Hyppää sisältöön

Lähikesinä runsaasti hengellisiä tapahtumia pohjalaispitäjissä – Herättäjäjuhlien ruokailu muuttuu yrittäjävetoiseksi Seinäjoella

Suuria, uskonnollisia kesätapahtumia on tulossa vuosina 2023 ja 2024 ainakin Seinäjoelle, Vaasaan, Kauhavalle ja Toholammille.

Seinäjoen Herättäjäjuhlilla Herättäjä-yhdistyksen soppatykeille on aiempaa vähemmän käyttöä, jos juhlien ruokailu saadaan kilpailutettua yrittäjävetoiseksi. Kari Maunula (vas.) ja Aki Alanko varastoivat Herättäjäjuhlien tarpeistoa Ilmajoen Koskenkorvalle odottamaan tulevien kesien juhlia. Kuva: Päivi Rautanen/Yle
Päivi Rautanen

Kymmeniä tuhansia kävijöitä keräävät hengelliset kesätapahtumat keskittyvät jälleen kahtena tulevana vuotena pohjalaispitäjiin.

Rekkalasteittain Herättäjäjuhlien kalustoa ja rakennustarvikkeita on jo siirretty Joensuun tämän kesän juhlilta Ilmajoen Koskenkorvalle odottamaan ensi kesän Seinäjoen Herättäjäjuhlien pystytystä. Kahden vuoden kuluttua 2024 sama kalusto nousee pystyyn Vaasassa.

Lestadiolaisten vuoden 2023 Suviseuroihin varaudutaan puolestaan jo Kauhavalla ja SLEY:n ensi kesän Evankeliumijuhliin Toholammilla.

Mistä talkooväki tulevaisuudessa?

Kymmenkunta miestä huhki tiistaina talkoissa, kun rekat kaarsivat Joensuusta Ilmajoen Koskenkorvalle. Herättäjäjuhlien tarpeisto siirrettiin vanhan huonekalutehtaan varastoihin odottamaan Seinäjoen vuoden 2023 ja Vaasan vuoden 2024 Herättäjäjuhlien pystytyksiä.

– Täällä on kaikkea mahdollista juhlien järjestelyssä tarvittavaa rekvisiittaa puurakenteista metalliosiin ja betonipainoihin saakka. Penkit tulevat myöhemmin, selittää Seinäjoen Herättäjäjuhlien kenttä- ja ympäristötoimikunnan puheenjohtaja Kari Maunula.

Yli 70-vuotiailla talkooporukan miehillä on jo huoli, mistä nuoria vapaaehtoisia löytyy jatkossa järjestelyihin.

– Ennustan, että pitopaikkoja täytyy tulevaisuudessa pakon edessä karsia ja tapahtumia keskittää. Tämä on omaa ounasteluani. Mitään päätöksiä ei ole tehty, Maunula pohtii.

Apuun kuorokaverin pyynnöstä

Porukan nuorin talkoolainen Aki Alanko lähti auttamaan kuorokaverin pyynnöstä.

– Hetki oli otollinen, niin mikäpä siinä sitten, joudin mukaan.

Alanko jaksaa uskoa, että talkooväkeä vastaisuudessakin löytyy. Hän sai itsekin iloita talkooporukasta hiljattain, kun apuvoimia riensi muuttoapuun.

Aki Alanko ei osaa vielä sanoa, löytääkö hän itsensä talkoolaisena ensi kesänä rakentamassa Seinäjoen Herättäjäjuhlia.

– Kuoron riveissä ainakin vähintään olen esiintymässä siellä.

Kilpailutuksella ruokajärjestelyt yrittäjälle

Herättäjäjuhlien ruokailu siirtyy ensi kesänä todennäköisesti yrittäjävetoiseksi Seinäjoella järjestettävissä juhlissa.

Tapahtuman ruokajärjestelyt tullaan kilpailuttamaan aivan niin kuin festivaaleilla, vertaa Seinäjoen Herättäjäjuhlien kenttä- ja ympäristötoimikuntaa johtava Kari Maunula.

– Jos kilpailutus onnistuu, Herättäjä-yhdistys tarvitsee juhlien mittavaa soppatykkikalustoa enää vain puuron keittoon.

Kari Maunula sanoo, että ruokailu kilpailutetaan Herättäjäjuhlien historiassa ensimmäistä kertaa.

Seinäjoella järjestetään ensi kesänä peräkkäin kolme valtakunnallista tapahtumaa: Tangomarkkinat, Herättäjäjuhlat ja Vauhtiajot. Kari Maunulan mukaan tapahtumien järjestäjätahot suunnittelevat jo nyt yhteistyötä.

Herättäjäjuhlien kalustoa ja rakennusmateriaaleja siirrettiin jo alkuviikosta rekoilla Joensuun juhlilta välivarastoon Ilmajoelle. Käyttöä tarvikkeille on jälleen kesän 2023 Herättäjäjuhlilla Seinäjoella ja vuoden 2024 juhlilla Vaasassa. Kuva: Päivi Rautanen/Yle

Suosittelemme sinulle