Eduskunta hyväksyi kiistellyn rajavartiolain. Asiasta ei äänestetty, koska vastaesitys ei saanut tukea taakseen.
Vastaesityksen teki Valta kuuluu kansalle -puolueen kansanedustaja Ano Turtiainen.
Eduskuntasalissa nähtiin kuitenkin kipakkaa keskustelua teemasta. Kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja Ben Zyskowicz puolusti vahvasti hallintovaliokunnan mietintöä.
– Pyrimme tällä lailla antamaan viestin siitä, että ihmisten käyttäminen välineenä, kuten on nähty yritettävän Valko-Venäjän ja Puola sekä Liettuan välisellä rajalla, ei Suomen kohdalla tulisi onnistumaan, Zyskowicz sanoi.
Useat hallituspuolueiden jäsenet ilmoittivat vastustavansa rajavartiolakia. Esimerkiksi kansanedustaja Veronika Honkasalo (vas.) ilmoitti maantaina, että laki pitäisi palauttaa takaisin perustuslakivaliokuntaan.
Syynä oli se, että hallituksen antama esitys muuttui valiokuntakäsittelyssä. Honkasalon mukaan esitetty laki ja sen tulkinnat rikkovat kansainvälistä oikeutta.
Zyskowiczin mukaan perustuslakivaliokunta on kuitenkin katsonut, että mietinnön sisältö voidaan hyväksyä.
– Perustuslakivaliokunta toteaa omassa lausunnossaan hallintovaliokunnalle, että "perustuslakivaliokunnan käsityksen mukaan välineellistetyn maahantulon tilanteessa valtiolla ei ole oikeudellista estettä päättää rajanylityspaikkojen määrästä tai niiden sijainnista".
Mietinnön keskeinen sisältö onkin se, että turvapaikanhakemusten vastaanotto voidaan keskittää jonnekin muualle kuin Suomen itärajalle, jos Venäjä käyttää turvapaikanhakijoita vaikuttamisen välineenä.
Valiokunta ei ottanut kantaa mietintöön
Vasemmistoliiton kansanedustaja ja perustuslakivaliokunnan jäsen Anna Kontula muistutti muita kansanedustajia siitä, ettei perustuslakivaliokunta ottanut kantaa hallintovaliokunnan mietintöön.
Perustuslakivaliokunta käsitteli hallituksen esitystä, joka myöhemmin muuttui hallintovaliokunnassa. Valiokunta muutti nimenomaisesti kohtaa, jossa käsiteltiin turvapaikkahakemusten vastaanottamista.
– Yksikään perustuslakivaliokunnan kuulemista asiantuntijoista ei ottanut kantaa täyssulkuun, kun se päätyi perustuslakivaliokunnan lausuntoon, Kontula sanoi.
Kontula kiinnitti huomiota useisiin asiantuntijoihin, jotka ovat esittäneet kriittisiä huomioita hallintovaliokunnan mietinnöstä.
Perustuslakivaliokunnan varajäsen ja kansanedustaja Johannes Koskinen (sd.) puolestaan sanoi, että täyssulusta on käyty keskustelua valiokunnassa asiantuntijoiden kanssa.
– Perustuslakivaliokunnan kuulemiset ovat tietysti luottamuksellisia, mutta suullisesti siellä juuri kyllä tämänkaltaisista tilanteista pyydettiin vastaamaan ja saatiin selvitystä.
Yksikään hallituspuolueen jäsenistä ei tehnyt vastaesityksiä hallintovaliokunnan mietinnölle, joten asiasta ei lopulta äänestetty. Eduskunta hyväksyi lain siis yksimielisesti.
Eduskunta hyväksyi myös sen, että valmiuslaki voidaan hyväksyä kiireellisesti tämän hallituskauden aikana.
Lue lisää: