Hyppää sisältöön

Jyrki Kangas saa muistomerkin Poriin – julkistuksessa puhuvat presidentti Tarja Halonen ja kulttuuriministeri Petri Honkonen

Taiteilijoiden Pekka ja Teija Isorättyän tekemä vuorovaikutteinen teos paljastetaan Jyrki Kankaan nimikkoaukiolla Porin Kirjurinluodossa ensi keskiviikkona. Pori Jazzin vuosikymmenten voimahahmo kuoli kaksi vuotta sitten.

Muistomerkki, jossa betonipilarin päällä teräksiset siivet.
Havainnekuva Bass String Wings -teoksesta. Kuva: Pekka ja Teija Isorättyä
Tapio Pukkila

Jyrki Kankaan muistomerkki julkistetaan Porin Kirjurinluodossa ensi keskiviikkona heinäkuun 13. päivänä kello 17. Kaikille avoin tilaisuus kestää vajaan tunnin.

Kangas kuului Pori Jazzin perustajiin ja vaikutti merkittävästi festivaalin kehitykseen. Bass String Wings -teoksella Porin kaupunki haluaa kunnioittaa kaksi vuotta sitten kuolleen Kankaan tekemää työtä kotikaupunkinsa ja sen kulttuurin puolesta.

Muistomerkin julkistusjuhlassa puhuu Jyrki Kankaan ystävä, presidentti Tarja Halonen ja valtiovallan tervehdyksen tilaisuuteen tuo tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen ( kesk. ). Julkistuksen yhteydessä kuullaan myös musiikkia.

Muistomerkin ovat suunnitelleet taiteilijat Pekka ja Teija Isorättyä.

Muistomerkki on sijoitettu Kirjurinluotoon Jyrki Kankaan aukiolle Kapellimestarinkadun päähän.

Teos on noin kuusi metriä korkea ja vuorovaikutteinen. Sen portaikkoa pitkin voi kävellä ylätasanteelle veistoksen sisään ja kaiteissa on basson kieliä, joita voi soittaa.

Jyrki Kangas
Jyrki Kangasta tituleerattiiin Mr Pori Jazziksi. Kuva vuodelta 2014. Kuva: Matti Kauvo / Yle

Julkistuksen jälkeen konsertti Kankaan muistolle

Julkistusjuhlan jälkeen noin kello 18 alkaen Kirjurinluodon Jazzpuiston Poriljonki-lavalla esiintyy Pori Big Band , joka esittää ”Jyrki Kangas In Memoriam” -konsertin johtajanaan saksofonisti Eero Koivistoinen.

Konsertissa kuullaan kantaesityksenä Pori Big Bandin Koivistoiselta tilaama jazzvalssi ”Wings – Jyrki Kangas In Memoriam”. Sävellys on saanut innoituksensa Jyrki Kankaan muistomerkistä, ja se kuvaa Koivistoisen mukaan Kankaan pelkäämätöntä asennetta ja rakkautta jazzmusiikkiin.

Lue lisää:

Pori Jazzin entinen taiteellinen johtaja Jyrki Kangas on kuollut – kollegat muistelevat rohkeaa visionääriä

Presidentti Tarja Halonen: Pori Jazzin isä Jyrki Kangas edusti suomalaista sisua

Suosittelemme sinulle