Hyppää sisältöön

Jämsässä uimareilta ilmoituksia oireista, haisevasta vedestä ja iholle jäävästä mutamaisesta aineesta – taustalla saattaa olla limalevä

Ympäristöterveystarkastaja on käynyt ilmoitusten vuoksi Pispalan rannalla, mutta vedessä ei ole havaittu mitään poikkeavaa. 

Lapsia uimassa
Kuvituskuva. Kuva: Päivi Meritähti / Yle
Heli Kaski

Jämsän kaupunki on saanut muutamilta Pispalan rannalla uineilta (siirryt toiseen palveluun) (jamsa.fi) ilmoituksia vatsa-, silmä- ja iho-oireista.

Uimarit ovat kaupungin mukaan havainneet vedessä myös pahaa hajua ja iholle on jäänyt uinnin jälkeen ruskeaa ainesta.

Pispalan ranta ei ole Jämsässä virallinen uimaranta, eikä sen veden laatua seurata virallisten rantojen tavoin.

Ympäristöterveystarkastaja on kuitenkin käynyt ilmoitusten vuoksi rannalla, mutta vedessä ei ole havaittu mitään poikkeavaa.

Pispalan ranta on Jämsänjoen varrella, joten vedessä on paljon vaihtelua.

Jämsän kaupungin mukaan mahdollinen ihoärsytyksen, veden pahan hajun ja iholle jäävän mutamaisen aineen aiheuttaja voi olla limalevä yhdessä veden humuksen kanssa. Limalevää ei voi paljain silmin vedestä havaita.

Limalevä ei ole myrkyllinen, mutta se voi aiheuttaa iho-oireita. Limalevä viihtyy humuspitoisissa, ruskeissa järvivesissä.

Uimarin iholla leväsolut hajoavat, iho tulee limaiseksi ja kuivuessaan kiristäväksi. Levä voi aiheuttaa iho-oireita, kuten voimakasta punoitusta ja kutinaa.

Kutinaa voi estää huuhtomalla ihon uinnin jälkeen puhtaalla vedellä tai kuivaamalla karkealla pyyhkeellä.

Jos Pispalan uimarannalta saa edelleen oireita, Jämsän kaupunki pyytää tekemään verkossa uimaveden saastumisepäilyilmoituksen.

Jyväskylässä terveysviranomainen selvittää parhaillaan vatsatautioireilun vuoksi Köhniön uimarannan norovirusepäilyä.

Suosittelemme sinulle