talous on pahassa pinteessä energian hinnan noustessa, koska se on niin riippuvainen kaasusta.

Myös Etelä-Euroopan maiden velkaantumisen riskit ja inflaation vuoksi nousevat korot syövät euron arvoa. Maiden kyky suoriutua lainanlyhennyksistään tulevaisuudessa on kyseenalainen.

Yksi dollarisijoituksiin houkutteleva tekijä on euroalueen ja Yhdysvaltojen korkoero. Yhdysvaltojen kymmenen vuoden velkakirjasta sijoittaja saa lähes kolmen prosentin tuoton, kun Saksan 10-vuotisen lainan korko on tällä erää vajaat 1,3 prosenttia.

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on myös ilmaissut jatkavansa koronnostoja Euroopan keskuspankkia nopeammin. Euro heikentyy, kun markkinoilla uumoillaan, että Euroopan keskuspankki hidastaa korkojen nostotahtia euroalueen taantumariskin vuoksi.

Christine Lagarde puhumassa.
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde linjaa taas tulevia koronnostoja heinäkuun lopulla. Nyt ongelma on myös euron ulkoisen arvon heikkeneminen, mikä ruokkii inflaatiota. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Mitä euron arvon laskusta seuraa?

Euron heikentymisessä on sekä hyviä että huonoja puolia. Valuutan ulkoisen arvon lasku parantaa Suomen vientiteollisuuden kilpailukykyä.

Tilanne vastaa markka-ajan devalvaatioita, joilla valuuttaa heikennettiin poliittisella päätöksellä. Nyt ei "tarvitse" devalvoida, kun velkaantuminen ja nopeana laukkaava inflaatio hoitavat homman.

Suurin osa tuotannontekijöistä eli esimerkiksi palkat hinnoitellaan euroissa, mutta yleensä myynti tapahtuu dollareissa kansainvälisessä kaupassa. Yritysten euroalueella valmistamien ja esimerkiksi Kiinaan tai Yhdysvaltoihin myymien tuotteiden katteet kasvavat.

Suomen tärkeimmät vientimaat ovat kuitenkin Euroopassa. Esimerkiksi viennissä Saksan-markkinoille halpeneminen ei tunnu mitenkään.

Valuutan vajoamisen synkkä puoli on se, että kansalaisten ostovoima suhteessa muuhun maailmaan heikkenee. Tuontituotteista tulee kalliimpia.

Kesälomamatkalla euroalueen ulkopuolella hotellit ja palvelut ovat euroiksi muunnettuina selvästi kalliimpia kuin aiemmin.

Voit keskustella aiheesta sunnuntai-iltaan klo 23:een asti.

Lue lisää:

Euroopan keskuspankilta historiallinen päätös: heinäkuussa alkaa sarja koronnostoja – syyskuussa voi tulla isokin korkoloikka

Euroopan keskuspankki kertoi aikeistaan nostaa korkoja – katso, miten korotukset iskisivät asuntolainasi hoitokuluihin

Italian tilanteesta on analyytikon mukaan syytä olla huolissaan – edessä voi pahimmassa tapauksessa olla uusi eurokriisi

Suosittelemme sinulle