Hyppää sisältöön

Topi Parviaiselle nuorten EM-kulta – keihäänheiton maailmanmestari Aki Parviaisen veljenpoika paransi ennätystään liki kymmenen metriä

Topi Parviainen järjesti yleisurheilun alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa Jerusalemissa melkoisen ilotulituksen miesten keihäässä myöhään keskiviikkoiltana.

Topi Parviainen otti ilon irti EM-kullasta ja hirmuheitostaan
Topi Parviainen otti ilon irti EM-kullasta ja hirmuheitostaan. Kuva: SUL
Timo Uusitalo

Viimeisen kierroksen hirmuheitto 84,52 toi ylivoimaisen mestaruuden ja on samalla uusi tämän ikäluokan Euroopan ennätys 700 gramman keihäällä.

Topi Parviainen paransi omaa ennätystään lähes 10 metriä ja päihitti EM-hopeaa napanneen, Unkarin Mate Horvathin yli kymmenellä metrillä.

– Hyvä kannustus ja älytön vire. Nyt maistuu ja tuntuu mahtavalta, Parviainen totesi heti kultakilpailunsa jälkeen.

Tuupovaaran Urheilijoita edustavan ja syksyllä 16-vuotta täyttävän heittäjän finaalin alku ei vielä luvannut pitkiä kaaria. Ensimmäisen kierroksen jälkeen hän oli kakkosena 72 metrin heitollaan.

Suomalaisen toinen heitto kantoi 66 metriä, ja sitä seuraaville tuli ruksit epäonnistumisten merkiksi. Viidennellä sitten jysähti oma ennätys 75,98, jolla hän siirtyi johtoon.

Parviaista on pidetty viimeisen kierroksen miehenä. Se sai vahvistusta, kun kuudennella heitollaan hän räväytti 84,52.

– Viimeisen kierroksen taito on ollut jonkin aikaa kateissa, mutta nyt se taas löytyi.

– Jo verryttelyssä tunsin, että tänään menee pitkälle. Mutta en aivan näin kovaa heittoa osannut odottaa, hämillään ollut mestari totesi.

Miltä Euroopan ennätys tuntuu?

– On se kova juttu, kun menee Keräsen ja kumppaneiden ohi. Ja tulevaisuudessa ohitan heidän nykyiset tuloksensa kevyesti, Parviainen vitsaili ja kevensi lopuksi tunnelmaa.

Keräsellä hän viittasi huimia juniorituloksia aikoinaan tehneeseen Toni Keräseen, joka edustaa Suomea ensi viikolla alkavissa aikuisten MM-kisoissa. Aikaisempi EE 83,94 oli saksalaisen Niklas Kaulin nimissä vuodelta 2015.

Topi Parviainen on keihässukua. Isä Mika Parviainen heitti aikoinaan yli 80 metriä, ja setä Aki Parviainen on lajin maailmanmestari ja Suomen ennätyksen 93,09 haltija.

Suosittelemme sinulle